Ogród na glinie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Całkowicie zielona. Słoneczny ogród podłoże gliniaste- jakie

Post »

:wit
Proponuję wykorzystać wyszukiwarkę sekcji, w której umieściłaś post.
Wpisz glina + rośliny - zobaczysz, że wyskoczy trochę tematów z podobnym problemem. :D
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam działkę na ostrej skarpie skierowanej na południe, gdzie pod cienką warstwą piasku jest glina, którą trzeba oskardem kopać, jeśli potrzebny jest większy dół. Bardzo dobrze rosną i obficie kwitną u mnie róże. Przed posadzeniem w dołki wsypywałam ziemię z kretowisk+ ziemia ogrodnicza. Forsycje i jaśminowce osiągają szybko kolosalne rozmiary i kwitną. Kiedyś przywiozłam patyk wierzby płaczącej, wetknęłam w ziemię i drzewo sięga 5 piętra. Kolejne patyki wtykałam za ogrodzeniem (są tam nieużytki), ale krowy uciekały pastuchowi i przychodziły na słodkie młode gałązki- dzięki Bogu wieś zakupiła elektrycznego pastucha i ten nie puszcza krów. Przepięknie rosną pęcherznice kalinolistne - i te czerwone i żółte. No i morwy! Tuje, których sadzonki sama zrobiłam, też już wielkie, smukłe. I najróżniejsze tawuły, graby i buki (w żywopłotach)
Nie chcą rosnąć peonie, drzewka i krzewy owocowe też marnie sobie radzą. Z bylin dobrze rosną nachyłki, orliki, hosty (w cieniu) nie są wielkie (może takie mam odmiany), ale bardzo szybko się rozrastają w duże kępy. "Marciny" , floksy, barwinek, wszelkiego rodzaju rozchodniki.
Na razie tyle pamiętam.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fakt róże udają się dobrze na glinie. Potwierdzam, bo sam nawiozłem pod rabatę. Osiągają niektóre 2 metry wysokości :wit
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p
Od: 15 maja 2011, o 13:12

Ogród na glinie

Post »

Musiałam podnieść działkę, niestety dostałam glinę i ją nawiozłam (ok 1-2m). Tak wyglądała działka 2 lata temu :
Obrazek
Obrazek
Glina ił ziemia
Teraz wygląda tak: Nanieśliśmy 10 cm ziemi na glinę by rozplantowac ziemie, która ściągnelismy z działki przed podniesieniem. Chcemy ja rozłozyc na cała działke, ale pewnie braknie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prosze o pomoc. Co robić, by woda nie stała w korzeniach, by roslinom korzenie nie przymarzaly.... co robic by cieszyc sie pieknym ogrodem a nie stawem... Prosze o Wasze cenne rady.
Dziekuje za pomoc.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Re: Pomocy ogród na glinie

Post »

Jolu, glina glinie nierówna na szczęście. Spróbuj opisać jak zachowuje się ten materiał w różnych stopniach wilgotności, czy się mocno klei, czy trochę kruszy, czy wilgotną można łatwo uformować w kulkę dłońmi, czy może się wtedy rozwarstwia. Może jednak trafiła się Wam taka, którą łatwo trochę wzbogacić i będzie całkiem dobra dla roślin.
Na zdjęciach dokładnie nie widać, ale wydaje mi się, że podłoże macierzyste (pod ziemią, którą zdjęliście) było mocno piaszczyste, napisz, czy tak rzeczywiście jest.

Tak się składa, że przy naszej budowie na połowę działki wystarczyła ziemia macierzysta, a na drugą musieliśmy nawieźć, i też trafiła nam się bardzo gliniasta ziemia. Miejscami jest tak beznadziejna, że całe bryły wyrzucam, a gdzie indziej wystarczy przekopać ją z drobnym żwirem i kompostem/resztkami roślinnymi, żeby była całkiem dobra. Rada się zawsze znajdzie, więc się nie martw, tylko napisz coś więcej.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

