Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Przeprasza ARIEL ,ale chyba coś pomyliłeś , kielichowiec jest w zasadzie krzewem, u mnie jako 5 letni okaz dorasta do 2 metrów, natomiast tulipanowiec jest okazałym drzewem( porównywalnym wysokością z kasztanowcem)
Co do zapachu to ja odczuwam to do zapachu "drożdżowego"
Kielichowiec kwitnie bardzo długo ( u mnie od połowy czerwca do końca sierpnia) jeżeli każdy kwiat po przekwitnięciu, zostanie usunięty(wyłamany). W miejscu usunięcia kwiatu ( w kąciku listków) niezwłocznie wyrasta dwa( a może i więcej) nowe pąki kwiatowe.

Co do zapachu to ja odczuwam to do zapachu "drożdżowego"
Kielichowiec kwitnie bardzo długo ( u mnie od połowy czerwca do końca sierpnia) jeżeli każdy kwiat po przekwitnięciu, zostanie usunięty(wyłamany). W miejscu usunięcia kwiatu ( w kąciku listków) niezwłocznie wyrasta dwa( a może i więcej) nowe pąki kwiatowe.

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Myślę że jeszcze jest za młody i mały, jak jest posadzony w odpowiednim miejscu( mój ma cień od 17) to ma przyrosty przekraczające pół metra.
Ukorzeniałem jednoroczne gałązki , ukorzeniały się się bez problemów, sadzonki wkładałem do ukorzeniacza, a następnie do doniczki z ziemią, aby listki znajdujące się na gałązce miały odpowiednią wilgotność , nakładałem na doniczkę połówkę bezbarwnej butelki "pet" + częste wietrzenie. Pozdrawiam .Tadeusz.

Ukorzeniałem jednoroczne gałązki , ukorzeniały się się bez problemów, sadzonki wkładałem do ukorzeniacza, a następnie do doniczki z ziemią, aby listki znajdujące się na gałązce miały odpowiednią wilgotność , nakładałem na doniczkę połówkę bezbarwnej butelki "pet" + częste wietrzenie. Pozdrawiam .Tadeusz.

-
Ja niedawno wysadziłem do gruntu kielichowca ale nie wonnego tylko chińskiego dość dużą sadzonke (ok 0,5 metra). Wiecie może w którym miesiącu kwitnie bo różne źródła różnie podają, niektóre że w maju inne że czerwiec - lipiec. Chciałbym też wiedzieć kiedy mogęspodziewać się pierwszego kwitnienia bo w tym roku (w maju wysadzony) nie zakwitł.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.