Papryka do gruntu. Część 5
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Sprzedawali takie papryki w B... Czerwona, żółta i pomarańczowa pod nazwą Mini Bell. Posiałem pomarańczową. Urosła, ładnie wiązała, niestety zerwałem tylko kilka bo mróz był szybszy. Ale o ile pamiętam to siałem pod koniec czerwca.
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy papryka ożarowska urośnie w gruncie pod gołym niebem i czy będą z niej przyzwoite owoce ? Kupiłem ją z ciekawości 

Ma szansę, choć nie jest to najlepsza odmiana do gruntu.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Re: Papryka do gruntu. Część 5
Ja mam rożne odmiany,nie wszystkie są tunelowe,najwyżej zbiorę mało owoców.Wyłożyłam po 5 nasionek na waciki-chcę zobaczyć jak szybko skiełkują,na razie leżą od 10 stycznia 

-
- 1000p
No tak...forumowicz to ma tajemne laboratorium z zaczarowanymi substancjami-to ma też ładne papryki...To żarcik oczywiście a tak na poważnie-dobrze,że jesteś bo jak te nasze papryki mają urosnąć bez Ciebie?
P.s: Kupiłam nasionka rożnych odmian,10 stycznia dałam po 5 sztuk z odmiany na próbę kiełkowania,chcę zobaczyć jak szybko puszczą kiełki żeby obadać odpowiedni na sianie.

P.s: Kupiłam nasionka rożnych odmian,10 stycznia dałam po 5 sztuk z odmiany na próbę kiełkowania,chcę zobaczyć jak szybko puszczą kiełki żeby obadać odpowiedni na sianie.
Zdjęcie było wykonane dokładnie 12 lipca 2012 ,a owoce już rozmiarów handlowych. Kuda tam jeszcze do jesieni ?.
-
- 1000p
Mieciu długo te papryki Twoim zdaniem mogą kiełkować?
Jak obserwujesz ten wątek wiosną to wiesz, że stale z nasionami papryk forumowicze mają kłopoty. Nawet nasiona tej samej odmiany kiełkują w różnych terminach. Przede wszystkim temperatura musi być w okolicach 30 * a nasiona nie za stare i nie przesuszone za bardzo.
-
- 1000p
Wszystkie odmiany papryki kupiłam w tym roku,nasionka mają daty ważności przeważnie na 2-3 lata.Fakt,że po wyjęciu z torebki to takie małe zasuszone ziarenko,w 4 dni po wyłożeniu wyglądają jak świeże nasiona wydłubane z owocu papryki.Temperaturę taką mam,codziennie uchylam woreczki,żeby się przewietrzyło,pilnuję wilgoci i modlę się żeby wreszcie skiełkowały.Ostre papryczki kazały czekać na siebie ok.10-12 dni...
Najlepiej kupować nasiona w podwójnej torebce. Wewnętrzne opakowanie jest wodoszczelne. Wiem z autopsji , że takie nasiona szybciej i pewniej kiełkują.
Swoje nasiona przechowuję w woreczkach strunowych w lodówce.
Swoje nasiona przechowuję w woreczkach strunowych w lodówce.
-
- 1000p
Sęk w tym,że wielu producentów wrzuca nasionka luzem,mało który pakuje w malutkie torebeczki i dopiero do torebki z obrazkiem i instrukcją.Chyba muszę uzbroić się w cierpliwość ale oczywiście boję się,że mi nie wykiełkują na czas i nie będę miała papryki 

Jeśli to papryka do gruntu, to za wcześnie . Zbyt długie przetrzymywanie rozsady w ciasnych pojemnikach nie służy jej.
Popatrz na datę na zdjeciu

Popatrz na datę na zdjeciu

- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ja swoją wysiewam zawsze między 25 luty a 1 marca,a wysadzam do gruntu po 15-20 maja.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- 1000p
Mieciu ja teraz wyłożyłam tylko po to,żeby sprawdzić jak długo i czy w ogóle te nasionka wykiełkują-taka próba kiełkowania nasion.Normalnie chciałabym wysiać może ok 10 marca.