mogłabyś pokazać całą donicę?
 mogłabyś pokazać całą donicę?Oko... nie mam pojęcia, nie kojarzę zwierzaka z taką niewyraźną tęczówką, hm.
A co do zagadek roślinnych - nr 1 wygląda jak zamierzający kwitnąć papirus, a nr 2 też bym obstawiała cisusa rombolistnego

Kobietko masz naprawdę piękne i zdrowe zieleninki
 Kobietko masz naprawdę piękne i zdrowe zieleninki  a to kaktusowe poletko jest zacne
 a to kaktusowe poletko jest zacne  . Mistrzyni zagadek, hę? Podpisuję się pod papirusem i cissusem, a zwierzę...
 . Mistrzyni zagadek, hę? Podpisuję się pod papirusem i cissusem, a zwierzę...  Kusi mnie odpowiedź w stylu koza, jaszczur, koń, bliżej nieokreślona, dotąd nie znana światu forma fauny....pies?
 Kusi mnie odpowiedź w stylu koza, jaszczur, koń, bliżej nieokreślona, dotąd nie znana światu forma fauny....pies?  Kupuję samogłoskę
 Kupuję samogłoskę 
 Dobry wieczór. Witaj Katiusha, hej smolka
 Dobry wieczór. Witaj Katiusha, hej smolka  , cześć Frael ... iksja
 , cześć Frael ... iksja   

No super, praktycznie wszyscy zgadli (macie bardzo dobre oko!), chociaż kura mnie rozwaliła
 No super, praktycznie wszyscy zgadli (macie bardzo dobre oko!), chociaż kura mnie rozwaliła  Tego się nie spodziewałam.
 Tego się nie spodziewałam.  

Na zdjęciu kolory wyszły intensywniej niż w rzeczywistości i bardziej soczyście. Nawet jak nie kwitną to mam kolorowo. Kwity mają tradycyjne - białe i różowe, ale jeden z nich kwitnie na złoto, śliczny jest. Mimo wszystko to już nie te grudniki co hodowano 20-30 lat temu. Miałam taki okaz, ale umarł po zmianie miejsca zamieszkania
  Na zdjęciu kolory wyszły intensywniej niż w rzeczywistości i bardziej soczyście. Nawet jak nie kwitną to mam kolorowo. Kwity mają tradycyjne - białe i różowe, ale jeden z nich kwitnie na złoto, śliczny jest. Mimo wszystko to już nie te grudniki co hodowano 20-30 lat temu. Miałam taki okaz, ale umarł po zmianie miejsca zamieszkania 

tak się błyszczy,
 tak się błyszczy,  

Nie wiedziałam ,że cissusy potrafią się tak ładnie wybarwiać. Papirusów jak nad Nilem
 Nie wiedziałam ,że cissusy potrafią się tak ładnie wybarwiać. Papirusów jak nad Nilem  Piękne zdjęcia grudnika
 Piękne zdjęcia grudnika  
  Może zapomniałaś nowej żaróweczki mu zmienić
  Może zapomniałaś nowej żaróweczki mu zmienić  
  Jak się wabi?
 Jak się wabi?
 Widzę, że bardzo uważnie czytałaś mojego posta
  Widzę, że bardzo uważnie czytałaś mojego posta   
   Miło mi.
 Miło mi.   

Większość osób, która widzi mikado reaguje tak samo - muszą go mieć! Taka prosta, niepozorna roślina, a tak niesamowicie działa na tyle osób. A to wszystko za sprawą małych kawałków sera nabitych na wykałaczki
 Większość osób, która widzi mikado reaguje tak samo - muszą go mieć! Taka prosta, niepozorna roślina, a tak niesamowicie działa na tyle osób. A to wszystko za sprawą małych kawałków sera nabitych na wykałaczki   
  "Świeci w nocy", "opalizuje", itd... a to pączki takie aksamitne są, że odbijają światło w półmroku. No chyba, że ktoś zdobył okaz z okolic Czarnobyla ;)
 "Świeci w nocy", "opalizuje", itd... a to pączki takie aksamitne są, że odbijają światło w półmroku. No chyba, że ktoś zdobył okaz z okolic Czarnobyla ;) 

Zakochałam się z miejsca w Twoim Prosiaczku
 Zakochałam się z miejsca w Twoim Prosiaczku   nie planuje dzieci? Laguna jest też prześlicznie słodka, ale pieska raczej nie chcę męczyć na 4 pietrze w dwóch pokojach.. Genetyki trochę tylko liznełam
 nie planuje dzieci? Laguna jest też prześlicznie słodka, ale pieska raczej nie chcę męczyć na 4 pietrze w dwóch pokojach.. Genetyki trochę tylko liznełam  , ale w miarę zrozumiałam Twój wywód. W końcu ekspertka
 , ale w miarę zrozumiałam Twój wywód. W końcu ekspertka  
  Tylko prawie pewne uśmiercanie roślinki mi nie leży
 Tylko prawie pewne uśmiercanie roślinki mi nie leży  Muszę się oczytać..Jakieś rady po cichu?
 Muszę się oczytać..Jakieś rady po cichu? 

