Wszystko o pomidorach cz. 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 11

Post »

Wiec BTD to na pewno nie jest, a jest pyszny i chciałam wysłać na akcję, ale nie wiem jak go opisać :-)
Może jeszcze coś się wyjaśni niebawem, po pracy sfotografuję krzaki i owoce w przekrojach :-)
Ogólnie jestem wybrednym pomidoromaniakiem i rocznie testuję ok. 30 odmian, z czego góra 4-5 zostaje na dłużej :-) A ten mnie zachwycił i całą rodzinę. O jednego pomidorka tej odmiany były wojny, gdy inne leżały do wzięcia. Jest słodki, ale nie mdły, kwaskowaty, ale nie cierpki, idealnie wyważony. Sporo galaretki. Zapach obłędny - pomidorowo-owocowy. Plenny i zdrowy!
Miałam testowo 1 egz. w gruncie, pomidorki były mniejsze, skóra grubsza, bardziej popękana, ale też słodsze.

edit

Tak owy pomidorek wygląda w przekroju (są tu zdjęcia tego egzemplarza co wcześniej, jak i innego):
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak wygląda krzak. Im wyżej, tym dziwniejsze kształty owoców. Niższe grona, to owoce wyrównane, lekko spłaszczone, o przekroju kołowym. Im wyżej, tym bardziej płaskie, żebrowane, nieregularne. Zaczęły też pękać, wcześniej pękały tylko w gruncie, teraz także i pod folią. Liście ziemniaczane.
Obrazek
Obrazek

Czy to może być Pink BTD?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rzepka
W zeszłym sezonie miałem wysianego z akcji BTD i wyglądał identycznie. :) Nie pamiętem teraz czy zbierałem z niego nasiona i wysyłałem na następną akcje. :oops:
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja nasionka miałam od Termic. ;:180
Super pomidorek ;:333 , w przyszłym sezonie zamiast różnorakich czarnych i zeberek ( a miałam ich sporo) posadzę kilka krzaków BTD, one zupełnie zaspokoją apetyty wielbicieli czarnuszków w mojej rodzinie.
No, może jeszcze spróbuję upolować nasiona BTD Pink i BTD Heard by porównać smaki.

Pozdrawiam
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53

Post »

Laryssa bardzo mi przypomina mojego Rudego, też liście ziemniaczane i im wyżej tym owoce robią się befsztykowate, mój dość szybko mięknie ale jest pyszny.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

Rzepka pisze:....
No, może jeszcze spróbuję upolować nasiona BTD Pink i BTD Heard by porównać smaki.

Pozdrawiam
Testowałam Berkeley Tie Dye i Pink Berkeley Tie Dye, początkowo nie byłam nimi zachwycona, z czasem przekonałam się.
Pink ciut wcześniejszy, ładniejszy i chyba smaczniejszy. Niestety szybciej skończył się. W przyszłym roku też będzie.
Wada - nierówne owoce, ja lubię kształtne. Skórka dobrze ściąga sie bez zalewania wrzątkiem.
Pozdrawiam, Feliksa
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Dobrze wiedzieć, czy jest duża róznica w wyglądzie między BTD a BTD Pink ?
Awatar użytkownika
wasyl_13
50p
50p
Od: 25 paź 2008, o 23:30

Post »

Proszę o pomoc, czy tak powinien wyglądać owoc Dinner Plate?
Obrazek
Obrazek
Wg Tatiany Dinner Plate to czerwone serce ale istnieje też odmiana Dinner Plate Beefsteak, czy to ta odmiana była na poprzedniej AWN?
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Tak teraz czytam forum i zastanawiam sie czy ten mój BTD to nie Black Sea Man? Opisy i zdjęcia by się zgadzały.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Laryssa11 a może Black Krim
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Wygląd owoców faktycznie łudząco podobny, ale mój ma liście ziemniaczane, a Black Krim regularne. Zresztą Black Krim kiedyś miałam i to zupełnie inny krzak. Ale dzięki. :wit
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

pelikano11 pisze:Laryssa11 a może Black Krim
Tak to może być Black Krim. Co prawda moje w tym roku były większe i bardziej płaskie ale barwa identyczna. Im bardziej dojrzały tym lepszy. Niestety w tym roku dobrze zawiązywały tylko dolne grona, wszystkie powyżej trzeciego tylko ładnie kwitły a potem kwiaty opadały. Cechą dosyć charakterystyczną tej odmiany jest pierścieniowy sposób pękania owoców, niestety dość częsty.

