Za oknami nasz ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Za oknami nasz ogród.

Post »

Beatko ;:167 ;:138 super ujęta ta nasza podróż .Ok 20 km ,wcześniej było nam przykro ,że działeczka nie bliziutko na pstryk ,ale teraz jest ok ,po pierwsze to jakaś zawsze podróż ,po drugie fajne otoczenie ,fajni sąsiedzi :D :wink: Lasy woda super.Beatko to akurat uliczka naprzeciw naszej działki wiodąca do sąsiadów ,ale inne uliczki też są piękne ,do Ani Anabuko nawet asfalt leci ;:138

Obrazek

Właśnie po drugiej stronie jezdni przez wieś .Wiesz w aparatach tel są opcje przybliżania obrazu ,często ,ja mam raz sie na tę opcję natknęłąm a teraz nie umiem jesj znależć .Lustrzankę Sonny kupił synek nam :wink: :D ma do 30 -krotnego przybliżenia .
Obrazek

A o siatki chodzi że mogą tam utknąć ? czy o co ?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ale piękna, dumna róża. ;:167
Cieszę się, że tak Ci się podoba okolica, w której mieszkasz. Znam ją tylko ze zdjęć Twoich i Ani i jest fajnie, a co dopiero tam być. ;:215 Lubię takie klimaty.
Zimę masz na całego, piękna jest taka zimowa szata!
Tak, czytałam w wielu postach, że ptaki mogą się zaplątać w tę siateczkę. Dlatego przywiązałam te kule tak by sikorki mogły sobie przycupnąć na gałązce a nie na kuli z ziarnami. Na razie jest ok. To jest jedyny gotowy pokarm, który u mnie ptaki tolerują. Zjadają tylko łuskany słonecznik, za niełuskany się nawet nie wezmą.
Na telefonie jak robisz zdjęcie to rozszerzasz obraz, jak już masz nacelowaną np. jakąś roślinkę, tak jak powiększasz gotowe jakieś zdjęcie i wtedy masz przybliżenie. Jakby co to pytaj.
A lustrzanka ;:215
U mnie dzisiaj mocno wieje, wczoraj była piękna pogoda. ale śniegu nadal jest sporo.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Bogusiu, zimowe krajobrazy piękne, zwłaszcza nie posypane piachem. ;:138 Ale cóż, nikt nie jeździ saniami, a samochody muszą mieć odśnieżone. ;:174
Cudne zdjęcia ptaków. ;:138 Mój aparat w telefonie nie daje rady, mimo, że ptaszki mam na balkonie, zdjęcia przez szybę nie wychodzą. Nawet kolorowe szczygiełki są szare. ;:145
Często wieszam gotowe kulki w siatce, żeby dać szansę podziobania bardziej nieśmiałym ptaszkom, mam je na oku i jeszcze nie zdarzyło się żeby jakiś się zaplątał , bo chyba o to chodzi? Jabłka u mnie schodzą bez problemu, już teraz kupowane, bo własne się skończyły. Bogusiu, jabłko przekrój i nabij na jakąś gałązkę, albo połóż na udeptanym śniegu, a gwarantuję Ci, że zniknie. Paszkoty, kwiczoły, kosy, a nawet sikory bardzo je lubią. Natomiast chleba nie daję absolutnie zimą! Słyszałam, że w czasie mrozów, pęcznieje, zamarza ptakom w żołądku i je zabija. Nawet latem nie jest on dobry dla ptaków, bo teraz mało jest chleba w chlebie. ;:306
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ cudne ptaszęta i rozmaite z nimi scenki. Dzięki takim zdjęciom można się przyjrzeć ptakom w szczegółach, widać niemal każde piórko.
A i zima wygląda jakby bardziej malowniczo i radośnie. Dobry fotograf we wszystkim potrafi dostrzec piękno. ;:108
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betako :D Oj tak okolica przemówiła do nas nawet do męża ,który sceptycznie patrzył na ten zakup :wink: Ta róża rośnie na ok 2 metry ,nie powiedziała bym ,ze ją lubię ,no ale jest dumna i dlatego zostaje :wink: O ptakach musimy sporo czytać jeszcze i one i my cieszymy się na swoją obecność ,one bo maja jedzonko ,my bo mamy ich towarzystwo.Bardzo dziękuję za podpowiedż ,no właśnie o to chodziło z powiększeniem obrazu przecież .Serdecznie Beatko pozdrawiam . :D

Marciu dziękuję :D dopiero się uczę ,wiele tajników robienia zdjęć jest mi nieznanych ,ale nie o to chodzi w amatorszczyżnie przecież ,tym bardziej ,że zima jest piekna i warto ją utrwalić a ptaszki jak widać super są . ;:306 i ich akcje ,chlebek już nie nawet nie wiedziałam .
Dużo zdrówka Marciu i głowa do góry ,zaraz będzie wiosna a z nią nowe siły ;:168

Wandziu :D Bardzo dziękuję za takie słowa uznania o la la :D Jaki tam ze mnie dobry fotograf to obiekty wdzieczne ,to fakt zima ,ptaki dostarczyły nam wdzięcznych obrazów ,szkoda tylko ,że nie możemy widzieć saren np czy łosi .Jakiś zwierz podszedł pod nasz ogród tak nam się wydaje ,poniewaz to nie są ludzie stopy ,a to zaraz przy naszym domu .

