JAKUCH - Jadziu szukałam informacji bo mnie tez zaskoczyło różne nasilenie barw i znalazłam taka informacje. Pewnie nie tylko ta odmiana lilii tak reaguje.
Liliowiec od Ciebie ma sporo paków i cudnie wygląda - dziękuję
Ma duże kwiaty i pachnie - może ktoś go rozpozna ???
Niunia1981 - Moniko każdy kwiat cieszy a tym bardziej takie cudo jak Lankon
asiula -Asiu
Asiu skoro Twoja wanilka nie ma paków kwiatowych do tej pory to może za młoda ( lub za słaba) i wcale nie zakwitnie ale z drugiej strony moje sadzonki ukorzenianie pod zamówienia ub lata te większe maja pąki choć wolałabym aby ich nie było ...
Hortensje powoli rozpoczynaj kwitnienie a odmiana
Rheny Wanille Fraise w tej chwili wygląda tak jak na załączonych poniżej zdjęciach.

Może trafiła Ci się inna odmiana zakwitająca trochę później. Moje hortensje są w różnej fazie i niektóre mają dopiero pąki. Tak kupowałam aby zróżnicować terminy .
Jednak natura rządzi się swoimi prawami i czasami te najpóźniejsze zakwitają równocześnie.
Co do miejsca w krytycznych okresach zalewanego to od kilku lat rosną tam i dobrze się maja różne odmiany Trzmieliny Fortune'a. Mam tez usypany wał tak z 20 cm wysokości z zabezpieczeniem przed osuwaniem i rosną tam rozchodniki.
Póki co sprawdziło się i wszystko ładnie sie rozrasta. Zrobię fotki przy najbliższym pobycie i pokażę Ci.
bwoj54 - Bogusiu dziękuję.
Dla Ciebie moja ulubiona rabata z trawami, tojadami, liliowcami a wszystko podsadzone miodunka .
Wielki gąszcz dzięki temu zero pielenia...

Zakwitły liliowce - takie z tych średniaków - kwiaty drobniejsze ale ich czerwień wyjątkowo mocno wysycona. To Crimson Pirate i pasuje wyjątkowo do czerwieni krokosmii kwitnącej obok.
To jej pierwsze kwiaty w tym sezonie
sweety - Aniu czasami umknie nam jakiś wątek ale prędzej czy później ... trafiamy na niego .
A teraz obiecane fotki Krwawnicy pospolitej i rózgowatej dla porównania z Twoimi NN-kami
Obie kępy rosną nad stawem i dobrze się mają.
Mam nadzieję,że będę mogła pomóc tymi fotkami
To
krwawnica pospolita
Krwawnica rózgowata
tade k - Tadziu zaczęłam bywać u Ciebie o jakieś 2 tygodnie wcześniej przed moim pierwszym liliowcem . U Ciebie już masa kwitła ale to nic- można dłużej się cieszyć ich widokiem.
Jednak przy tych upałach i suszy szybciej przekwitają a i liście od dołu podsychają.
dzięki za pomoc - faktycznie mój Ed ... to pomyłka dostawcy i najbardziej pasuje na Super Purple . Jego kwiaty są purpurowe - mocno nasycone, płatki lekko pomarszczone z delikatną falbanką a gardzołek w kolorze limonkowo-zielonym.
Bardzo nie lubię pomyłek - zamawiasz jedno ... dostajesz drugie ...
Poniżej liliowiec zamawiany jako Clothed in Glory
a wygląda tak ... czyli kolejna wpadka.
Ładny, wysoki i kwiat gruby dorodny na całe szczęście...