Poproszę o więcej
 Poproszę o więcej 

świnki muszą być pulchne. A ta akurat jest najchudsza - tylko tak na foto wyszła.
 świnki muszą być pulchne. A ta akurat jest najchudsza - tylko tak na foto wyszła.   ... i właściciel mieszkania
 ... i właściciel mieszkania   Na szczęście (mam przynajmniej taką nadzieję) on myśli, że mam tylko 2 psy (a marzę by móc mieć dużo więcej) i nieświadomy jest co tu za murami w mojej oazie się naprawdę dzieje (i lepiej by tak pozostało). Życie tu tętni
 Na szczęście (mam przynajmniej taką nadzieję) on myśli, że mam tylko 2 psy (a marzę by móc mieć dużo więcej) i nieświadomy jest co tu za murami w mojej oazie się naprawdę dzieje (i lepiej by tak pozostało). Życie tu tętni   
  ... ja mam zaledwie garstkę roślin, moja babcia miała cudną, wiekową 'palmiarnię' w domu - prawdziwe unikatowe okazy... po Jej śmierci niestety, wszystko przepadło
 ... ja mam zaledwie garstkę roślin, moja babcia miała cudną, wiekową 'palmiarnię' w domu - prawdziwe unikatowe okazy... po Jej śmierci niestety, wszystko przepadło  nie tylko kwiaty, takie życie no. Za to tutaj jest masa ludzi, co jak zobaczę co to oni hodują, a raczej czego NIE hodują, to
 nie tylko kwiaty, takie życie no. Za to tutaj jest masa ludzi, co jak zobaczę co to oni hodują, a raczej czego NIE hodują, to   ... te ilości! ...
 ... te ilości! ... 
  Nie mam pojęcia ile ta świnka ma lat. Młoda jest, koło roku. Przy tylu zwierzakach przestaje liczyć się miesiące i lata. Głowę zaćmiewają raczej myśli typu jak 'to' wszystko wyżywić
 Nie mam pojęcia ile ta świnka ma lat. Młoda jest, koło roku. Przy tylu zwierzakach przestaje liczyć się miesiące i lata. Głowę zaćmiewają raczej myśli typu jak 'to' wszystko wyżywić    A robota przy 'tym' w łapach się pali.
 A robota przy 'tym' w łapach się pali.  ciężka , że facet nie ruszy, zestaw paru różnych palm (które dla odmiany są zadowolone)... A dziuplata palma teraz się buntuje strasznie, obrażona, złożona i splaszczona stoi...
 ciężka , że facet nie ruszy, zestaw paru różnych palm (które dla odmiany są zadowolone)... A dziuplata palma teraz się buntuje strasznie, obrażona, złożona i splaszczona stoi...  Trza było iść za mądrym przysłowiem i nie ruszać, bo przecie 'starych drzew się nie przesadza'.
 Trza było iść za mądrym przysłowiem i nie ruszać, bo przecie 'starych drzew się nie przesadza'.

Nie wiem, czy za tyle mam kupić roślinkę i, jak to napisałaś, zapewne na 100% ją przenieść na tamten świat
 Nie wiem, czy za tyle mam kupić roślinkę i, jak to napisałaś, zapewne na 100% ją przenieść na tamten świat  
  Chomika nie ruszała, żółw ją gonił, tak samo świnka za nią hopsała a kicia uciekała
 Chomika nie ruszała, żółw ją gonił, tak samo świnka za nią hopsała a kicia uciekała   A jak koszaty znów uciekły z koszar na mieszkanie, kicia była najlepsza w ich lokalizacji. Siedziała w pobliżu miejsca, gdzie sie ukryły i miałczała, az ktoś się zainteresował i przybył z odsieczą
 A jak koszaty znów uciekły z koszar na mieszkanie, kicia była najlepsza w ich lokalizacji. Siedziała w pobliżu miejsca, gdzie sie ukryły i miałczała, az ktoś się zainteresował i przybył z odsieczą