Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Witaj Anko Pomorzanko!
Mimo że swój ogródeczek dopiero zaczynasz tworzyć, już zdążyłaś zaimponować "starym" ogrodnikom sukcesami w uprawie powojników, z którymi większość sobie nie radzi ;:333. Wiśnie wokół tarasu to też świetny pomysł. Ciekawe, czym nas jeszcze zaskoczysz... ;:224. Pewnie różami, na które nabrałaś apetytu.
Będę Ci kibicować (choćby z regionalnej solidarności ;:304). Ciekawi mnie, w której części Pomorza mieszkasz.

Pozdrawiam serdecznie - Jagi
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

JagiS, witaj! Miło Cię gościć :) Dziękuje za miłe słowa, z różami to sie okaże jak będzie, ale bardzo chciałabym, żeby wyszło. Oglądając forumowe ogrody bardzo podziwiam dorodne sztuki na różanych rabatach ;:108 A jeśli chodzi o region, to mieszkamy w Lęborku, zapraszam na zwiedzanie :wink:
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Jeżeli chodzi o moje różane "dokonania", to są one biedne - na razie :wink: I całe szczęście słowo "na razie" jest tu kluczowe, bo wzięłam się trochę za temat tej jesieni. A póki co, mogę pokazać tylko te parę sztuk:

Rosarium Uetersen, myślałam, że mam jedną, ale prawdopodobnie druga pnąca NN także się nią okaże. Zobaczymy w przyszłym roku jak sie rozkręci. Oto ta pewna. Bezproblemowa, obficie kwitnąca, piękne grona kwiatów, bardzo się rozrosła przez 2 lata - lubię ją ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta, która jest NN, a podejrzewana o bycie RU. Kwiaty z późniejszego kwitnienia się różnią, ale te pierwsze są właściwie identyczne ;:218

Obrazek

The Fairy, klasyka wśród okrywowych, u mnie w donicy na tarasie, w nogach NN podejrzanej o bycie RU ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyszło, że uparłam się na róż w różach;), bo następna to Queen Elizabeth

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec rosa rugosa Hansa, ale właściwie nie ma co pokazywać, bo w pierwszym roku uraczyła mnie jednym kwiatem i to w wątpliwej formie ;:204

Obrazek

Przerażonych różowością moich róż, pocieszę, że moje jesienne nabytki są głównie nieróżowe ;:306
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo obiecujące początki ogrodu.
Coś mi się widzi, że w większości przypadków pierwsze rabatki wydają się idiotyczne po upływie pewnego okresu czasu.
Miejsca może i nie masz za dużo, ale tak mało też nie - jeżeli dobrze pomyślisz, to okaże się, że da radę tak zagospodarować przestrzeń, ze ogród wyda się znacznie większy niż w rzeczywistości.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

WITAM . :wit
Clematisy i róże cudne .Widać dobrze im u Ciebie . ;:138
Na razie dopadły Cię dwie poważne ,ale miłe choroby .Pobędziesz dłużej na forum złapiesz inne .Może będzie to hortensjomania ,liliowcomania ,irysomania ,żurawkomania ,hostomania ,a może jeszcze inne . ;:224 :;230
Wszyscy tak mamy i to jest urocze .Gorzej z kieszenią i miejscem w ogrodzie . ;:224
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witaj, Aniu :wit
Kolejny wątek, gdzie widać ogrom pracy włożony w ogród. Pomysły super, roślinki wyborne.
A clematisy - ummmmmm, wręcz do schrupania, kwitną jak szalone.
Ślicznie. ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Clematisy...toż to już kolekcja, czy wystarczy czy będą następne. ;:oj . Co do różyczek...różowe, mnie się podobają ale to rzecz gustu. ;:173 . Zapytam o te w donicy na tarasie, nie przemarzają. :?:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Aniu no niestety z każdą roślinką jest tak, że pewnego razu może zniknąć i już :( Sama mam kilka takich przypadków, zimowały kilka lat, a tej zimy nie przeżyły ;:145 Powojnika Xerxes chwaliłam pod niebiosa, miał olbrzymie kwiaty i zakwitał co rusz mimo młodego wieku, nie słyszał o uwiądzie, a tej wiosny się nie obudził :( Historia dzielnej syrenki robi wrażenie i wszystko wskazuje na to, że będę musiała zaprosić ją do siebie ;:224 Asao daj szansę, w tamtym roku kwitł u mnie tak, że niemal nie było widać liści spod kwiatów, a w tym powtórzył mi kwitnienie jeszcze teraz :D
Z różowymi różami masz tak jak ja kiedyś z czerwonymi ;:306 Ręka sama wkładała mi taki kolor do koszyka bez udziału mojej woli ;:306 Kompletując jesienne zamówienie musiałam się baaaardzo kontrolować, żeby nie wybrać moich ukochanych bordo ;:224 Dałam sobie embargo na ten kolor ;:124
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Madziagos, dziękuję :) Starałam sie założyć rabaty w kilku miejscach, w których nie przeszkadzają w "użytkowaniu trawnika" nazwijmy to ;) Mój Maluch w ogóle jeszcze nie respektuje żadnych barier ani ram i chodzi po wszystkim co napotka :lol: Ćwiczy moją cierpliwość ;) Tak więc ani w tym, ani jeszcze w przyszłym sezonie bardzo dużej ekspansji nie mogę zaplanować, ale jakieś małe zmiany na pewno będą się pojawiały ;:108

