Misz-masz kulinarny

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Posty: 1053
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Ziemia Lubuska

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Basiu ! :D Gdzie zniknęłaś ;:202 Ważne są przepisy, zdjęcia niekoniecznie ;:108
:wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
baseda
200p
200p
Posty: 404
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Jestem Kochani, przepraszam, ale kłopoty zdrowotne teraz u mnie na tapecie więc w tym tygodniu trochę mniej mnie będzie.
Elżunia 1187 wstawię przepisy na serniczki w kolejnym tygodniu.
Tymczasem zamiast serniczka dzisiaj zapraszam na tajemnicze ciasto o nazwie

"Hiszpan"
Obrazek

Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 6-7 łyżek kakao
- 5 jajek
- 1 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- dżem z czarnej porzeczki
- krem ajerkoniakowy gotowy + składniki potrzebne do jego przygotowania

Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl. cukru zagotować i wystudzić. Żółtka zmiksować z 1/4 szkl. cukru i wlać do wystudzonej masy kakaowej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 150-200C ok. 35-40 minut. (ja używam blaszki kwadratowej). Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat biszkoptowy posmarować dżemem i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem . Na wierzch polać polewą czekoladową własnej roboty. (Niestety na polewę nie mam dobrego przepisu, na pewno kakao, margaryna, cukier i mleko lub woda, ale co do proporcji to już dokładnie nie podam, zawsze robię "na oko" z różnym skutkiem).
Smacznego :)

"Malaga"

Obrazek

Składniki:
- 400 g kremu Nutella
- 1 paczka sucharów delikatesowych bez cukru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 0.5 l śmietany (30%) lub 2 śmietany 0.25 (36%)z piątnicy
- ? szkl. cukru pudru
- 1 duży słoik wiśni drylowanych
- 2 opakowania galaretki wiśniowej

Sposób przyrządzenia:
Suchary zmielić przez maszynkę i zmieszać z kremem Nutella. Wylepić blaszkę (o wymiarach 36 cm/23cm) i wstawić do lodówki. W ? szkl. Wody rozpuścić 4 płaskie łyżki żelatyny i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, jak zacznie gęstnieć dodać 2 serki homogenizowane i ? szkl. Cukru pudru. Wymieszać z żelatyną i wylać na spód czekoladowy i wstawić do lodówki. Duży słoik wiśni drylowanych odcedzić. Kompot uzupełnić tak, aby były 3 szklanki (może być winiacz (czerwony) ? 1-2 szkl.) Zagotować kompot i rozpuścić w nim 2 opakowania galaretki. Na masę śmietanowo-serkową. ułożyć wiśnie i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3541
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Basiu - za "hiszpana" dziękuję i jutro go chyba ... zrobię ;:172 Zdrowiej nam i szybko wracaj ;:196
Pozdrawiam i zapraszam
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8537
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ŁÓDZKIE

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Hiszpan - wpadł mi w oko :uszy
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Ciasto "Hiszpan" podobne jest do "Porzeczkowca" mają podobny przepis. Czy ktoś z Was robił te ciasta ? Rożnią się ? A do polewy dodaję zamiast mleka śmietanę (jak dla mnie taka polewa pycha)
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Posty: 1053
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Ziemia Lubuska

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Kasiu - Przepis jest łudząco podobny do porzeczkowca, ale ja swojego robię inaczej. ;:224 Owszem, ciasto jest również "gotowane". Jednak ja robię dwie różne masy śmietankowe (jedną na zwykłym serku twarogowym, drugą na bitej śmietanie i mascarpone) :wink: I na wierzch, na masę, starta czekolada ;:173
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Posty: 1053
Od: 24 mar 2013, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Ziemia Lubuska

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Nie ma za co :wink:
Ja dzisiaj zrobiłem Fale Dunaju. Ale nie z masą budyniową, tylko na mleku w proszku :D Basiu, jeśli chcesz przepis to PW ;:108
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
baseda
200p
200p
Posty: 404
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Jestem po kilku dniach nieobecności :)
miki331 witaj i też wolę wstawiać przepisy ze zdjęciami :)
Ewciu, Jadziu widzę, że lubicie egzotykę hihihi Ewciu robiłaś 'Hiszpana' czy jednak nie?
Kasiu-zuzola11 witaj :wit 'Porzeczkowca' nigdy nie robiłam i nawet nie mam przepisu. Z kolei przepis na 'Hiszpan'a dostałam od koleżanki więc niewykluczone, że pochodzi on własnie od 'Porzeczkowca'. Czy do tej polewy to dajesz słodką śmietankę czy kwaśną np. 18% ?
Marku 'Porzeczkowiec' z dwoma masami śmietankowymi brzmi bardzo zachęcająco ;:215, a pw już napisałam do Ciebie :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3541
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Basiu - fajnie, że już jesteś ;:196
A wyobraź sobie, że robiłam :lol:
Tylko ciut zmodyfikowałam przepis, a raczej krem - zamiast masy ajerkoniakowej zrobiłam śmietankowo-mascarponową :lol:
a spód ciasta posmarowałam dżemem z ... czerwonej porzeczki, który regularnie robię :lol:
Lubię ciasta z olejem, w przeciwieństwie do tych margarynowych. A poza tym to Twoje jest szybkie, i przepis trochę mi przypomina
przepis na "ciasto - zebra", tylko bez gotowania. Znasz ? Też z olejem i też pyszne !!
A tak poza tym, to przez te Twoje przepisiki wkrótce przybędzie mi kilogramków, i nie wejdę w żadne moje spodeneczki ;:306

