Kasztan jadalny - choroby,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
arotang
50p
50p
Od: 15 cze 2015, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kasztan jadalny - co mu dolega ?

Post »

Porażenie słoneczne to ja wam moge pokazać u siebie w tym roku mi przypiekło do ściany jednego kasztana jadalnego. Wysadzonego na wiosnę, więc słabo zakorzenionego = słabo zaopatrywanego w wodę. Słabsze porażenia słoneczne prowadzą do zszarzenia powierzchni wystawionej na wpływ słońca, a tu mamy ewidentne zmiany wgłębne z prześwistaniem tkanek co dowodzi iż sa to zmiany od środka. Pod porażeniem słonecznym nie podpiszę się na pewno.
Tak to widzę, ale jestem człowiekiem,istotom mylną, chętnie wysłucham opinii innych.
Pozdrawiam
Adam

Jeśli zmiany byłyby na starszych liściach rzekłbym niedobór magnezu, ale objawów niedoboru magnezu nie obserwuje się na liściach młodych.
Podobny obraz zaburzeń daje słabe zatrucie glifosatem. Kasztan jadalny jest bardzo wrażliwy na ten środek, czy nie było pryskane w pobliżu tych roślin?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy nie są to pierwsze objawy mączniaka rzekomego?
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za wszystkie sugestie. Problem miałam w ubiegłym roku,prawie o nim zapomniałam. Dzisiaj kasztan ma się dobrze, będę obserwować jego postępy. Mogę powiedzieć, że tego roku bardzo obficie kwitnie, wygląda zdrowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”