Obrazek

Myślimy ,że to mógł być łoś ,duże te wgłębienia i stopy.

Nie mogę się doczekać jak będziesz zagospodarowywać tę drugą działeczkę . ;:65

Serdecznie pozdrawiam i życzę zdrówka bo to jest najważniejsze. :D
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w stołówce na wsi było gwarno to migawki :wink: :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Ależ piękne zimowe krajobrazy pokazujesz na zdjęciach Bogusiu ;:138 Że już o ptaszkach nie wspomnę :D Taki zoom to daje duże możliwości ;:333 nie to co aparat w smartfonie.
Z przyjemnością oglądam fotki Twoich ptaszków - moich nie umiem sfotografować ;:223
Też słyszałam o tych kulkach, że ptakom mogą się pazurki zahaczyć, ale nigdy się u mnie nic takiego nie zdarzyło. Co więcej słoninę też zawijam w podobną siateczkę, np. wycinam z worka po ziemniakach, bo już dawno nie udalo mi się kupić słoniny ze skórą, a jak powieszę bez skóry i niczym nie zabezpieczę to po kilku godzinach wisi sam drucik ;:306 Dzięcioł albo sójka porywa ;:7
Miłych obserwacji Bogusiu i udanych zdjęć :D
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko bardzo dziękuję za miłe słowa ;:167 :D Zima u nas przepiękna taka czysta ,to nie ta z miasta :wink: Może masz Halinko przybliżenie obrazu w telefonie ,spróbuj po włączeniu aparatu rozciągnąć po pulpicie dwoma palcami wskazującym i tym małym .Jak się powiększy to o to chodzi.Tutaj koleżanka Beatka mi podpowiedziała ;:167 Ptaszki są super wdzięczne ,karmienie wymaga też wiedzy min takiej by pieczywem nie karmić hm.U nas słoninki są ze skórkami nawet w marketach ,tylko nie wędzonymi to oczywiste.Oj wcinają ,a są takie mądre ,jak już wchodzimy na działkę to juz krążą wokół domku :;230 .Karmimy je dopoki mrozy są i pola tak zasypane ,że są małe szanse na znależienie jedzonka.Dobrze jest zostawiać wyschnięte kwiaty kwiaty jesienią ,na wszelki wypadek ,to jakaś alternatywa dla ptaków ,gdy jest ciężka zima ,a ta teraz jest taką.
Dziękuję za odwiedzinki i życzę zdrówka ,wtedy cała reszta się zrobi :D
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Bogusiu, pięknie pozują Ci ptaszki ;:215 , moje nie mają chyba parcia na szkło i nie chcą być fotografowane. ;:185 Przybliżone zdjęcia są rozmyte, ale trudno, pooglądam u siebie na żywo, a u Ciebie na zdjęciach. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Witaj Bogusiu :wit Przepiękne zdjęcia i super widoki , które oglądam z wielką przyjemnością ;:215 ;:215
Mam w tej chwili nawet dobry aparat, ale dla mnie jest za ciężki i dalej robię telefonem albo starym Canonem :D
Zima też Was nie opuszcza podobnie jak u mnie, ale w czwartek i piątek ma być wyższa temperatura to trochę więcej śniegu ubędzie ;:65
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia ;:3 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuniu witaj ;:167 :D Oj trudno sie fotografuje latające stworzonka ha ha ,ale wiesz przybliżenia też trzeba bardzo równo trzymać czy to aparat czy telefon .Zresztą my jeszcze tej swojej lustrzanki nie rozpracowaliśmy dobrze.Ale uda się Tobie zrobić fotkę wszechczasów ,tylko bądż wytrwała.
Kochana spokojnego dnia ,bez pospiechu i zdrówka .Ono jest najważniejsze życzę Tobie ;:196 ;:196