I podobnie jak Marcoo16 uważam, że fotki są bardzo istotne !!
Czasem sam przepis nie robi żadnego wrażenia, a jak popatrzę na zdjęcie, to od razu chce się piec !!
No i wątek jest bardziej kolorowy - tak, że z fotkami prosimy ;:172
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

baseda daję kwaśna 18 %, 2-3 łyzki , a pozostałe składniki to margaryna, cukier, kakao typowe dla polewy. Jak dla mnie już pisałam jest pyszna , polana na ciasto nie zastyga tak na sztywno jak inne jest miękka taka czekoladowa :wink:
Ja robiłam juz porzeczkowca dlatego ten przepis na Hiszpana wydał mi sie znajomy. Jak bedę kiedyś robić "Porzeczkowca" wstawie fotkę.
(o ile nie zapomnę ;:223 ;:124 ) :wink:
baseda
200p
200p
Posty: 404
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Ewcia fajnie, że ciasto wyszło. Ja generalnie robię to ciasto zawsze w takiej wersji jak podałam, ale muszę spróbować też w innej. Tylko u mnie jest taki problem, że mój M. nie lubi ciasta kakaowego więc tylko właściwie ja i czasem chłopcy jemy :)
Kasiu nastepnym razem wypróbuję polewę ze śmietaną z Twojego przepisu.

Dzisiaj zapraszam na roladę serową z przepisu naszej forumowiczki Zyty

Obrazek

a przepis znajdziecie tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280

Robiłam ją pierwszy raz, może nie jest idealnie "roladowa" ale jest naprawdę pyszna.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Basiu
jak lubisz rolady, to polecam 2 moje ulubione:
1. Szpinak-ricotta-wędzony łosoś
2. Kurczak luzowany na wierzchu układamy ostry omlet

wszystko zwijamy .....
Moje wątki
Festina Lente
baseda
200p
200p
Posty: 404
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Piotrze zdecydowanie muszę zajrzeć do Ciebie w sprawie rolad. Twoje przepisy mnie zachwycają, ale jakoś nie miałam jeszcze odwagi wypróbować. Chyba pierwszy będzie chlebek. A tymczasem to mój chlebuś na drożdżach - szybki, łatwy i pyszny :)

Obrazek Obrazek

Chleb na drożdżach
- 1 litr cieplej wody
- 50g swieżych drożdży
- 1 lyżka stołowa soli
- 3 lyżki oliwy
- 1 kg maki pszennej
- otręby, mak, sezam, ziarna słonecznika, dyni wg uznania

Do wody dodać drożdże,wymieszac, dodać sól i oliwę. Nastepnie wsypać mąkę (otręby, ziarna) i wymieszać. Ciasto będzie lejące, ale takie powinno być. Przykryć sciereczka i odstawić na 30 min lub troszkę dłużej do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objetość). Blaszki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (mi wychodzi z tej porcji duża keksówka i mała). Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 230'C po tym czasie zmniejszyc temp do 200 stopni i piec ok. 45 min.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

Witaj Basiu :wit
Dzięki za przepis na chlebek. Moja rodzinka najbardziej lubi takie ciężkie chleby z mnóstwem nasion i otrębów, na zakwasie i zawsze takie robię, ale dla odmiany chętnie wypróbuję takie leciutki, delikatny chlebek :D
baseda
200p
200p
Posty: 404
Od: 5 maja 2013, o 17:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Misz-masz kulinarny

Post »

AGNESS cieszę się zajrzałaś i znalazłaś u mnie coś ciekawego. W porównaniu do Twoich wypieków i potraw to u mnie skromniutko, ale się staram :) Twój wątek podglądałam, ale jeszcze nie przejrzałam całego, bo sporo tego jest :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”