Czy w avatarku to Ty?
Oczywiście to piękna roślina.Aileen pisze: Gymnocalycium triacanthum
![]()
Olu większość moich gymnolków pochodzi z czeskiej kolekcji, Gymnocalycium knolli także, a konkretnie z Czeskiego Cieszyna. Mi też wpadło w oko jako jedno z pierwszychkocham_fizyke pisze:Wyjątkowo przypadł mi do gustu Gymnocalycium knolli.
Czy możesz zdradzić, gdzie go zakupiłaś? ;)
Henryku pięknie to ująłeś, ja też bardzo ją lubię, nazwa mówi sama za siebie, można rzec - arystokratkahen_s pisze:Ale to Mammillaria magnifica dzisiaj mnie najbardziej się spodobała, nie są to często hodowane rośliny w kolekcjach a przecież niesamowicie piękne i ozdobne. Twoja jest właśnie taka..
Rzeczywiście, najeżył się i tylko patrzeć jak skoczytomboj0 pisze:Mi szczególnie tym razem spodobała się M. decipiens. Trochę niepokojąco wygląda. Te dwa kwiatki wyglądają jak oczy a cała roślina przypomina przyczajonego stwora:)))
Bardzo lubię takie rozważania, fajnie, że zamieściłeś zdjęcie swojej roślinki, było mi łatwiej wychwycić różnice.tomboj0 pisze:Oczywiście ponieważ to nie jest pewny takson to jego odróżnianie jest arbitralne i to są tylko takie drobne rozważania morfologiczne przed pójściem spać:)))
Ja się dołączam, mnie też się bardzo, bardzo, bardzo podobahen_s pisze:A ja mam aż trzy formy G. triacanthum bo mi się baaaaardzo podoba.
tomboj0 pisze:Oczywiście to piękna roślina.
Aileen pisze:Gymnocalycium JPR 31/77
Już dopisane do listy chciejstwAileen pisze:Gymnocalycium delaetii