Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aklimatyzacja może trwać i miesiące.
Roślina musi zupełnie przestawić się na nowe warunki i zacząć w nich żyć.

U mnie kokos robi za abażur.
Nowy liść od czasu włączenia żarówki (3 tygodnie) urósł ponad 15 cm + poprzedni liść wysunął się do góry o ok. 6 cm

W nowym sezonie nie będę już wynosił kokosa na zewnątrz.
Noce w Polsce są za zimne. Słońce pali liście wytworzone zimą.
Będzie mieszkał w domu + ewentualnie na altanie.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

A mój liść, który kiełkuje, tak jak go kupiłam tak pozostał i nic nie rośnie tylko brązowieje od góry. W starej palmie też się tak robiło i już nigdy nie wyrósł.
Awatar użytkownika
Miami
100p
100p
Od: 27 paź 2009, o 14:32

Cocos nucifiera - jak wyhodować

Post »

Witam :wit

Chciałabym się poradzić osób którym udało się wyhodować z "marketowego" kokosa roślinkę Cocos nucifiera :D czytałam o rozmnażaniu ale chciałabym aby wypowiedział się ktoś kto już próbował tego :D proszę o wypowiedzi ;:180
Kwiat żyje, kocha i przemawia cudownym językiem.
Peter Rosegger
Kwiaty Miami
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Re: Cocos nucifiera - jak wyhodować

Post »

Żeby wyhodować kokosa trzeba mu zapewnić dość wysoką temperaturę do kiełkowania tj 35 stopni.
Jest troszkę tutaj
i tutaj
Ktoś kiedyś próbował doświetlać kokosa żarówką( taką co stosuje się do dogrzewania kurcząt),ale po jakimś czasie kokos wybuchł. :;230
x--A-4

Re: Nowa palma kokosowa

Post »

A w jakich warunkach ją trzymasz ?
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Strona południowa, 1 m od okna, codziennie zraszana, raz na tydzień podlewana. Jest w donicy typowo palmowej, jak i w ziemi palmowej. Temp. pokoju ok 22 C.
x--A-4

Post »

Nie jest źle. Nie masz możliwości zapalenia nad nią żarówki energooszczędnej (11W lub 14W) ?
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Nie mam.
ksunia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 wrz 2009, o 10:30

Post »

Witam mam pytanko - kupiłam jakies 4 miesiace temu palme kokosowa-przez cały czas była zielona ale nie wykazywała ani odrobinki przyrostu a potem nagle uschła - tzn liscie uschły - czy to juz koniec?? stała w ciepłym słonecznym miejscu i zraszałam ja codziennie - czy teraz mam juz wyrzucic kokos czy moze czekac na cud - i jak postepowac teraz z kokosem jezeli nie wyrzucać ??
kocham zwierzaki , mam cztery psy , ryby w oczku i ..... czasem kuny i krety w ogrodzie :)
x--A-4

Post »

Ciężko powiedzieć, ale to raczej koniec.
Jeżeli wszystko nie zaschło to możesz postawić pod jakąś świetlówką, w ciepłym miejscu.
Nie przesuszyłaś jej ?
Była przesadzana ?
Jeżeli nie, to wyjmij ją z doniczki i obejrzyj korzenie.
;)
Jakieś fotki ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Moja palma aktualnie nie wygląda to dobrze, gdyż góra tego kiełka (ok. 2 cm) jest brązowa, tak jakby zasechł i od jakiś 3 miesięcy nic nie puścił. Co z tym zrobić? Czy moja nowa palma skończy, jak ta poprzednia którą miałam? Może Czarodziej coś rzeknie.

Doradź Przemku co zrobić w takim wypadku? Nie chcę, aby ten kiełek całkiem mi zesechł.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciepłe, wilgotne i jak najjaśniejsze stanowisko i powinna się obudzić wiosną, schnącą końcówką się nie martw o ile nie postępuje to schnięcie, z pewnością odreagowuje przesadzenie rozwijając system korzeniowy lub po prostu ma sa suche powietrze ew. jedno i drugie naraz, pewnie mało światła też swoje robi ale ogólnie nie wygląda moim zdaniem źle. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Kiedyś na samym tym kiełku to brązowienie było mniejsze, więc być może postępuje, ale reszta liści jest ok. Palma jest codziennie zraszana, stanowisko też ma dosyć jasne, jak rano świeci słońce (jest na południowej stronie). Temperaturę już podawałam, z tym że teraz jest w tym pokoju jeszcze cieplej przez dogrzewanie. A to ona się tyle miesięcy aklimatyzuje? Przecież kupiłam ją z początkiem września.
x--A-4

Post »

Basieńko,

mojej palmie też zasychają końcówki liści,
nie ma powodów do paniki, dopóki nie zasycha po kilka liści naraz i wyrastają nowe liście
jeżeli nie chcesz zaświecić lampki to trudno, może palma przetrwa do wiosny
dzień jest krótki, a niedługo będzie go jeszcze mniej

jeżeli liść zacznie rosnąć to uschnięta końcówka nie będzie wielkim problemem,
to trudna roślina do utrzymania w domu, więc ryzyko niepowodzenia zawsze jest

teraz Twoja palma przeżywa najgorszy okres:
była przesadzona, więc prawdopodobnie korzenie zaczęły się rozwijać kosztem liści
wcześniej rosła w wilgotnej cieplarni, teraz stoi w domu, czy też w biurze
jednocześnie ma coraz mniej światła

wiem, że to było pisane, ale trzeba na to spojrzeć całościowo

gdy zraszasz liście staraj się zraszać głównie spodnią część liścia
zraszaj też tę końcówkę nowego liścia

możesz też trochę ograniczyć podlewanie, ale to zależy od tego ile wody lejesz co tydzień
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p

Post »

Podlewam ją teraz raz na ok. 10 dni. Codziennie zraszam i górną i spodnią część liści. Wcześniej to ona w Biedronce stała w pudle :shock: więc warunki miała chyba gorsze. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc, że korzenie rosną kosztem liści? U mnie tylko ten kiełek taki brązowy się stał i przez to nie chce rosnąć to go zablokowało. Z resztą liści które są rozwinięte jest jak na razie ok. Od jej przesadzenia minęły dobre 2 miesiące to już długi czas. Ja po prostu nie mam takiej możliwości by NAD NIĄ zaświecić żarówkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”