Jestem Kochani, przepraszam, ale kłopoty zdrowotne teraz u mnie na tapecie więc w tym tygodniu trochę mniej mnie będzie.
Elżunia 1187 wstawię przepisy na serniczki w kolejnym tygodniu.
Tymczasem zamiast serniczka dzisiaj zapraszam na tajemnicze ciasto o nazwie
"Hiszpan"
Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 6-7 łyżek kakao
- 5 jajek
- 1 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- dżem z czarnej porzeczki
- krem ajerkoniakowy gotowy + składniki potrzebne do jego przygotowania
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl. cukru zagotować i wystudzić. Żółtka zmiksować z 1/4 szkl. cukru i wlać do wystudzonej masy kakaowej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 150-200C ok. 35-40 minut. (ja używam blaszki kwadratowej). Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat biszkoptowy posmarować dżemem i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem . Na wierzch polać polewą czekoladową własnej roboty. (Niestety na polewę nie mam dobrego przepisu, na pewno kakao, margaryna, cukier i mleko lub woda, ale co do proporcji to już dokładnie nie podam, zawsze robię "na oko" z różnym skutkiem).
Smacznego
"Malaga"
Składniki:
- 400 g kremu Nutella
- 1 paczka sucharów delikatesowych bez cukru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 0.5 l śmietany (30%) lub 2 śmietany 0.25 (36%)z piątnicy
- ? szkl. cukru pudru
- 1 duży słoik wiśni drylowanych
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
Sposób przyrządzenia:
Suchary zmielić przez maszynkę i zmieszać z kremem Nutella. Wylepić blaszkę (o wymiarach 36 cm/23cm) i wstawić do lodówki. W ? szkl. Wody rozpuścić 4 płaskie łyżki żelatyny i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, jak zacznie gęstnieć dodać 2 serki homogenizowane i ? szkl. Cukru pudru. Wymieszać z żelatyną i wylać na spód czekoladowy i wstawić do lodówki. Duży słoik wiśni drylowanych odcedzić. Kompot uzupełnić tak, aby były 3 szklanki (może być winiacz (czerwony) ? 1-2 szkl.) Zagotować kompot i rozpuścić w nim 2 opakowania galaretki. Na masę śmietanowo-serkową. ułożyć wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego