Misz-masz kulinarny
- Marcoo16
- 1000p

- Posty: 1053
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu !
Gdzie zniknęłaś
Ważne są przepisy, zdjęcia niekoniecznie

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Re: Misz-masz kulinarny
Jestem Kochani, przepraszam, ale kłopoty zdrowotne teraz u mnie na tapecie więc w tym tygodniu trochę mniej mnie będzie.
Elżunia 1187 wstawię przepisy na serniczki w kolejnym tygodniu.
Tymczasem zamiast serniczka dzisiaj zapraszam na tajemnicze ciasto o nazwie
"Hiszpan"

Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 6-7 łyżek kakao
- 5 jajek
- 1 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- dżem z czarnej porzeczki
- krem ajerkoniakowy gotowy + składniki potrzebne do jego przygotowania
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl. cukru zagotować i wystudzić. Żółtka zmiksować z 1/4 szkl. cukru i wlać do wystudzonej masy kakaowej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 150-200C ok. 35-40 minut. (ja używam blaszki kwadratowej). Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat biszkoptowy posmarować dżemem i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem . Na wierzch polać polewą czekoladową własnej roboty. (Niestety na polewę nie mam dobrego przepisu, na pewno kakao, margaryna, cukier i mleko lub woda, ale co do proporcji to już dokładnie nie podam, zawsze robię "na oko" z różnym skutkiem).
Smacznego
"Malaga"

Składniki:
- 400 g kremu Nutella
- 1 paczka sucharów delikatesowych bez cukru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 0.5 l śmietany (30%) lub 2 śmietany 0.25 (36%)z piątnicy
- ? szkl. cukru pudru
- 1 duży słoik wiśni drylowanych
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
Sposób przyrządzenia:
Suchary zmielić przez maszynkę i zmieszać z kremem Nutella. Wylepić blaszkę (o wymiarach 36 cm/23cm) i wstawić do lodówki. W ? szkl. Wody rozpuścić 4 płaskie łyżki żelatyny i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, jak zacznie gęstnieć dodać 2 serki homogenizowane i ? szkl. Cukru pudru. Wymieszać z żelatyną i wylać na spód czekoladowy i wstawić do lodówki. Duży słoik wiśni drylowanych odcedzić. Kompot uzupełnić tak, aby były 3 szklanki (może być winiacz (czerwony) ? 1-2 szkl.) Zagotować kompot i rozpuścić w nim 2 opakowania galaretki. Na masę śmietanowo-serkową. ułożyć wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego
Elżunia 1187 wstawię przepisy na serniczki w kolejnym tygodniu.
Tymczasem zamiast serniczka dzisiaj zapraszam na tajemnicze ciasto o nazwie
"Hiszpan"

Składniki:
- 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 6-7 łyżek kakao
- 5 jajek
- 1 szkl. maki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- dżem z czarnej porzeczki
- krem ajerkoniakowy gotowy + składniki potrzebne do jego przygotowania
Olej, wodę, kakao i 3/4 szkl. cukru zagotować i wystudzić. Żółtka zmiksować z 1/4 szkl. cukru i wlać do wystudzonej masy kakaowej. Dodać mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 150-200C ok. 35-40 minut. (ja używam blaszki kwadratowej). Ostudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat biszkoptowy posmarować dżemem i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem . Na wierzch polać polewą czekoladową własnej roboty. (Niestety na polewę nie mam dobrego przepisu, na pewno kakao, margaryna, cukier i mleko lub woda, ale co do proporcji to już dokładnie nie podam, zawsze robię "na oko" z różnym skutkiem).
Smacznego
"Malaga"

Składniki:
- 400 g kremu Nutella
- 1 paczka sucharów delikatesowych bez cukru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
- 0.5 l śmietany (30%) lub 2 śmietany 0.25 (36%)z piątnicy
- ? szkl. cukru pudru
- 1 duży słoik wiśni drylowanych
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
Sposób przyrządzenia:
Suchary zmielić przez maszynkę i zmieszać z kremem Nutella. Wylepić blaszkę (o wymiarach 36 cm/23cm) i wstawić do lodówki. W ? szkl. Wody rozpuścić 4 płaskie łyżki żelatyny i odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić, jak zacznie gęstnieć dodać 2 serki homogenizowane i ? szkl. Cukru pudru. Wymieszać z żelatyną i wylać na spód czekoladowy i wstawić do lodówki. Duży słoik wiśni drylowanych odcedzić. Kompot uzupełnić tak, aby były 3 szklanki (może być winiacz (czerwony) ? 1-2 szkl.) Zagotować kompot i rozpuścić w nim 2 opakowania galaretki. Na masę śmietanowo-serkową. ułożyć wiśnie i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu - za "hiszpana" dziękuję i jutro go chyba ... zrobię
Zdrowiej nam i szybko wracaj 
Pozdrawiam i zapraszam
-
e-babcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8537
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: ŁÓDZKIE
Re: Misz-masz kulinarny
Hiszpan - wpadł mi w oko 
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1214
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Misz-masz kulinarny
Ciasto "Hiszpan" podobne jest do "Porzeczkowca" mają podobny przepis. Czy ktoś z Was robił te ciasta ? Rożnią się ? A do polewy dodaję zamiast mleka śmietanę (jak dla mnie taka polewa pycha)
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marcoo16
- 1000p

- Posty: 1053
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Re: Misz-masz kulinarny
Kasiu - Przepis jest łudząco podobny do porzeczkowca, ale ja swojego robię inaczej.
Owszem, ciasto jest również "gotowane". Jednak ja robię dwie różne masy śmietankowe (jedną na zwykłym serku twarogowym, drugą na bitej śmietanie i mascarpone)
I na wierzch, na masę, starta czekolada 
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- Marcoo16
- 1000p

- Posty: 1053
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Ziemia Lubuska
Re: Misz-masz kulinarny
Nie ma za co
Ja dzisiaj zrobiłem Fale Dunaju. Ale nie z masą budyniową, tylko na mleku w proszku
Basiu, jeśli chcesz przepis to PW 
Ja dzisiaj zrobiłem Fale Dunaju. Ale nie z masą budyniową, tylko na mleku w proszku
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Re: Misz-masz kulinarny
Jestem po kilku dniach nieobecności 
miki331 witaj i też wolę wstawiać przepisy ze zdjęciami
Ewciu, Jadziu widzę, że lubicie egzotykę hihihi Ewciu robiłaś 'Hiszpana' czy jednak nie?
Kasiu-zuzola11 witaj
'Porzeczkowca' nigdy nie robiłam i nawet nie mam przepisu. Z kolei przepis na 'Hiszpan'a dostałam od koleżanki więc niewykluczone, że pochodzi on własnie od 'Porzeczkowca'. Czy do tej polewy to dajesz słodką śmietankę czy kwaśną np. 18% ?
Marku 'Porzeczkowiec' z dwoma masami śmietankowymi brzmi bardzo zachęcająco
, a pw już napisałam do Ciebie 
miki331 witaj i też wolę wstawiać przepisy ze zdjęciami
Ewciu, Jadziu widzę, że lubicie egzotykę hihihi Ewciu robiłaś 'Hiszpana' czy jednak nie?
Kasiu-zuzola11 witaj
Marku 'Porzeczkowiec' z dwoma masami śmietankowymi brzmi bardzo zachęcająco
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3541
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu - fajnie, że już jesteś
A wyobraź sobie, że robiłam
Tylko ciut zmodyfikowałam przepis, a raczej krem - zamiast masy ajerkoniakowej zrobiłam śmietankowo-mascarponową
a spód ciasta posmarowałam dżemem z ... czerwonej porzeczki, który regularnie robię
Lubię ciasta z olejem, w przeciwieństwie do tych margarynowych. A poza tym to Twoje jest szybkie, i przepis trochę mi przypomina
przepis na "ciasto - zebra", tylko bez gotowania. Znasz ? Też z olejem i też pyszne !!
A tak poza tym, to przez te Twoje przepisiki wkrótce przybędzie mi kilogramków, i nie wejdę w żadne moje spodeneczki
I podobnie jak Marcoo16 uważam, że fotki są bardzo istotne !!
Czasem sam przepis nie robi żadnego wrażenia, a jak popatrzę na zdjęcie, to od razu chce się piec !!
No i wątek jest bardziej kolorowy - tak, że z fotkami prosimy
A wyobraź sobie, że robiłam
Tylko ciut zmodyfikowałam przepis, a raczej krem - zamiast masy ajerkoniakowej zrobiłam śmietankowo-mascarponową
a spód ciasta posmarowałam dżemem z ... czerwonej porzeczki, który regularnie robię
Lubię ciasta z olejem, w przeciwieństwie do tych margarynowych. A poza tym to Twoje jest szybkie, i przepis trochę mi przypomina
przepis na "ciasto - zebra", tylko bez gotowania. Znasz ? Też z olejem i też pyszne !!
A tak poza tym, to przez te Twoje przepisiki wkrótce przybędzie mi kilogramków, i nie wejdę w żadne moje spodeneczki
I podobnie jak Marcoo16 uważam, że fotki są bardzo istotne !!
Czasem sam przepis nie robi żadnego wrażenia, a jak popatrzę na zdjęcie, to od razu chce się piec !!
No i wątek jest bardziej kolorowy - tak, że z fotkami prosimy
Pozdrawiam i zapraszam
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1214
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Misz-masz kulinarny
baseda daję kwaśna 18 %, 2-3 łyzki , a pozostałe składniki to margaryna, cukier, kakao typowe dla polewy. Jak dla mnie już pisałam jest pyszna , polana na ciasto nie zastyga tak na sztywno jak inne jest miękka taka czekoladowa
Ja robiłam juz porzeczkowca dlatego ten przepis na Hiszpana wydał mi sie znajomy. Jak bedę kiedyś robić "Porzeczkowca" wstawie fotkę.
(o ile nie zapomnę
) 
Ja robiłam juz porzeczkowca dlatego ten przepis na Hiszpana wydał mi sie znajomy. Jak bedę kiedyś robić "Porzeczkowca" wstawie fotkę.
(o ile nie zapomnę
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Misz-masz kulinarny
Ewcia fajnie, że ciasto wyszło. Ja generalnie robię to ciasto zawsze w takiej wersji jak podałam, ale muszę spróbować też w innej. Tylko u mnie jest taki problem, że mój M. nie lubi ciasta kakaowego więc tylko właściwie ja i czasem chłopcy jemy 
Kasiu nastepnym razem wypróbuję polewę ze śmietaną z Twojego przepisu.
Dzisiaj zapraszam na roladę serową z przepisu naszej forumowiczki Zyty

