Mój pierwszy storczyk :) Narine

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba nikt do mnie nie zagląda? :( :cry: Więc pewnie zmarnuję te dendrobia...

Teraz trochę pozytywniej będzie - mój pierwszy storczyk, ma dwóch towarzyszy:)
Od ok. 2 tyg - cudnego phalaenopsisa i dendrobium typu phalaenopsis.
Dendrobium bardzo zmarnowane - kupiłam z tzw."odpadków" za 8zł... Może uda mi się doprowadzić je do lepszego stanu?
Oto one:
Phalaenopsis
ObrazekObrazek
Dendrobium:
Obrazek
I całe towarzystwo:
Obrazek

I od razu wątpliwości apropos dendrobium, że...
1.odygę po kwitnieniu obciąć, bo i tak już z tej samej pseudobulwy nie kwitnie. Jovanka pisała, że jest zwolennikiem zostawiania łodyg, więc...? Co zrobić?
2. Dendrobium typu phalaenopsis nie wymagają okresu spoczynku... Więc co zrobić po przekwitnięciu, (które u mnie za chwilę sie zakończy), by zakwitł ponownie?
3. Jedne liść na kwitnącej pseudobulwie żółknie.. Można zaliczyć to do normalności pt "stare pseudobulwy gubią liście"?

Przepraszam, że znowu marudzę z tymi pytaniami, ale...nie chcę zrobić czegoś opacznie... :oops:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Narine,
marudz, marudz do woli... po to jest to forum, raz sie pomaga, raz się marudzi ;)

Muszę Ci Kochana powiedziec, że Dendrobium Falenopsis kwitnie kilkakrotnie z tej samej psbulwy. Więc przy odpowiedniej "obsłudze" będziesz mogła cieszyć się kolejnymi kwitnieniami. Moje Dendrobium po pobycie wakacyjnym na werandzie wypuściło aż 5 pędów kwiatowych - z czego - do kwitnienia nie doprowadziłam żadnego - ot taka ze mnie specjalistka - aż wstyd się przyznać. :oops: , ale już doszłam do tego, co zrobiłam źle i mam nadzieję że w przyszłości nie popełnię podobnych błędów.
Poczytaj sobie troszkę w tym temacie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 39&start=0
Powodzenia!!!
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko ;)
Dziękuję za link - widzę, że nawet tam byłam i...jakoś przegapiłam ten wątek... :oops:
Widzisz jakie różne informacje na temat tego kwitnienia dendrobium?... Czytam sporo odkąd mam pierwszego storczyka, ale wciąż natrafiam na sprzeczne informacje... Zawsze więc warto zapytać kogoś, kto ma praktykę za sobą ;)
Zdradź proszę na czym polegał Twój błąd? Będziemy mądrzejsi - na pewno wielu początkującym się przyda :) Mi na pewno :roll:
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Hahaha - troszkę mi wstyd przyznawać się do błędu - chyba nikt tego nie lubi, ale dobrze. Mam dwa podejrzenia ;) - jedno jest na pewno słuszne, bo zasuszyło wszystkie pąki... ;)
1. Doniczka stała na parapecie, przez uchylone okno wlatywało mroźne powietrze - pąki zaschły...
2. Przy włączonych kaloryferach - zbyt suche powietrze w pomieszczeniach - spryskiwanie i zamgławianie nie dało rady ... pąki zaschły...

Chyba teraz musimy zwrócić się do CSI o ustalenie prawdziwej przyczyny ;:112 bo może jest jeszcze jakaś inna przyczyna. Żadnych mieszkańców tam nie ma .. więc raczej coś z mojej strony ... jednak Falenopsisy są zdecydowanie łatwiejsze ... ale działam dalej... ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tam wstyd! Praktyka czyni mistrza :) Dzięki wielkie za odwagę i pomocne wskazówki.
Pozdrawiam Cię tym mocniej, że właśnie coś podpatrzyłam - też jesteś z 13-tego :oops:
Twoje piękne storczyki rozkładają na łopatki teorię rzekomej pechowości tej cyfry :)

Dostałam dziś kilka zdjęć storczyków, należących do Mamy mojej koleżanki. (Nawet nie wiedziałam, że mam takiego eksperta w zasięgu :) ) Postanowiłam je Wam pokazać (oczywiście za zgodą właścicielki), bo wokół szaro...a one takie piękne! :roll: Może poprawią komuś humor :)
Na razie jeden - zobaczcie ile kwiatów!!! Ja jestem pod wrażeniem ilości pędów :roll: To się nazywa "mieć rękę do kwiatów" :)
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Ja w sprawie resztki Dendrobium :D . Jeśli chodzi o tą biedną pseudobulwę, to prawdopodobnie jedyne co można spróbować zrobić, to to, co opisano w tym linku, w dziale Dendrobium typu pH. w części "Kwitnienie": "Stare pseudobulwy dendrobium mogą posłużyć do wegetatywnego rozmnożenia rośliny. W tym celu odciętą pseudobulwę należy położyć płasko na warstwie wilgotnego, ale nie mokrego, mchu torfowca i zamknąć szczelnie w foliowym worku lub plastikowym pudełku. W razie potrzeby wodę należy okresowo uzupełniać (np. raz na miesiąc), utrzymując w ten sposób odpowiedni poziom wilgotności. Po kilku miesiącach (czasem nawet po roku) z węzłów mogą wyrosnąć nowe rośliny."
Piszę "prawdopodobnie", bo oczywiście wszyscy tu czekamy głównie na porady SuperJovanki, która rzuci swoim fachowym okiem i ewentualnie skoryguje podawane informacje :D .
Być może można jeszcze wypróbować na biedaku biostymulator ASAHI, który podobno działa cuda (sama będę dopiero go wypróbowywać na jednym moim rekonwalescencie :lol: ).
Pozdrowienia,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :P

