Moje :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p
Od: 9 lut 2014, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje :)

Post »

Witaj Ewo!
Bardzo mi miło czytać takie ciepłe słowa. Według mnie, każda roślina ma coś do opowiedzenia, swoje usposobienie i charakter. Czasem ciężko pokładać wiarę w ludzi, roślinom prościej zaufać :)
Co zrobiłam z fikusem? Cóż to była za batalia! Zaczęłam od zakupu profesjonalnych nożyczek. Wcześniejsze nie wytrzymały jego oporu i rozleciały się na 2 niezgrabne elementy. Udałam się więc z nowymi nożycami do przyczółku zajmowanego przez fikusa. Spojrzałam na niego srogim wzrokiem....i wtedy okazał wszelkie swe niedoskonałości. Pochwalił się długimi łysymi gałązkami na których skrywał raptem po 3 liście. Skrupulatnie obcięłam większość zbędnych gałęzi. Po paru minutach cięcia poczułam wielką euforię i poczęłam działać bardziej zdecydowanie. Udałam się na poszukiwania podpórki. Niestety - mąż był w pracy, zaś ja zostałam sama mając do dyspozycji jedynie mój motorek. Spojrzałam na grabie.... Niestety, czasem ich używam więc trzonka fikus nie dostał. Łopata do śniegu też by mu się nie spodobała. Na podpórkę bambusową nie zasłużył-nie mogłam przecież pozbawić pomidorków podpórki. Zrezygnowana, zrobiłam kilka ciężkich kroków w stronę domu. Wtedy moim oczom ukazała się....lampka bambusowa! Tak, właśnie ten wyblakło-różowy hit sezonu 2013 okazał się być solidnym wsparciem dla mojego fikusa.
Oto jak wygląda z podpórką.
Obrazek
Robiąc zdjęcie zauważyłam że od jego ciężaru zaczął przechylać podpórkę której tak gorliwie dla niego szukałam. "I ty Brutusie przeciwko mnie?!", to jedyne słowa jakie cisnęły mi się przed chwilą na usta. Spytacie pewnie dlaczego tak nisko go związałam? Odpowoedź jest prosta: jest tak krzywy że gdyby dostał wyższą podpórkę, musiałaby to być wielka spirala :) będę go stopniowo pionizować. Gimnastyka korekcyjna jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Co do towarzystwa.... Mam jeszcze jednego malutkiego, pięknego fikusika. Nie jestem jednak przekonana do tego że towarzystwo starszego benjamina-weterana będzie dla niego odpowiednie :) Aczkolwiek przyznam Ci, Ewo, że Twoj pomysł mnie zainspirował, zamaskowałabym jego łysinę :-) chociaż mówią że z upływem czasu najprościej jest sié najzwyczajniej w świecie po prostu pogodzić. Pozdrawiam!
Resistance is futile!
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to mi ulżyło, nie wygląda najgorzej, a nawet całkiem dobrze ;:215
Poza tym mój fikus beniaminek jest równie mocno pokręcony jak Twój i innej wersji sobie nie wyobrażam :tan
A czy go nawozisz? Bo mój okaz nie toleruje żadnych odżywek z wodą, natychmiast gubi liście...
Ktoś na forum zasugerował mi nawóz dolistny.
Co do ich historii wiem coś o tym, każda z moich roślinek też ma swoją, i to absolutnie nie rodem z kwiaciarni ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Korekta. Przymocowałam go też do poręczy. Jest prosty :)))Obrazek
Tak, dostał kulki nawozowe, takie z wiewiórką na opakowaniu (możemy używać nazw nawozów na forum?):) tak, mój też lubi nawóz dolistny, polubił biohumus i zraszanie. Ładnie się odwdzięczył sporą ilością małych listkôw.
Mam nadzieję że z pomocą forum tak go naprostuję i odżywię że za jakiś czas będę Was mogła zaprosić na hamakowanie pod fikusem:)))
Resistance is futile!
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe kwiaty w pięknych osłonkach i z super historiami;). Ja też lubię ratowac roślinki;). :wit
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Dziękuję!
Marzę o pięknym ogrodzie zimowym gdzie mogłabym się zupełnie zatracić :)
Resistance is futile!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tu sobie zaglądam ... a tu nic się nie dzieje ;:145 A zaczęło się tak ładnie ;:3
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Ależ Ewo, nie chciałam Was zamęczyć :)
Już już opowiadam co się u mnie dzieje. A dzieje się sporo! .Pewnie większość z Was dokarmia ptactwo które do Was zagląda. Pewnie większość z Was wzrokowo kojarzy Waszych skrzydlatych gości. Ale czy Wasze sikorki mają imię? Nasze sikorki mają na imię Kasia :) Historia Kasi zaczęła się niewinnie. Kupiony w sieciówce karmnik, byle jakie ziarenka, i tyle. Pewnego dnia zauważyliśmy ją: małą, czarno-żółtą kuleczkę zajadającą się ziarnami słonecznika. Po zimie, wczesną wiosną Kasia przyfrułęła do nas wraz ze swymi dziećmi, które pieczołowicie karmiła, skupiając się tylko na dzieciach. Z czasem sikorek pojawiło się więcej i zaczęły u nas poranne i wieczorne biesiady z elementami muzyki chóralnej. Postanowiliśmy zatem że zbudujemy im większy domek, taki w którym zmieszczą się wszystkie Kasie. Poniżej przedstawiam Wam rzeczony karmnik.
Obrazek
Obrazek
Kwestie techniczne: spadzisty dach, wymiary ok. 60x28x28cm. Ma dwie komory. Prawa komora na suche ziarenka, z lewej wieszane kulki z ziarnami, etc. W upały Kasia też ma swój spodeczek na świeżą wodę. Obecnie nasze sikorki są już tak oswojone, że nie boją się siedzieć w karmniku w czasie gdy my pijemy kawę na tarasie.
Z myślą o powiekszeniu Rodziny sikorek, Kasia dostała też budkę do której zaczęła ostatnio zaglądać :)
Poniżej budka wykonana przez Małżonka :
Obrazek
Minusem posiadania tylu sikorek (Kaś) są ich odchody. Niestety. Ale... Wystarczy użyć strumienia wody i brzydkie ślady znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Czy przedstawiałam Wam już moje pomidory? A to dopiero historia. Jeden jest od teściowej :D tak, tej teściowej od fikusa :) na zdjęciu poniżej widać moja dwa pomidorki koktajlowe, uprawiane w donicach. Ten z prawej jest od teściowej, okaz z lewej pochodzi z Berlina. Obrazek
Niebawem pokażę Wam strelicję, którą uzyskałam z ziarenka. Ma już 3cm wysokości więc w pełni dorosła do tego by okazać się Wam na forum :)
Pozdrawiam!
P.S a co lubią Wasze sikorki?
Resistance is futile!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo, jak miło Cię (chciałam powiedzieć widzieć) czytac ;:3
Opowieści fajne ;:215
Muszą pobudzić jakoś moją wyobraźnię, żebym mogła to wszystko zobaczyć, bo ani karrmnika, ani budki, ani okazu od teściowej nie widzę,
i nie wiem czemu (przynajmniej u mnie są niewidoczne gołym okiem) ;:145
A co do ptactwa, to do mnie na balkon zaglądają gołebie, gołebie, bażanty, gołębie ;:306
Ooo, przepraszam, już widzę fotki, pokazały się ;:138
A czy pomidorki od teściowej są mniejsze, czy to tylko złudzenie optyczne :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Ewo, już teraz powinnaś wszystko widzieć, wgrałam zdjęcia ponownie. Mam nadzieje że nie zawiodłam Twej wyobraźni :)