a przepis znajdziecie tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Robiłam ją pierwszy raz, może nie jest idealnie "roladowa" ale jest naprawdę pyszna.
Kasiu nastepnym razem wypróbuję polewę ze śmietaną z Twojego przepisu.
Dzisiaj zapraszam na roladę serową z przepisu naszej forumowiczki Zyty

a przepis znajdziecie tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Robiłam ją pierwszy raz, może nie jest idealnie "roladowa" ale jest naprawdę pyszna.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2308
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Misz-masz kulinarny
Basiu
jak lubisz rolady, to polecam 2 moje ulubione:
1. Szpinak-ricotta-wędzony łosoś
2. Kurczak luzowany na wierzchu układamy ostry omlet
wszystko zwijamy .....
jak lubisz rolady, to polecam 2 moje ulubione:
1. Szpinak-ricotta-wędzony łosoś
2. Kurczak luzowany na wierzchu układamy ostry omlet
wszystko zwijamy .....
Re: Misz-masz kulinarny
Piotrze zdecydowanie muszę zajrzeć do Ciebie w sprawie rolad. Twoje przepisy mnie zachwycają, ale jakoś nie miałam jeszcze odwagi wypróbować. Chyba pierwszy będzie chlebek. A tymczasem to mój chlebuś na drożdżach - szybki, łatwy i pyszny 

Chleb na drożdżach
- 1 litr cieplej wody
- 50g swieżych drożdży
- 1 lyżka stołowa soli
- 3 lyżki oliwy
- 1 kg maki pszennej
- otręby, mak, sezam, ziarna słonecznika, dyni wg uznania
Do wody dodać drożdże,wymieszac, dodać sól i oliwę. Nastepnie wsypać mąkę (otręby, ziarna) i wymieszać. Ciasto będzie lejące, ale takie powinno być. Przykryć sciereczka i odstawić na 30 min lub troszkę dłużej do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objetość). Blaszki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (mi wychodzi z tej porcji duża keksówka i mała). Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 230'C po tym czasie zmniejszyc temp do 200 stopni i piec ok. 45 min.

Chleb na drożdżach
- 1 litr cieplej wody
- 50g swieżych drożdży
- 1 lyżka stołowa soli
- 3 lyżki oliwy
- 1 kg maki pszennej
- otręby, mak, sezam, ziarna słonecznika, dyni wg uznania
Do wody dodać drożdże,wymieszac, dodać sól i oliwę. Nastepnie wsypać mąkę (otręby, ziarna) i wymieszać. Ciasto będzie lejące, ale takie powinno być. Przykryć sciereczka i odstawić na 30 min lub troszkę dłużej do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objetość). Blaszki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (mi wychodzi z tej porcji duża keksówka i mała). Piec 10 min w piekarniku nagrzanym do 230'C po tym czasie zmniejszyc temp do 200 stopni i piec ok. 45 min.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Misz-masz kulinarny
Witaj Basiu
Dzięki za przepis na chlebek. Moja rodzinka najbardziej lubi takie ciężkie chleby z mnóstwem nasion i otrębów, na zakwasie i zawsze takie robię, ale dla odmiany chętnie wypróbuję takie leciutki, delikatny chlebek
Dzięki za przepis na chlebek. Moja rodzinka najbardziej lubi takie ciężkie chleby z mnóstwem nasion i otrębów, na zakwasie i zawsze takie robię, ale dla odmiany chętnie wypróbuję takie leciutki, delikatny chlebek
Re: Misz-masz kulinarny
AGNESS cieszę się zajrzałaś i znalazłaś u mnie coś ciekawego. W porównaniu do Twoich wypieków i potraw to u mnie skromniutko, ale się staram
Twój wątek podglądałam, ale jeszcze nie przejrzałam całego, bo sporo tego jest 



