Co robimy w LISTOPADZIE w naszych ogrodach ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podejrzewam że jest to hedera i na dodatek w donicach.
Proponuję zadołować donice jeżeli to możliwe i jak nie jest jeszcze pnącze za bardzo rozrośnięte to owinąć agrowłókniną.
Nie mam tego bluszczu u siebie na działce, ale sąsiedzi mieli obrośnięty budynek gospodarczy.
Minionej zimy nasz region nawiedziły sromotne mrozy - kilka dni było po -33 stopnie i hedera zmarzła.
Co prawda odbiła ale mizernie.
Proponuję zadołować donice jeżeli to możliwe i jak nie jest jeszcze pnącze za bardzo rozrośnięte to owinąć agrowłókniną.
Nie mam tego bluszczu u siebie na działce, ale sąsiedzi mieli obrośnięty budynek gospodarczy.
Minionej zimy nasz region nawiedziły sromotne mrozy - kilka dni było po -33 stopnie i hedera zmarzła.
Co prawda odbiła ale mizernie.
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
mozna jeszcze miedzianem - myslałam, że to juz za późno?
Ten tydzień ma być u mnie cieplejszy, a właściwie już jest cieplej 9 C, tylko pada prawie cały dzień i wiatr.
Ten tydzień ma być u mnie cieplejszy, a właściwie już jest cieplej 9 C, tylko pada prawie cały dzień i wiatr.

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Co robimy w Listopadzie w naszych ogrodach ?
Mam takie pytanie w tym roku posadziłam po raz pierwszy azalię,hortensjęi fuksję gruntową
czy może mi ktoś doradzić jak je zabezpieczyć na zimę są to małe krzaczki ,a hortensja jest
zupełnie niezdrewniała i ma liście
czy może mi ktoś doradzić jak je zabezpieczyć na zimę są to małe krzaczki ,a hortensja jest
zupełnie niezdrewniała i ma liście

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 maja 2006, o 15:43
Zapowiadają na wtorek i środę trochę słońca i mam zamiar wykorzystać ten czas na prace przy okrywaniu krzewów.
Hortensje ogrodową okręcę dookoła cienką tekturą górę pozostawię otwartą, a dół przysypię kompostem. Inne delikatne krzewy tylko okopcuję. Natomiast tegoroczne nasadzenia obsypię w całości trocinami. Co dalej będę się zastanawiać jeśli będą zapowiadać tęgie mrozy.
Hortensje ogrodową okręcę dookoła cienką tekturą górę pozostawię otwartą, a dół przysypię kompostem. Inne delikatne krzewy tylko okopcuję. Natomiast tegoroczne nasadzenia obsypię w całości trocinami. Co dalej będę się zastanawiać jeśli będą zapowiadać tęgie mrozy.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Erażmie,szczerze, to ja nigdy nie zabezpieczam hortensji,w żaden sposób,choć rosną od północnej i wschodniej strony.
Polecam to tym,którzy mają młodziutkie krzaczki lub miieszkają na "głebokim wschodzie"
My mamy zblizone warunki uprawy, więc tylko Tobie podpowiadam na uszko ,zrób to kiedy mróz porządnie zetnie ziemię i bedzie to prognoza ,że już na dłużej.

Polecam to tym,którzy mają młodziutkie krzaczki lub miieszkają na "głebokim wschodzie"
My mamy zblizone warunki uprawy, więc tylko Tobie podpowiadam na uszko ,zrób to kiedy mróz porządnie zetnie ziemię i bedzie to prognoza ,że już na dłużej.

- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt: