Pigwowiec, Trzmielina, Wiciokrzew, Parzydło, Cyprysik groszkowy 'Boulevard'
-
Goryczka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 gru 2013, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jakie to krzewy ?
To pnącze to Lonicera japonica (wiciokrzew japoński), jest on uważany za zimozielony, ale często wygląda tak jak na Twoich zdjęciach - pojedyncze zielone listki.
Pozdrawiam Jacek
- rebeko
- 200p

- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Goryczko, dziękuję
Czy on jest Japoński czy Henry`ego to i tak bardzo się cieszę.
Na kwiaty trzeba będzie jeszcze poczekać, ale myślę, że warto. W. japoński ma chyba też kilka odmian i różne kolory kwiatów. Napotkałam do tej pory dwa.
Na kwiaty trzeba będzie jeszcze poczekać, ale myślę, że warto. W. japoński ma chyba też kilka odmian i różne kolory kwiatów. Napotkałam do tej pory dwa.
- Anna N
- -Moderator Forum-.

- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Właśnie kwiaty wiele wyjaśnią.
Wiciokrzew japoński 'Halliana' (Lonicera japonica 'Halliana') ma kwiaty w kolorze biało kremowym.
I też ma czarne owocki, a jego pędy owijają się wokół podpór.
Wiciokrzew Henry'ego ma ciemno-purpurowe kwiaty.
Natomiast kwiaty wiciokrzewu Henry'ego 'Copper Beauty' są żółte.
Dwa ostatnie wymienione wiciokrzewy mają czarne owoce, które ma chwilę
obecną z braku kwiatów są ważną wskazówką w identyfikacji.
Ale najważniejsze, że już jest znany gatunek.
Teraz już nie "impresjonista" a wiciokrzew .
Nadal trochę zagadkowy ale wczesnym latem odkryje wszystkie swoje tajemnice.
Podobno ogrodnictwo uczy cierpliwości.
Upss ja jednak jeszcze nie jestem i pewnie nigdy nie będę ogrodnikiem.
Już bym chciała wiedzieć co mi latem zakwitnie
A jak Twój wiciokrzew pokaże swoje kwiatki to fotki będą mile widziane w tym wątku.
Wiciokrzew japoński 'Halliana' (Lonicera japonica 'Halliana') ma kwiaty w kolorze biało kremowym.
I też ma czarne owocki, a jego pędy owijają się wokół podpór.
Wiciokrzew Henry'ego ma ciemno-purpurowe kwiaty.
Natomiast kwiaty wiciokrzewu Henry'ego 'Copper Beauty' są żółte.
Dwa ostatnie wymienione wiciokrzewy mają czarne owoce, które ma chwilę
obecną z braku kwiatów są ważną wskazówką w identyfikacji.
Ale najważniejsze, że już jest znany gatunek.
Teraz już nie "impresjonista" a wiciokrzew .
Nadal trochę zagadkowy ale wczesnym latem odkryje wszystkie swoje tajemnice.
Podobno ogrodnictwo uczy cierpliwości.
Upss ja jednak jeszcze nie jestem i pewnie nigdy nie będę ogrodnikiem.
Już bym chciała wiedzieć co mi latem zakwitnie
A jak Twój wiciokrzew pokaże swoje kwiatki to fotki będą mile widziane w tym wątku.
Pozdrawiam Anna
- rebeko
- 200p

Ja też nie mogę się doczekać. Czytałam nieco o pnączach i nie wiem czy powinnam go ciąć tak jak clematisy ? proszę o radę. Nie wiem ile on ma lat, ale przy ziemi łodygi wyglądają jak kępa suchej trawy.
Pozdrawiam Cię Goryczko i z pewnością wrzucę tu zdjęcia, gdy tylko ten jegomość zakwitnie
Anno N czekam tak samo niecierpliwie jak Ty i z pewnością zamieszczę zdjęcia kwitnącego jegomościa. Czy powinnam go przyciąć? gałązki przy ziemi ma suche i nie wyglądają ładnie. Już myślę jaką rośliną zamaskować.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Cię Goryczko i z pewnością wrzucę tu zdjęcia, gdy tylko ten jegomość zakwitnie
Anno N czekam tak samo niecierpliwie jak Ty i z pewnością zamieszczę zdjęcia kwitnącego jegomościa. Czy powinnam go przyciąć? gałązki przy ziemi ma suche i nie wyglądają ładnie. Już myślę jaką rośliną zamaskować.
Pozdrawiam serdecznie
- Anna N
- -Moderator Forum-.

- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Proponuję poczytać na naszym forum wypowiedzi tych, którzy uprawiają u siebie wiciokrzewy:
Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
Najpiękniejszy , najlepszy wiciokrzew ?
Jak odmłodzić wiciokrzew?
Wiciokrzew - Lonicera - Suchodrzew
Najpiękniejszy , najlepszy wiciokrzew ?
Jak odmłodzić wiciokrzew?
Pozdrawiam Anna
- rebeko
- 200p

Wielkie dzięki za pomoc. Jestem pod wrażeniem szybkości udzielania rad.
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam ciepło
- rebeko
- 200p

Proszę o identyfikację krzewu
Mam na działce dwa takie krzewy i nie wiem co to jest. Zastałam je w takim stanie i byłabym wdzięczna za rozpoznanie. Spod ziemi wychodzą już czerwono-różowe główki łodyżek. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, będę wdzięczna. Stare, przycięte łodygi są zdrewniałe i łamliwe oraz puste w środku. Nie są to chyba hortensje, gdyż te, pozostały na działce z kwiatami.
Wiem, że takie "badyle" mogą być trudne do rozpoznania, ale liczę, że jest to jakiś powszechnie znany ogrodnikom krzew.
Pozdrawiam
Renia

Wiem, że takie "badyle" mogą być trudne do rozpoznania, ale liczę, że jest to jakiś powszechnie znany ogrodnikom krzew.
Pozdrawiam
Renia

- beatazg
- 1000p

- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Re: Proszę o identyfikację krzewu
To jest cyprysik groszkowy Boulevard . Przeważnie po zimie brzydko wyglądają bo śnieg przygina im gałązki i widać te brązowe zeschnięte igły , które naturalnie w środku krzewu bez dostępu światła usychają . Można je formować i ja mam takie dwa ,15 letni ma ponad 3 m i wczoraj właśnie wycięłam z niego cały tan brąz i większą część gałęzi bo rośnie między metasekwoją i sosną czarną . A drugi młodszy ponad 2 metry rósł sam , ale śnieg tak go powyginał ,że też wycięłam większość gałęzi , cały ten zeschnięty środek , chociaż nie podobają mi się tak formowane iglaki i zostawiłam tylko końcówki gałęzi , które też przystrzygłam nożyczkami .Ale lepsze to niż wycięcie całego drzewka .
Beata
Beata
- rebeko
- 200p

Re: Proszę o identyfikację krzewu
Dziękuję. Wobec tego to wina mrozu, gdyż śniegu u nas było tej zimy niewiele, ale wystarczyło, by go tak oszpecić. Czyli to, co jest brązowe nadaje się jedynie do wycięcia ? 
Re: Jakie to krzewy? ( pigwowiec, trzmielina, wiciokrzew,parzydło, cyprysik groszkowy Boulevard )
To nie jest wina mrozu, po prostu 'ten typ tak ma'.Jest podatny na zasychanie w środku i niezbyt długowieczny przez to, bo po prostu z czasem nie czyszczony brzydko wygląda.Można zrobić też tak jak napisała Beata.Zależy jeszcze na jakim stanowisku rośnie w bardziej cienistym proces szybciej postępuje. Najlepiej brać grubą rękawicę i czyścić to zaschnięte ręcznie.Łatwo odchodzi.
- rebeko
- 200p

Re: Jakie to krzewy? ( pigwowiec, trzmielina, wiciokrzew,parzydło, cyprysik groszkowy Boulevard )
Rośnie od strony południowej.
Zabieram się więc za czyszczenie. Czy w tych miejscach po oczyszczeniu coś odrośnie, czy zostaną puste przestrzenie?
Pozdrawiam
Renia
Zabieram się więc za czyszczenie. Czy w tych miejscach po oczyszczeniu coś odrośnie, czy zostaną puste przestrzenie?
Pozdrawiam
Renia
Zostaną niestety puste przestrzenie.