U nas Kasiu jak pada to kalosze zostawisz w glinie, strasznie sie klei, nie da sie chodzic bo wszystko jest na bucie albo but jest w glinie. Jak jest sucho to szpadla nie wbijesz i pęka na powierzchni. Często robią sie kałuze i stoi w nich woda. ale sadze, ze to dlatego, iz nie mamy jeszcze wyprofilowanej i wyrównanej działki. jeszcze musimy wyrownac teren, Miejscami zrobisz kulke z niej a miejscami nie. My tą gline mamy z naszego terenu, bo kopali pod kanalizacje i u innych rosliny rosna. Tylko ja nie wiem co robic jak wsadzac, ile ziemi nawozic, czy woda nie bedzie stala i korzenie nie beda gnic. A nie chce sie pytac ludzi, bo oni wsadza co bądź i tyle. A mi zalezy by wsadzac z głowa i nie wiele tracic roslinek. O byliny sie nie boje, martwia mnie rosliny z korzeniami długimi. Wiem, ze długa droga przedemna ale chcialabym wiedziec w jakim kierunku isc.aha chcemy z kazej strony dzialki robic małe spady, by woda spływała. Mam nadzieje, ze to cos pomoze.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Dobrze nie jest, ale poprawić się da. Przede wszystkim powierzchniową warstwę należy rozluźnić przekopując ją widłami z drobnym żwirem płukanym lub gruboziarnistym piaskiem (żwir płukany drobny jest lepszy, sprawdziłam u siebie). Rozsypuje się ten żwir na glinie warstwą ok. 2 cm, potem przekopuje. Jeśli macie dostęp do kompostu, odkwaszonego torfu w dużych ilościach, lub trocin (małe stolarnie chętnie się podzielą, duże raczej zagospodarowują same), to warto od razu to też rozsypać, żeby kopać raz. Wiem, że to bardzo siłowa robota, dlatego jeśli jest możliwość wjechania tam ciągnikiem, to poproście jakiegoś rolnika, żeby to przeorał. Zawsze można też wypożyczyć glebogryzarkę, są wypożyczalnie takiego sprzętu (u mnie w okolicy kosztuje to 100 za dobę), bierze się najmocniejszą i 2-3 dni po deszczu można coś na glinie zrobić. Trzeba tylko wiedzieć, że glebogryzarka głęboko nie przekopie, pod nasadzenia większych roślin warto poprawić konkretne miejsce ręcznie.
Najlepiej byłoby po przeoraniu zostawić to nie przegrabione na zimę, wtedy mróz pomoże rozsadzając bryły ziemi. Późną wiosną lub wczesnym latem dobrze byłoby posiać łubin żółty jako nawóz zielony. On korzeni się bardzo gęsto i głęboko (ok. 200cm), rozluźniając strukturę gleby i dodatkowo wzbogacając ją w azot. Więcej możesz wyczytać np. tutaj: http://pzd.pl/artykuly/5234/135/Nawozy- ... arzyw.html