Teraz ja będę miał do was prośbę w stylu: jaka to odmiana ?
Parę dni temu nabyłem takie oto okazy:
Obrazek
Kolor intensywnie żółty, kształt dużej śliwki, mała piętka.
Niestety w sklepie brak opisu odmiany, sprzedawca też "zielony", sprzedaje jako żółty.
Wydaje mi się, że może to być bambelo ale może ktoś z was pomoże w identyfikacji?
Awatar użytkownika
jacekb
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 wrz 2012, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Novito , to może być pomidor Orama F1. Kupiłem w tamtym roku w Biedronce na nasiona, ale nie załapał się z braku miejsca.

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=274

http://hortinet.pl/rosliny/orama-f1/
Tu masz z dzióbkiem.
Jacek

Lepiej mieć Parkinsona i trochę rozlać - niż Alzheimera i zapomnieć wypić...
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Czy ktoś z forumowiczów wie, co to jest pomidor malinowy, oraz, czy i w jaki sposób można uzyskać jego nasiona?
Skąd to pytanie? Otóż, moim zdaniem, wszystko to, co jest prezentowane na Forum i w ofertach polskich firm nasienniczych jako pomidory "malinowe", pomidorami malinowymi nie jest.
W latach pięćdziesiątych mieszkałem w Warszawie. Nie przypominam sobie, żeby malinowe były wtedy w sklepach, ale można je było kupić od działkowiczów, czy posiadaczy przydomowych ogródków. Pomidory te miały barwę dojrzałej maliny, stąd ich nazwa, wagę ponad 350 gramów, lekkie żebrowanie przy szypułce, a przede wszystkim niezapomniany, nieporównywalny z czymkolwiek innym smak i aromat.
Minęło blisko 60 lat, a ja je wciąż pamiętam.
Pytam, bo wzrok już nie ten i mogłem coś przegapić. :)
Pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Oczywiście, że są pomidory malinowe i to całe mnóstwo. Smak pomidora zależy przede wszystkim od podłoża w którym rośnie
i od sposobu uprawy.

Tobie zapewne chodzi o jakąś konkretną odmianę. Myślę, że najlepiej jakbyś się zwrócił do dawnej Centrali Ogrodniczej,
w Małopolsce jest to obecna firma Polan i zapytał o pomidory malinowe z lat 60-tych.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

wszystko o pomidorach

Post »

Od wielu lat zastanawiam się ,czy aby te e-F-ki to nie słynny "chłyt makertindody" i gwarancja na utrzymanie sprzedaży na odpowiednim poziomie.Z doświadczenia wiem,że pomidory z nasion pozyskanych z owoców z reguły powtarzają cechy .Z ciekawości wziąłem torebkę nasion Malinowego Retro.Odmiana znana od lat o średniej ilości nasion. W tej chwili nie jest ważne,czy są ustalone,czy heterozyjne.Chodzi tylko o zasadę i o tok mojego rozumowania.Masa nasion 0,5 g,cena 2 zł.Tak na "oko" jest ze 200 szt !Taką ilość nasion można pozyskać z co najmniej kilograma pomidorów,tj.ok 15 sztuk.A są odmiany z o wiele mniejszą ilością nasion .Teraz zadam proste pytanie.Jeżeli te pomidory są na prawdę F1,to jaką powierzchnię musi mieć plantacja nasienna, i ile milionów kwiatów zostało zapylonych ręcznie,żeby uzyskać te dziesiątki kilogramów nasion popakowanych w torebki ?I z ilu dziesiątków ton zostały one pozyskane?Zastanawiające,prawda? No to jakie w końcu są nasiona w torebkach. F1,F2 a może F3 ? Pominąłem aspekt nasion dla producentów wielkotowarowych.Zwykle nasiona takie kosztują po kilkadziesiąt groszy za sztukę ,a niektóre nawet i złotówkę.I te chyba rzeczywiście pochodzą z laboratorium, są robione ręcznie i są na prawdę. F1.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”