Dopiero teraz mam chwilkę aby zerknąć na cały wątek i.....mam wątpliwości do keiki :D
Nie wiem skąd przekonanie ,ze to dendrobium ? U mnie wygląda na oncidiowate/cambria?/
lub też zupełnie coś innego.
Niezależnie co *to* tak w pojedynkę chyba trudno o dobre rokowania.Owszem,jak każdą pseudobulwę można ratować, prowokować ,tak aby wydała coś z siebie- dobre wskazania dał Myszek.
To przepis uniwersalny ,gwarancji on nie daje ---->dla próbującego :P dobra szkoła.
A nuż po.....x/czasie coś się wynuży.

Ten czas to :roll: miesiące , ale warto poeksperymentować.

Fotki phalaenopsis ładne, sympatyczna jest ta hybryda ,ważne ze czasami można ją spotkać
w sprzedaży .Jest niewielką rośliną w całości, trudniej* rzuca się na oczy*.
Ale niektórzy wypatrzą ;:33 znam takich.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Myszek i Jovanko ;:97
Nie wiem skąd przekonanie ,ze to dendrobium ? U mnie wygląda na oncidiowate/cambria?/
lub też zupełnie coś innego.
... :oops: :oops: :oops: :oops: .... to według darczyńcy...

Więc mimo braku dobrych rokowań będę ratować i jeśli psb przetrwa, okaże się co to właściwie jest?...

A to kolejne piękności znajomej:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w Nowym Roku wielbicieli storczyków :)
Mi przybyły dwa kolejne :oops: Falenopsis i upragniony Miltoniopsis :)
Dziś zaprezentuję Wam nowego falka, zdążył przybyć jeszcze w starym roku :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek

I do tego ma potomka! Choć jeszcze bez korzonków :)
Obrazek

Moje pozostałe 2 falenopsisy nadal kwitną!!! (choć ten pierwszy zgubił już jeden kwiat) ;:2
Więc jeszcze zdjęcie mojego ulubionego "Kropka" :)
Obrazek
Awatar użytkownika
MajaS
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2007, o 19:18

Post »

Witaj Narine :D
Śliczniutkie Twoje pupilki ;:63 ;:63 ;:63
Życzę dużo kwitnień :D
Pozdrawiam cieplutko Maja
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Narine, piękne te Twoje storczyki - zarówno ze Starego jak i Nowego roku :P !
Dzięki zdjęciom, cieszą swymi cudnymi kolorami nas wszystkich :!: , bo Ty je masz na co dzień !

Pozdrawiam ciepło i dziękuję :wink:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie nowe storczykomanki :) Dziękuję za wszystkie pochwały :oops:
Mój ostatniemu falkowi ładnie puchną pączki na drugiej łodydze i już chciałam się pocieszyć, że można to uznać za pierwsze własne osiągnięcie... A tu dziś jeden z pączków zżółkł... Chyba zimno mu zaszkodziło, bo w nocy bardzo spadła temperatura ;( A może już nie ma siły?.. Cóż, dostałam chyba po nosie, co bym nie była zbyt niepokorna wobec moich storczyków :)
Jednak i tak się cieszę, że moje falki dobrze się zaaklimatyzowały po zakupie, bo nie zgubiły kwiatów ani pączków i jak do tej pory (poza tym jednym pączkiem) rozwijają nowe kwiaty :)

A oto moje upragnione Miltoniopsis ;:113
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

A kiedy te śliczności kupiłaś?Jest po prostu pięęęęęęękny....(Czyżby nowe moje chciejstwo??? :lol: :lol: )
Pozdrawiam,Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Narine proszę i tu się spotkałysmy. Masz cudne storczyki, Ja dopiero zaczynam, ale chyba będę ostro ;:80 odkładać na nowe storczyki, żeby budżetu domowego nie naruszać :wink: .
Jestem po prostu zarażona ta fantastyczna chorobą.
Falenopsisy są po prostu cudne, i Miltoniopsis przyprawia o zawrót głowy. ;:2
Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Narine - cóż mogę rzec - przepiękny ... ja niestety mam takiego po kwitnieniu, ale poczekam, poczekam .. nic innego nie uczy tak cierpliwości jak właśnie storczyki. A jaka radość z takiego właśnie kwitnienia po długim czekaniu ;)
Lucyna
Moje storczyki ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”