Sądzę, że z sadzeniem roślin powinniście wstrzymać się do czasu poprawienia struktury tej gliny, ja się z niektórymi pośpieszyłam i teraz bardzo żałuję, bo prace w tych kawałkach, gdzie została sama glina są okropne.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Woda stoi, bo zakłócony jest cały system hydrologiczny pracami ziemnymi.Moja rada, by nie tracić roślin, na takim gruncie zrób sobie na początek niewielką rabatę podwyższoną z drenażem i dobrą przepuszczalną glebą.Nie musisz od razu zagospodarować przecież całej działki.Pośpiech nie jest tu wskazany.Sadzenie do takiej gliny, nawet jak rozluźnisz wierzchnią warstwę, to ilaste podglebie zatrzyma wodę i korzenie podmokną w zimie i rośliny zginą.Krzewy i drzewa dobieraj takie które znoszą gliniaste grunty.Może być problem z iglastymi, tylko nieliczne znoszą dobrze taką glinę, świerki serbskie, cisy, modrzewie, ale za to dobrze rośnie bukszpan.
Czytaj o roślinach przed zakupem, jak przy opisie danej rośliny, krzewu, drzewa jest napisane, że wymaga gleby przepuszczalnej, to rezygnować.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Iryseq, spojrzałam na pierwsze Twoje zdjęcie i przypomniałam sobie, jak wyglądała nowo zakupiona część mojej działki 5-6 lat temu. Ponieważ jest to skarpa o nachyleniu min. 45 st, długości 63m , koparka z grubsza uformowała tarasy i musiałam zrobić chociaż na części obmurowania. Glina była taka, że oskardem trzeba było dziury na rośliny wykopywać i też zostawały mi kalosze w namokniętej.. Po deszczu wszystko spływało z niewypoziomowanych odcinków skarpy. Kupiłam chyba 3 kamazy "czarnoziemu", który wysypano na najniższym płaskim poziomie, a potem wiadrami nosiłam wyżej już pod sadzone rośliny. Złościłam się trochę na tę ziemię, bo widziałam w niej dużo ciemnego piasku, ale szybko przekonałam się, że to było dobre. I dodatkowo w wielu miejscach wyrosły mi przepiękne krwawnice,tataraki i żmijowce - zachowałam je w ogrodzie :D .
Nie jestem fachowcem, ale myślę, że bez przywiezienia nowej ziemi , "przegryzienia" jej z tą gliną i odczekania ok. 2-3 lat, niewiele wskórasz. Drzewa i krzewy (odpowiednie na taką glebę) sadziłabym, ale w doły wypełnione dobrą ziemią wymieszaną z tą gliniastą. A ! Ważny jest też poziom wód gruntowych.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Prosze Was o radę. Jest duża szansa, że będę miała ok 200 t ziemi za 2 tyg. Jak wiecie u mnie jest glina a na wierzchu mała warstwa kory z tartaku. W niektórych miejscach stoi woda, ślizgam się butami ogólnie nie polecam. Nie wiem ile cm gliny zdjąć i dosypać ziemi pod trawnik. Nie chce wody na trawniku i gnicia jego. I drugie pytanie chce rabaty a w nich min. hortensje, thuje, iglaki, berberysy,liliowce, byliny, róże,jeżówki ... ile pod nie ściągnąc i dosypać ziemi? Rabaty chce koło płotu robić. Posadzilam dzisiaj w glinie wymieszanej z piaskiem pigwowca (dostałam od sasiadki i musiałam gdzies go wsadzic). Wykopałam dół w glinie z piaskiem, dosypałam dobrej ziemi i obornika. Mam nadzieje, ze nie dotrzyma do wiosny. Ogólnie chce rabaty na podwyższeniu do 15 cm. Prosze o rade. Reasumujac ile gliny ściągnąć i wysypać pod trawe i rabaty oraz czy jak wykopie np prostokąt o wymiarach 2mx10m i uzupełnie go dobra ziemia, wsadze rosliny to czy przezyja? Dodam, ze zrobilam test wykopalam dol w glinie, popadało i woda ciagle stoi a chcialam tam posadzic thuje. ratujcie.. Obrazek Obrazek Obrazek
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Jolu ja wiele roślinek straciłam przez stojącą wodę. Nie było wyjścia podnosiliśmy teren..... gliną.Za radą uzyskaną tu na forum od Tadeusza rozluźniłam ją. U mnie, podobnie jak u Kasi, sprawdził się żwir. Tyle tylko, że do grubości proponowanej przez Kasię warstwy dodałabym jeszcze 0- czyli u mnie warstwa żwiru była min 20cm. Z tym że ja rozluźniałam 'na raty'- tzn najpierw 10cm żwiru, przekopanie, gruba warstwa obornika, przekopanie, kolejna warstwa żwiru, przekopanie. Ilość warstw- różnie - jak już pisało wyżej- glina glinie nie równa. Po kilku tyg ogromna różnica, ziemia miękka w kopaniu, dobrze wychodzą chwasty i mnóstwo dżdżownic.
Jeżeli masz ten komfort i jeszcze nie rosną roślinki to radzę użyć ciągnika- głębsze będzie rozluźnienie gliny.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Ja tam tragedii nie widzę... zrobić dobre spadki w kierunku ogrodzenia i nie będziecie pływać. Na Waszym miejscu rozsypał bym równo całą ziemię którą dostaniecie, na to dał piach i wymieszał solidnie glebogryzarką i robił spadki.

Jak zrobisz podniesione rabaty na brzegach działki to zrobisz sobie basen. Dobra organizacja to podstawa.

Patrząc na pierwsze fotki tam gdzie koparka odspoiła grunt aż nóż się w kieszeni otwiera jak zniszczyliście glebę...
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Piotrze nawet jak nawioze ziemi i podwyzsze rabaty na na 20 cm to bedzie woda stala?Ja chce podwyzszyc tylko w kilku miejscach te rabatyy. póki co spadki mamy ok 5% ale nie wszedzie. Dzialka zle jest wyprofilowana.

-- 12 lis 2014, o 21:59 --

Aniu dziekuje za rady. Zorientuje sie jakie sa koszty żwirku, ale nie jest chyba tani.. dzialke mam ogrodzona pow. Ok 1400m2. Acga dzialke mam podwyzszona i za ogrodzeniem nie zmieniam gliny. na razie skupie sie w ogrodzeniu na glinie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Jeżeli powierzchnia nie będzie gładka jak stół to woda będzie stała bo nie ma jak spływać. Trudno to wyjaśnić przez internet ale musisz znaleźć docelowe wysokości żeby miało to ręce i nogi.

Jak wymieszasz glinę z "glebą kupioną" i piachem (ciekawe co to będzie jak przywiozą...) to masz lux do sadzenia roślin.
Awatar użytkownika
Iryseq
200p
200p

Post »

Z tego co wiem to prochnicza ziemia spod zbiornika wodnego. Ale za tydzien będę wiedziala czy dowioza. Mam jeszcze miec podklad do pieczarek. A na jakiej glebokosci mieszac 30 cm?czy wiecej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”