Halinko :wit :D dziękuję za miłe słowa . :) czasami cos fotnę ,juz mi w krew weszło noszenie aparatu wszędzie :wink: Ponoś troszke ten aparat przyzwyczaisz sie ,ja z kolei narzekam do teraz ,że mam za lekki chciałam z większym obiektywem i cięższy ,ot przekora .Syn podesłał taki Sony lustrzankę 30 Optical ZOOM ,ale tak jak Marta pisze przybliżony bardzo obraz nie tyle się rozmywa co chwieje ja to nazywam i nie wiem cos robię żle wtedy ,chociaż staram się go uspokoić klawiszem do pstryknięcia.
U mnie jest wciąż tyle samo śniegu co na wcześniejszych tutaj zdjęciach ,mógłby powolutku topnieć bo takie zwały ,ze ciemierniki np są zakopane pod wielkimi zaspami i nie miały szansy ,chociaż już miały pąki.
Oj wiosna wiosna oby szybciej i bez obostrzeń mocnych ,bo badania muszę robić ,np koleżanki wypisały się z kolonoskopi etc bo sie boją ,ja jednak w kwietniu robię.
Zdróweczka Halinko i pięknego tygodnia :D ;:167 ;:196

Dziękuję koleżanki za odwiedzinki było mi miło :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Bogusiu, ja wiem, że w telefonie mam zoom i nawet czasem go używam, ale to jest przybliżenie 8x, nie to co Twoje 30x :D Syn mnie oświecił, że jak się robi takie przybliżone zdjęcia "z ręki", tj, bez statywu to najlepiej oprzeć łokieć na czymś stabilnym, lub przycisnąć do ciała, żeby zminimalizować drgania. Ale ja i tak nie mam wprawy :D
Twoje zdjęcia podziwiam ;:215 ;:215
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bogusiu nie miałam powiadomień :oops: a tu tyle się dzieje! Śliczne zdjęcia ptaszków, ja też uwielbiam te obserwacje i oczekiwanie na ciekawe okazy, ale na ogół są wtedy jak jestem bez aparatu ;:223 Kosy i szpaki jakby się oswajały w nami i nie są takie płochliwe, czasem pozwalają podejść bardzo blisko. Droga wręcz dziewicza, nie zaznała soli ani chlorku i jak przejezdna to najważniejsze.
Piękne tereny, a domek masz pewnie ogrzewany? czy zamierzacie tam kiedyś zamieszkać?
Pozdrawiam i trzymaj się cieplutko! ;:196
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko witaj :wit Syn Twój ma rację ,ale co zrobić jak w danej chiwili nie ma na czym ,lub na kim oprzeć się z aparatem ;:306 Nic to jedne z bliska a inne z daleka jakoś da się czasami bez drgań coś utrwalić ,najgorzej jak to jest jezdnia i auta jadą w dwie strony ;:218 oj musimy uważać bardzo wtedy.Miło mi,że oglądasz foteczki ,ja też więcej tutaj oglądam niż nieraz piszę w wątkach.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za odwiedziny ;:196 ;:167

Marysiu witaj :wit cieszę się że zaglądasz ,nic to ,że nie od razu ,przecież internet też płata figle i nic się nie dzieje.Z ptakami dokładnie jest tak jak piszesz ,ile nam uciekło niepowtarzalnych ,pięknych a nie ma mowy nawet by zawsze zdążyć ,mąż zapowiada namiot z otworem na obiektyw ;:306 i to o mnie mówi ,że mi zrobi ;:306 .Ja Mu dziękuję za ten gest ,chętnie bym Go widziała jak tam siedzi dzień cały ;:108 Już Mu obiecałam krzesełko i jedzonko i niech podgląda sarenki ,łosie itd .Jedziemy ostatnio z działki a zarówno ptaki np żurawie ,czy sarny są bardzo daleko ,żurawie na łąkach obok nas to można się zatrzymać bo to już jezdnia przez wieś bezpieczna ,szczere pola ,natomiast sarny te ze zdjęć (zaraz wrzucę ) to już z bardzo ruchliwej jezdni do granicy z Ukrainą i musimy stanąć na jezdni ,na światłach awaryjnych małą tylko chwilę ,a to bardzo niebezpieczne.Marysiu domek nie ogrzewany ,z pewnych względów musimy mieszkać w mieście ,szczególnie zimą by dojazd miała szybki karetka jak by co u mężusia ,ale to lato planujemy więcej na wsi .Mamy w planie już drugie podejście do zakupu kozy by grzać go świetnie ,teraz wystarczył nam prąd i ogrzewanie z niego .
Dla Was koleżanki foteczki i dla zaglądających forumowiczów .Pozdrawiam cieplutko.
Ale czas leci nieubłaganie jak patrzę kiedy tutaj byłam aktywna. ;:173 ;:110
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Już przyleciały żurawie ;:138

A sarenki mają wreszcie dostęp do jedzenia .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiosna za pasem ,więc porządki na działce się kłaniają ;:224 :wink: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”