Jesion. ( Fraxinus )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Identyfikacja rośłin

Post »

hmmm..'Diversifolia' ma mocno piłkowane liście,
a może te liście na zdjęciu jakieś zmutowane :D
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Więc tak...wiosną na gałązkach pojawiają się pąki z włoskami takie kuleczki po kilka w kupie kolor ciemno brąz wchodzący w czerń , co się dalej z nimi dzieje przegapiłam :oops: więcej nie pomogę z tego okresu zdjęć żadnych . Wszystkie liście złożone trójlistkowe w dodatku wszystkie zewnętrzna mocno nakrapiane nie wiem czy to jakiś wirus czy taka jego uroda. Jesienią nie ma owocników , liście przebarwiają się na ładny żółty kolor .Zdjęcia może wyrażniejsze poniżej
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z kolei na tych zdjęciach widzę liście 5 i 7-listkowe. To mi wygląda na jesion pensylwański.
x-ja
---

Post »

Nie widziałam ale z opisu wynika że spód liścia jest włochaty i ogonki też a ten spód ma jaśniejszy ale liście gładkie śliskie . Nie wiem jak kwitnie wiosną ale , ma już kilka latek i owoców w tym czasie nie zaobserwowałam po prostu ich nie ma .
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

a nie jest to jakiś orzesznik?
x-ja
---

Post »

Kochani dzięki za pomoc ;:180 pewnie wiosną uda się rozwikłać zagadkę jak wstawię zdjęcia pąków kwiatów . Ja przystaję na to że to jest jesion tylko nie wiem jaki :oops:
Więc tak ...mam pytanie ale proszę się nie śmiać zielona jestem w tym temacie :oops: czy takie drzewo jak np jesion wyniosły Pendula można w jakiś sposób rozmnożyć np. przez wysiew nasion bądż ukorzenianie gałązek które niewątpliwie gdyby było możliwe to i szybsze :wink: . Proszę o wyrozumiałość dla laika ;:65
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daj zdjęcie gałązki z pąkami, to może uda się rozpoznać bez kwiatów.
x-ja
---

Post »

Na drugiej stronie wklejałam zdjęcia jesiona ? z prośbą o identyfikację , teraz ponawiam prośbę wklejając zdjęcia gałązki z pąkami/kwiatami ;:180

Obrazek
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie pączki miał ten jesion zanim zaczęły się rozwijać? Czarne, brązowe czy szare?
x-ja
---

Post »

Mateo pączki były czarne .
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli w takim razie jest to jesion wyniosły.
x-ja
---

Post »

Szukam konsultuję z rodzinką i dużo rzeczy mi nie pasi ....w necie znalazłam takie zdanie.....liście z wierzchu świeżozielone, od spodu jaśniejsze, na głównych nerwach lekko owłosione " to zupełnie nie pasuje do mojego drzewa , podziwiam jego liście długie skórzaste ciemnozielone nie świeżozielone :roll: pod liściem owłosienia też nie spotkałam są gładziutkie w dodatku po mimo wieku ponad 25 lat ani razu nie widziałam owoców :shock: Na całym drzewie liście mocno nakrapiane czy to jakiś wirus czy tak ma nie mam pojęcia .
Poniżej link a w nim zdjęcia i tu też problem bo zimą pąki wyglądały zupełnie inaczej , to takie zbite czarne kulki przyczepione do gałązki wiosną zaś ciemnobrązowe wchodzące w czerń
http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Jesion/Jesion.html

Kilka jesionów rośnie przy drodze niedaleko mojego domu to na pewno wyniosłe opis się zgadza ten w ogrodzie wygląda inaczej :oops:
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zdjęciu pod linkiem to nie są pąki tylko prawdopodobnie rozwijające się kwiatostany. Paki wyglądają tak:
Foto
Foto
Dodatkowa wskazówka: u jesionu wyniosłego liście jesienią nie przebarwiają się tylko opadają zielone dość późno, a u pensylwańskiego przebarwiają się wcześnie na żółto przed opadnięciem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-ja
---

Post »

Wyniosły ma liście smukłe mój jak widać na zdjęciu ma pofalowane i szersze w dodatku z uporem maniaka uczepiłam się tych ciapek na liściach , wyniosły nie ma pensylwański tak , nadal nie wiem czy to przypadek czy wirus mało tego moja paskuda nie zrzuca zielonych liści przebarwia się na żółto wygląda bajecznie :D fotki robiłam sprawdzę , po ostatniej awarii kompa mogłam je stracić .
Więc tak , na 80 % przyjmuje że to jest wyniosły te 20 % niepewności rozwieje w trakcie dalszych obserwacji .
Dzięki za pomoc ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie, jeśli się przebarwia na żółto to na pewno nie wyniosły, tylko te pączki się nie zgadzają. Sprawdź jeszcze dla pewności w jakim kształcie ma owoce, o ile w ogóle je ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”