-- 25 lip 2014, o 20:09 --

Ooo bażanty... Polujesz na nie?:)

-- 25 lip 2014, o 20:11 --

Tak, pomidorki od teściowej są mniejsze i potrzebują wiązania, podtrzymywania, etc etc... Mimo to są smaczne, choć nie wiem jaka to odmiana. Największe pomidorki z Berlina ledwo mieszczą mi się w dłoni, to pomidor koktajlowy w wersji king-size :)
Resistance is futile!
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno się dowiedziałam, że właśnie w mojej okolicy (w sensie małopolskie) jest największa populacja bażantów w Polsce ;:202
Lubię dziczyznę, ale samo polowanie ... nieee ;:185
Fotka pomidorków świetna, tęczowa ;:138
W ubiegłym roku też siałam koktajlowe (na balkonie) i było ich całkiem dużo.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Czas na przedstawienie Wam kolejnej rośliny z tarasu: cardiospermum.
Obrazek
Wysiałam je ze względu na urokliwe baloniki i gęstą formę by osłonić się od sąsiadów. Jak na razie ma ok 150cm i idzie w górę. Są też pierwsze, jeszcze małe baloniki :)
Resistance is futile!
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Super roślinki i piękne doniczki ;:138 Szklarenka super i trzymam kciuki za płomień Afryki ;:3
Awatar użytkownika
seven_of_nine
50p
50p

Post »

Dzień dobry,
Dziś nadszedł czas na strelicję. Ziarenko powędrowało do ziemii 21.06.2014. Na 3 ziarenka wzeszło tylko jedno, ale grunt że jest. Wczoraj ją przesadziłam z malutkiej doniczki do wysiewu do nieco większej. Dostała niwą ziemię i noc przespała grzecznie. Wzeszła w szklarence, teraz mieszka na parapecie i dostaje więcej świeżego powietrza. Mam nadzieje że nie padnie i zostanie na dłużej z nami.
Obrazek
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli!

Koniczynka- płomień afryki jeszcze nie wzszedł. Powoli tracę cierpliwość, ale dam mu jeszcze chwilę :)
Resistance is futile!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten kwiat jak ptak :lol: zawsze mnie fascynował. Jedna roślinka a tyle kolorów, no i ten kształt, zjawisko ;:167
Ciekawa jestem kiedy Twój pokaże nam "główkę" :lol:
No i może doczekasz się tych śllicznych, cudacznych owoców ...
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Czekaj , czekaj , pewnie przysnęło ;:3
Strelicja dzielna ;:138
ODPOWIEDZ