Kwasomierze glebowe,pH metr,płyn Heliga
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Waszym poradom -właśnie jestem szczęśliwą posiadaczką takowego i z tego szczęścia dokonałam pierwszych pomiarów.
Mierzyłam wszędzie co się dało całą sobotę i co się okazało moja borówka ma glebę o odczynie aż 6. Tak więc mogę zadziałać odpowiednio szybko, bez tego trwałabym w wielkiej nieświadomości. Jeszcze raz dzięki i serdecznie pozdrawiam.
Pa.
Mierzyłam wszędzie co się dało całą sobotę i co się okazało moja borówka ma glebę o odczynie aż 6. Tak więc mogę zadziałać odpowiednio szybko, bez tego trwałabym w wielkiej nieświadomości. Jeszcze raz dzięki i serdecznie pozdrawiam.
Pa.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
Basiu te moje dwie borówki bo na razie tylko dwie zasadziłam na próbę są posadzone w ubiegłym roku na wiosnę.
Czyli teraz mają drugi rok. Po posadzeniu w kwaśnym torfie niczym nie zasilałam a przed zimę obsypałam dosyć grubą warstwą kory przekompostowanej.
W tym roku na wiosnę też nie zasilałam ale może teraz późną jesienią przed zimą dla wzmocnienia coś dać jakiś nawóz bez azotu. Borówki mają się dobrze
i nawet spróbowalismy pierwszych owoców /raptem parę sztuk/ dlatego wcześniej nie zareagowałam z nieświadmości. Sama nie wiem -w górach jest zimniej ale jest też dużo sniegu.
Dzięki i pozdrawiam.
Czyli teraz mają drugi rok. Po posadzeniu w kwaśnym torfie niczym nie zasilałam a przed zimę obsypałam dosyć grubą warstwą kory przekompostowanej.
W tym roku na wiosnę też nie zasilałam ale może teraz późną jesienią przed zimą dla wzmocnienia coś dać jakiś nawóz bez azotu. Borówki mają się dobrze
i nawet spróbowalismy pierwszych owoców /raptem parę sztuk/ dlatego wcześniej nie zareagowałam z nieświadmości. Sama nie wiem -w górach jest zimniej ale jest też dużo sniegu.
Dzięki i pozdrawiam.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
http://www.agro24.pl/index.php?cPath=24
Mera nie prowadzi juz sprzedazy a u posrednika to wydatek ponad 400 zł
Mera nie prowadzi juz sprzedazy a u posrednika to wydatek ponad 400 zł
Również jestem zainteresowany kupnem pH-metra i dlatego interesują mnie szczegóły ; jaki - marka - cena - gdzie kupić .Dziękuje . Grzegorzbroniusz pisze:Mam nadzieję, że ten wątek zostanie rozwinięty przez drogich forumowiczówOsobiście jestem zainteresowany takim urządzeniem, lecz nie wiem zupełnie czym się kierować przy wyborze takiego sprzętu, a szczególnie w internecie. Byłbym rad, gdybyście poodali również marki takich urządzeń i Wasze spostrzeżenia co do ich używania.
Z wyrazami szacunku
broniusz
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Kupiłam kwasomierz (pHmetr) przedstawiony w powyższych postach.

Zaczęłam od pomiaru w ocie, wynik ok. 4,5
Kwaśny torf, wynik ok.4,6
Pomiar gleby w kilku miejscach, również pod rododendronami, wynik ok. 6,3 - okropność.
No i muszę na poważnie zacząć zakwaszać glebę, żeby tylko pogoda się ustatkowała.

Zaczęłam od pomiaru w ocie, wynik ok. 4,5
Kwaśny torf, wynik ok.4,6
Pomiar gleby w kilku miejscach, również pod rododendronami, wynik ok. 6,3 - okropność.
No i muszę na poważnie zacząć zakwaszać glebę, żeby tylko pogoda się ustatkowała.

-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Chyba niezbyt dokladny. Ocet powinien mieć pH 3.lila31 pisze:Kupiłam kwasomierz (pHmetr) przedstawiony w powyższych postach......Zaczęłam od pomiaru w ocie, wynik ok. 4,5
w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=16hanka55 pisze:.....ocet pH = 3,0 ........
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Pomiar pH octu tego typu pHmetrem jest niewskazany.
Reakcje zachodzące na elektrodach powodują, że zmniejsza się bardzo szybko powierzchnia czynna elektrod, zmniejszając wartość płynącego prądu. Pomiar jet błędny.
Łatwo to można zauważyć.
Wskazówka wychyla się bardzo szybko w lewo, a następnie wraca do położenia spoczynkowego.
Może ocet był zwietrzały, może ja zaczęłam zbyt późno obserwację, nie będę się upierać.
Obiecałam opisać ten pHmetr, więc to robię.
Wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam.
Dla mnie przekonywający był pomiar pH torfu.
Reakcje zachodzące na elektrodach powodują, że zmniejsza się bardzo szybko powierzchnia czynna elektrod, zmniejszając wartość płynącego prądu. Pomiar jet błędny.
Łatwo to można zauważyć.
Wskazówka wychyla się bardzo szybko w lewo, a następnie wraca do położenia spoczynkowego.
Może ocet był zwietrzały, może ja zaczęłam zbyt późno obserwację, nie będę się upierać.
Obiecałam opisać ten pHmetr, więc to robię.
Wnioski niech sobie każdy wyciągnie sam.

Dla mnie przekonywający był pomiar pH torfu.
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
Kwasomierz
Witam!
Chce sobie kupic jakis kwasomierz gleby, zeby wiedziec jakie ma pH. Zastanawiam sie jaki bedzie najlepszy? Moze sa jakies ktore polecacie, i ktore nie za bardzo?
Pozdrawiam
Chce sobie kupic jakis kwasomierz gleby, zeby wiedziec jakie ma pH. Zastanawiam sie jaki bedzie najlepszy? Moze sa jakies ktore polecacie, i ktore nie za bardzo?
Pozdrawiam