Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu

Ja też miałam złe doświadczenia, jeśli chodzi o nasiona datury "Ballerina" kupowane w sklepie. Natomiast z innego źródła - wzeszły bez problemów.
Robiłam próbę kiełkowania zebranych przeze mnie - i kiełkują bardzo dobrze.
Oczywiście powinny mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę.
Jeśli chodzi o fiołki, to ostatnio kolejne przepięknie mi kwitną, zwłaszcza jeden rekordzista (Mozaika) obsypany wielkimi, pięknymi, pełnymi kwiatami, które utrzymują się już naprawdę dług czas. Powinnam go pokazać, bo szkoda ukrywać takie piękno, ale ostatnio miałam spore zamieszanie w domu i nie miałam w ogóle do tego głowy. Obiecuję się poprawić

A oto on i jego pierwsze kwiaty, wielkie i okrągłe jak pompony. Teraz ma ich jeszcze więcej i mnóstwo kolejnych pąków

Zdjęcie pokazuje wielkość rzeczywistą, jak przykładam dłoń do monitora w moim laptopie, to wielkość jest dokładnie taka sama, a więc i kwiatów.
Jestem pod wrażeniem tego fiołka, a nie tylko on jeden tak pięknie się postarał.
Ciekawe co by było, gdybym dokarmiała fiołki, chyba trzeba będzie zacząć od wiosny

Danusiu, sasanki i pozostałe wysiane byliny stoją na zewnątrz, więc jeszcze nie pora na kiełkowanie. Liczę, że może coś się pojawi w okolicy kwietnia dopiero.
Jak coś drgnie w temacie kiełkowania - na pewno dam znać

Natomiast wysiane w domu w listopadzie hosty są coraz większe. Zwłaszcza kilka z nich i te na pewno zostaną, reszty się na dniach pozbędę, bo jakoś stanęła w miejscu i nie rośnie, tak więc nie będę miała 55 host, a zapewne ok 10-15 sztuk.
Z kolei inne wysiane w domu hosty - na razie nie ruszyły. Szkoda. Dziś jest 13-ty dzień od wysiewu i poprzednie tego dnia zaczęły kiełkować.
Jeśli nadal nic się nie będzie działo - pójdą na zewnątrz na 4 tygodnie. Może to pomoże.
Seba, jeśli sama się rozsiewała, to na pewno nie była datura metel, tylko datura stramonium, czyli bieluń dziędzierzawa. A tego w sklepach nie widziałam w sprzedaży.
Wydaje mi się, że to ten pierwszy miała Lucynka na myśli (ale oczywiście pewności nie mam).