Jolu, dziękuję za miłe słowa :) Na inne choroby już zapadam, wiosenna cebulomania rozwinęłaby się duzo bardziej, gdyby zostało jeszcze jakieś wolne miejsce, ale choruję na dywany tulipanów, hiacyntów, narcyzów, szafirów i krokusów... Pierwsze iryski też powędrowały na rabatę parę dni temu. Jak skończą mi sie miejsca, to będę musiała sadzić sąsiadom, zza płotu tez widać :;230

Beaby, dziękuję, bardzo mi miło :) Nie spodziewałam się, że zbiorę tyle pochwał za clematisy :shock:

Zuzia, zawsze mówię, że kupuję ostatni, ale potem jakimś cudem znajduje się jeszcze jedno i jeszcze jedno miejsce ;) Róże w donicy jakoś dały radę chociaż wcale ich nie zabezpieczyłam :oops: Ale w tym roku owinę donice folią bąbelkową, a skrzynie z nowymi różami zabezpieczyłam od wewnątrz styropianem - mam nadzieję, że to wystarczy ;:131

Małgosiu, mam nadzieję, że moje clematisy obudzą się w pełnym składzie :wink: Chociaz wiadomo, ze to loteria :| A jeśli chodzi o kolory róż, to jakos tak nieświadomie zgromadziłam same różowe :lol: Ale teraz tez powybierałam same delikatne, moja świeżonabyta kolekcja chyba nie przypadnie Ci do gustu - żadnej czerwonej i żadnej bordowej ;:185 Same białe, kremowe, żółtawe, pomarańczowe, brzoskwiniowe itp... ;:218
jagusia111

Post »

Mój marketowy clematis to właśnie Xerex. Mam nadzieję, że będzie dzielny :D .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No Aniu, fantastycznie! Dobrze, że założyłaś wątek. Niestety nie widzę zdjęć. ;:145 Może później na lapku będą widoczne.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu pędraki tylko przy przekopywaniu i przesadzaniu niszczę. Pomaga mi w tym kret, stale ryje na trawniku i między roślinami. ;:173 W ostatnio przekopanym trawniku znalazłam kilka. Boję się tak ciężkiej chemii, bo mam małego wnuka, który będzie się bawił w ogrodzie latem. Też już nie widzę zdjęć. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Przepraszam, ze zdjęciami powinno już być ok :oops:

Jagusia, dorwałaś Xerxesa w markecie?! Zazdroszczę, piękny jest i długo kwitnie :)

Aniu, bardzo się cieszę, że wpadłaś ;:138 A tu zdjęciowa wtopa ;:145

Soniu, my też mamy dwudziestomiesięcznego synka, ale doszliśmy do wniosku, że to najlepszy moment na taki zabieg, bo Maluch już nie jest puszczany na trawnik, jest mokro, chłodno, więc wychodzimy na spacery poza naszą działkę. A byliśmy już zdesperowani... Po pojawieniu się żółtych placów ptaki wydziobały nam cały przód, podrzucały w góre całe płaty darni (popodgryzanej przez pędraki, więc łatwo odchodziła), wygląda to tragicznie... A one sie strasznie szybko rozmnażają i mają długi cykl rozwojowy (pewnie mieliśmy je już 2, może 3 lata temu, ale nie było tego jeszcze widać), więc walka z nimi to prawdziwa udręka ;:223

Na dobry początek nowego tygodnia, moje gladiatory :tan

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu czosnki są takie efektowne, a twoje jeszcze mają świetne tło. ;:215 Niestety cykl rozwojowy pędraków, to chyba cztery lata, ;:218 nie jest łatwo się ich pozbyć. ;:108 Jeśli tak masywnie opanowały trawnik, to nie ma innego wyjścia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”