Sorry, że pytam o to w tym temacie, ale wydaje mi się, że ta roślinka to właśnie coś w rodzaju palemki.
Mógłby mnie ktoś oświecić i powiedzieć co to za roślina (zdjęcie niżej)

Zdjęcia i pytanie mogą być w tym temacie choć mamy tu też taki gdzie można zadawać pytania związane z palmami. Co do Twojej palmy to areca, ma nieprawidłową doniczkę, za mokro i objawy zasolenia ziemi - tutaj poczytaj.
Nie potrafię tak odpowiedzieć musiałbym widzieć palmę i wiedzieć kiedy i czy w ogóle była przesadzana wtedy mogę stwierdzić czy należy ją przesadzić.EwaMałgorzata pisze:Witam serdecznie i od razu proszę o radę.
Ja także posiadam taką samą palmę jak Madziejka, ale niestety w dużo gorszym stanie. Rośnie ona w donicy o średnicy 22,5 cm. Czy mam kupić jej jeszcze szerszą doniczkę?
Czy ta czarna doniczka zaznaczona na fotce strzałką jest typowa dla palm? Jeżeli nie należało by palmę przesadzić w doniczkę palmową taką jak pokazałem na ostatnich dwóch zdjęciach(zwężającą się ku dołowi o średnicy 30 cm - to starsza i zaniedbana palma), na dno doniczki keramzyt lub żwir dla lepszego drenażu, te uschnięte końcówki liści poprzycinaj tak jak zaznaczyłem zostawiając 3 mm suchej tkanki przy żywej na liściach. Te pousychane pozostałości po liściach również trzeba usunąć pionowym cięciem od góry i od wewnątrz przy kłodzinie w dół. Odstaw ją od kaloryfera jeżeli stoi gdzieś w pobliżu niego, na podstawek nasyp keramzytu w celu zwiększenia wilgotności palmie, jeżeli w pokoju gdzie jest palma jest powyżej 22 stopni ciepła codziennie rano należy ją zraszać, podlewanie raz na tydzień jak przeschnie wierzchnia warstwa ziemi na głębokość ok 4-5 cm (metoda sprawdzania palcem). Dla wzmocnienia rośliny możesz jej w bryłę korzeniową włożyć nakłute jajko kurze poczytaj i zobacz to tutaj i tutaj
EwaMałgorzata pisze:Dziękuję za info. Jutro pędzę po doniczki i ziemię. Korzystając z okazji spytam o coś jeszcze. Mam też inną palmę.
Jest to młoda roślina wyhodowana przeze mnie z nasionka. Wiem, że ma złą doniczkę i w związku z tym chciałam zapytać jaką średnicę doniczki powinna mieć. Ta, w której rośnie teraz ma 12 cm.