Szlumbergera - nawożenie

Rośliny doniczkowe
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję, Dorotko - jestem ogromnie ciekawa, jaki będzie miał kolorek, obiecaj nam fotki :D

A ja mam taką ciekawostkę - przeczytałam niedawno, że zawiązujący pąki grudnik bardzo lubi... zraszanie. Ja mojego w każdym razie regularnie spryskuję :D
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do zraszania - jak najbardziej grudnik lubi :) Czytałam gdzieś,że powinien stać w cienistym miejscu.Mój takiego nie polubił, bo jak tylko przestawiłam go na południowe okno to od razu zaczął puszczać pąki ;)
No i zrozum takiego ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jutro go zroszę, jesteście super dzięki za odpowiedzi .Jak zakwitnie zrobię zdjęcie i oczywiście się pochwalę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Czy ktoś może zna przyczynę zrzucania pąków? Mój grudnik w tym roku zawiązał wiele pączków (praktycznie na każdym liściu), wszystkie ładnie się rozwijały póki pierwsze otworzyły się całkowicie- wtedy reszta zaczęła sukcesywnie odpadać.W rezultacie rozwinęło się może ok. 6-7.
W czym popełniłam błąd? (a może to u grudników normalne?) Pielęgnowałam go mniej więcej tak jak napisano tu na forum, nigdzie też go nie przestawiałam po zawiązaniu pąków.
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

A nie przewiało go mroźne powietrze?.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pikasia u mnie było podobnie. .. Tyle, że ja mojego musiałam na kilka godzin przestawić z powodu uszczelniania okien ;(
4 możliwe przyczyny na P:
przelanie
przewianie
przestawienie lub przekręcenie doniczki

A co do nawożenia, to ja swoich prawie w ogóle nie nawożę(czasami-jak mi się przypomni to biohumus) i też pięknie kwitną :)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pikasia pisze:Czy ktoś może zna przyczynę zrzucania pąków? Mój grudnik w tym roku zawiązał wiele pączków (praktycznie na każdym liściu), wszystkie ładnie się rozwijały póki pierwsze otworzyły się całkowicie- wtedy reszta zaczęła sukcesywnie odpadać.W rezultacie rozwinęło się może ok. 6-7.
W czym popełniłam błąd? (a może to u grudników normalne?) Pielęgnowałam go mniej więcej tak jak napisano tu na forum, nigdzie też go nie przestawiałam po zawiązaniu pąków.
Grudniki w fazie rozwoju pąków powinno się normalnie nawozić i zwiększyć dawkę wody w stosunku do ilości jaką podawaliśmy przed zawiązaniem pąków( trzeba podlewać tak jak podczas normalnego wzrostu w okresie wegetacyjnym). :D
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

No to wszystko już jest jasne! Mojego grudnika mogło przewiać chłodne powietrze, nie sądziłam,że jest tak wrażliwy. Bardzo wszystkim dziękuję za rady :D Drugi grudnik już też zaczyna rozchylać płatki, mam nadzieję, że uda mi się go uchronić - będę na niego uważać (ma mnóstwo pączków ;:1
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
grazka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2012, o 00:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żeby oko nacieszyć- grudniki

Post »

Witam Mam pytanie, czy może mi ktoś podpowiedzieć jak należy zasilać grudniki. Chodzi mi o okresy, kiedy powinno się zasilać a kiedy robić przerwy. Będę wdzięczna za odpowiedź.
pozdrawiam serdecznie, Grażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”