Pnącza, czym mogę obsadzić pergolę ?
Bluszcz na pergolę się moim zdaniem nie nadaje. Swoją drogą, Krzysiu, wiem, że zimozielony. Do pierwszej upierdliwej zimy- po niej przemrożone liście wylądują w oczku. Pewno nawet odbije..
Inne warunki ma roślina w lesie- wspinająca się po pniu drzewa, czy na ścianie budynku- osłonięty, a i ściana oddaje ciepło. Na pergoli, narażony na mroźny i wysuszający wiatr będzie regularnie przemarzał.
Inne warunki ma roślina w lesie- wspinająca się po pniu drzewa, czy na ścianie budynku- osłonięty, a i ściana oddaje ciepło. Na pergoli, narażony na mroźny i wysuszający wiatr będzie regularnie przemarzał.
Pnącze na kratce
Chciałbym na tarasie posiac jakąś roślinę pnącą aby odsłonic się od sąsiadów. Oczywiście roślina mogłaby się piąc na kratce drewnianej. Prosze o porady jaka to mogłaby byc roślina.
Proponuję powojniki, wiciokrzewy, bluszcze lub pnące róże. Z jednorocznych nasturcja ogrodowa, kobea pnąca, fasola wielokwiatowa lub wilec. Decydując się na pnącza wieloletnie musisz pamiętać, zeby zabezpieczyć na zimę pojemniki w których będą rosły. Polecam jednak jednoroczne pnącza, ze względu na ich szybki wzrost.
pozdrawiam
pozdrawiam
CO NA PERGOLĘ ?

Witam
Zrobiłem właśnie takie "cudo" i chciałbym żeby pięły sie po tym kwitnące rośliny. Widok na las to widok na wschód. Myślałem o różach pnących albo może o klematisach ? Możecie mi doradzić rośliny ? Chce żeby jak najdłużej kwitło. Ktoś polecił mi Rosarium Uetersen, ktoś inny doradził żebym kupił kilka różnych klematisów ale nie wiem jakich. Czy klematis da radę wspiąć się naokoło 2,5 metra ? Czy co roku trzeba go przycinać przy ziemi i musi od nowa odrastać ? A może w ogóle jakieś inne pnącze ? HELP !!!
Dzięki za Wasze opinie

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytajcie cały wątek od pierwszej strony i jeszcze kolejne propozycje:
- Ładne pnącze na płot
- Pnącze na mur
- Jakie rośliny są najlepsze na siatkę ogrodową?
- Pnącza na ogrodzenie z siatki - jakie?
- Ładne pnącze na płot
- Pnącze na mur
- Jakie rośliny są najlepsze na siatkę ogrodową?
- Pnącza na ogrodzenie z siatki - jakie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co na pergolę w słońcu?
Witam. Mam dużą pergolę wykonaną z metalu. Stoi ona w pełnym słońcu. Mam pytanie: jakie pnącze sie nadaje na słoneczne warunki, żeby szybko rosło i dawało cień? Dodam jeszcze, że miałam tam bluszcz trójklapowy ale zimą przemarzał i słabo trzymał sie poprzeczek....
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki