Kielichowiec wonny (Calycanthus floridus )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tadeuszu, w Szkółce krzewów ozdobnych Szmit k/Ciechanowana znalazłam taki opis tej rośliny "krzew do 1,5m, kwiaty czerwonobrązowe pachnące octem lub truskawkami " To czym tak naprawde pachnie?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Dla mnie to kielichoiwec pachnie jak cukierki irysy. Każda osoba zapach odbiera subiektywnie. Moim zdaniem korzenie pachną jak piernik.
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Dla mnie pachnie truskawkami. Kwiaty.

Ale zastanawia mnie ten "krzew do 1,5 m". W mieście Nisko na północy podkarpacia w tamtejszym parku rośnie tulipanowiec dość potężnych rozmiarów, pomnik przyrody na dodatek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ariel, bardzo róznią sie takie informacje, gdzieś indziej wyczytałam, że kielichowiec dorasta do 3 metrow wys i 2 metry szerokości i pachnie jabłkami.
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Różnice biorą się stąd, że szkółkarze z zasady podają wysokość osiąganą przez roślinę po 10 latach uprawy, a większość krzewów i drzew rośnie dłużej, osiągając na starośc dalece większe rozmiary.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Przeprasza ARIEL ,ale chyba coś pomyliłeś , kielichowiec jest w zasadzie krzewem, u mnie jako 5 letni okaz dorasta do 2 metrów, natomiast tulipanowiec jest okazałym drzewem( porównywalnym wysokością z kasztanowcem)

Co do zapachu to ja odczuwam to do zapachu "drożdżowego"
Kielichowiec kwitnie bardzo długo ( u mnie od połowy czerwca do końca sierpnia) jeżeli każdy kwiat po przekwitnięciu, zostanie usunięty(wyłamany). W miejscu usunięcia kwiatu ( w kąciku listków) niezwłocznie wyrasta dwa( a może i więcej) nowe pąki kwiatowe.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Czy kielichowiec łatwo się ukorzenia? Mam dwie małe gałązki, na razie wstawiłam do wody.
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

Mamy kielichowca wonnego od 1,5 roku i jeszcze nam nie kwitł, a ma już około 70 cm wysokości.Jaka może być tego przyczyna?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Myślę że jeszcze jest za młody i mały, jak jest posadzony w odpowiednim miejscu( mój ma cień od 17) to ma przyrosty przekraczające pół metra.

Ukorzeniałem jednoroczne gałązki , ukorzeniały się się bez problemów, sadzonki wkładałem do ukorzeniacza, a następnie do doniczki z ziemią, aby listki znajdujące się na gałązce miały odpowiednią wilgotność , nakładałem na doniczkę połówkę bezbarwnej butelki "pet" + częste wietrzenie. Pozdrawiam .Tadeusz.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas na rynku mozna kupić sadzonki- już spore - kielichowca. Tu kwiaty, żeby wiedzieć co się kupuje. Jeszcze się nie zdecydowałam, czy sobie kupić :wink: Mam mały ogród i nie wiem jak duży rosnie. Z kwiatów to mi się podoba...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

muszę sobie to wszystko poukładać; ja wyczytałam, że pachnie octem lub jabłkami, Pawłowi pachnie jak cukierki irysy, korzenie jak piernik, Arielowi jak truskawki a Tadeuszowi jak drożdże (zacier !?). Mimo tak różnych odczuć moja chęć zakupu nie słabnie.
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

Nic dziwnego że jesteś zdezorientowana ja kupowałam krzew malutki a moja cOrcia pozbierała kuleczki spod dużego krzewu w centrum ogrodniczym przyniosła do domu i wsadzia do swojej szklarenki i dwa jej wzeszły :)).
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
tea
50p
50p
Od: 11 lis 2007, o 17:37

Post »

W jakim miesiącu kwitnie kielichowiec wonny?Może mam w tym roku jeszcze szanse ,że zakwitnie :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Kielichowiec kwitnie późną wiosną ale ostatnio widzę, że powtarza kwitnienie latem.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Ja niedawno wysadziłem do gruntu kielichowca ale nie wonnego tylko chińskiego dość dużą sadzonke (ok 0,5 metra). Wiecie może w którym miesiącu kwitnie bo różne źródła różnie podają, niektóre że w maju inne że czerwiec - lipiec. Chciałbym też wiedzieć kiedy mogęspodziewać się pierwszego kwitnienia bo w tym roku (w maju wysadzony) nie zakwitł.
Sorry za ot nie zauważyłem,że wątek dotyczy tylko kielichowca wonnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”