Beczka - magazynowanie śniegu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Beczka - magazynowanie śniegu

Post »

A kto powiedział, że beczka musi być niebieska i z drugiego obiegu? Albo, że nie można jej zamaskować czymś innym, niż dyktą? :wink:

asprokol, a Ty magazynujesz deszczówkę, czy masz ten luksus i masz studnię?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Onectica - nie mam studni - a system rynien z budynku kieruje rurami wodę do mojego oczka.
Oczywiście gdybym musiał zbierać deszczówkę zakopałbym zbiorniki w ziemi pod trawnikiem.

Zwróciłem tylko uwagę na estetyczny aspekt i rozważania na temat żywotności. Z tymi beczkami jest jak z meblami ogrodowymi nawet same przebywanie w różnych temperaturach je niszczy. Taka jest natura materiału z którego je wykonano.
Oczywiście każdy tworzy ogród na własny styl, korzystając często z pomysłów innych - fajnie można więc zamaskować taką beczkę w ogrodzie stawiając imitację studni.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, no spox :D Ja w zasadzie nie powinnam się wypowiadać, bo nie mam beczki, mam kastrę pod rynną za garażem i studnię, bynajmniej nie zamaskowaną, ale jak to baba - swoje trzy grosze etc. :wink:
Obita - ale widziałam u Ciebie na wątku, że masz nie tylko beton 8-)

A swoją drogą czy magazynowanie śniegu ma jakis sens? Rozumiem, że trzeba go do tej beczki naładować, a podobnoż śnieg jest mocno zanieczyszczony, więc czy warto? I po co - skoro roślin ogrodowych nie ma, do domowych?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwoma rączkami podpisuję się pod tym że śnieg jest bardziej zanieczyszczony niż normalna deszczówka. Właśnie w okresach kiedy występuje zanieczyszczenie powietrza jest największe.
Koleżanka zbierze deszczówkę która w swoim składzie będzie miała to czym palą w okolicy. Warzywa po takiej deszczówce raczej nie będą się nadawać na konkurs ekologiczny.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do przygotowania gnojówki stosowałem małą beczkę taką czarną jakie można spotkać w warzywniakach. Po pierwszej zimie zaczęła ona się po prostu kruszyć i nie nadawała się do niczego.
Niebieskie 200 litrowe beczki są najczęściej wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego (polietylen), charakteryzującego się dużą wytrzymałością na mróz, promieniowanie UV i uszkodzenia mechaniczne.

Co do aspektu estetycznego zawszę można obmurować taką beczkę łupanym kamieniem polnym i wtedy sądzę że nikt by taką imitacją studni się nie powstydził.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Może i ja swoje trzy grosze dorzucę każdy może sobie magazynować wodę i ma do tego prawo tylko zastanawia mnie ile jesteście w stanie podlać taką beczką bo ja na jeden raz w lecie zużywam około 6000l i bynajmniej nie podlewam hektarów a rachunek jest bardzo prosty żeby podlać 1m2 na głębokość ok 25 cm trzeba wylać na niego 20l wody.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Nie rozchodzi się o to by mieć wodę zgromadzoną na podlewanie całego ogrodu, ale o to, że niektóre warzywa (np: ogórki, pomidory) wymagają do podlewania wody odstałej lub ogrzanej, a nie bezpośrednio z wodociągu. Nie każdy ma staw do dyspozycji.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

No dokładnie. Beczka na "czarna godzine" nie rozpieszczam ogrodu:)

Onectica niestety tam gdzie będzie stała beczka jest beton, a konkretnie pasek betonu akurat tuż pod wylotem rynny ;) Kombinować nie będę ,bo w tym oczywistym miejscu jak wylot rynny beczka będzie spełniała zadanie i nie będzie bardzo widoczna:) Rośliny będą więc woda bedzie potrzebna. Za tym moim "polem" jest jeszcze około 13 ( w tym jakieś 8 warzywniaka teściowej) Wiec wodę będę wykorzystywała nie tylko ja.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

toldi pisze: ile jesteście w stanie podlać taką beczką bo ja na jeden raz w lecie zużywam około 6000
Ja na deszczówkę mam 2 beczki, czyli 350 L darmowej wody. Z beczek używam tylko do podlewania ogórków, pomidorów, papryki i selerów. W przypadku braku opadów, to do tych beczek pompuję wodę z studni w celu odstania i ogrzania się wody. Po za tym do podlewania trawnika, kwiatów, wszelakich krzewów itp wżywam wody bezpośrednio ze studni.
Pozdrawiam Józef
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28

Post »

Heja. Ja już biłem się z myślami związanymi z beczkami w ogrodzie. W sumie kupiłem 3 mausery i one sobie radośnie stoją w ustronnym miejscu, chociaż, dalej został problem ich napełniania. Wasz pomysł z beczką wydaje mi się ciekawy, ponieważ mam na działce gliniastą ziemię i na wiosnę woda dosłownie stoi 15 cm pod powierzchnią. W 2016 roku z przeoranego poletka 16* 8 m wybrałem pompą białoruską 2,5 m3 wody,po wykopaniu dołka na głębokość 70 cm i szerokości 30*30cm tylko żeby pompę zanurzyć. U mnie glina jest około 30-40 cm pod ziemią. Beczka mogłaby być oczywiście niżej i koniecznie musiałaby mieć rozwiercone ścianki w górnej części aby woda spokojnie wpływała
Stąd też pomysł taki
Obrazek
na wykorzystanie "waszej" beczki. Patent miałby służyć do jednorazowego napełnienia 3 mauzerów.
:)
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale to raczej do wątku jak zrobić własna studnię.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież to nie studnia.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie działa jak jeden krąg studni odbierając wodę gruntową przez otwory.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przecież każdy widzi że to oczko wodne :lol:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co nie zmienia faktu, że to sposób na wykorzystanie beczki, a nie wykopanie studni :D

Nie znam się na technice, ale beczka ma dno, a studnia... chyba nie? Beczka jest z tworzywa, a studnia - na pewno nie i jeszcze jakies 10 różnic :wink: Post jest całkiem na miejscu - kto będzie beczek po wątku ze studniami szukał? 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”