Podlewanie,nawadnianie roślin doniczkowych i rola keramzytu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie sądzę,żeby to była pleśń, prawdopodobnie to nadmiar soli mineralnych. Ja w takiej sytuacji płuczę keramzyt, bo trochę to nieładnie wygląda.
Waleria
emilgd
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 sie 2007, o 20:14

Post »

Mam pytanie - czy keramzyt można mieszać z ziemią do przesadzania kwiatów w celu zwiększenia przepuszczalności podłoża i czy w takiej postaci keramzyt będzie chociaż w stopniu minimalnym pełnił swoją rolę, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Keramzytu używam jako drenażu (na dno doniczki wsypuje warstwę keramzytu) i wsypuję go do podstawków, gdzie po zalaniu wodą, zwiększa wilgotność powietrza wokół rośliny. Nigdy nie mieszałam keramzytu z ziemią - chyba jest do tego celu zbyt gruby :) Można rozluźnić ziemię mieszając ją z piaskiem albo drobniutkim żwirkiem.
Przyznam, że nigdy się nie spotkałam, z mieszaniem ziemi z keramzytem ;:169 ale mogę się nie znać :wink:
Pozdrawiam - Justyna
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2008, o 23:49

Post »

Mam keramzyt na spodzie doniczki.
Podlewać wodą do doniczki i dodatkowo na podstawek? Czy tylko na podstawek lub doniczki? Jak mam doniczke bez keramzytu i podlewałem do doniczki to zaczyna pojawiać się pleśń.
Więc jak z tym podlewaniem?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlewaj na ziemię ale taką ilością by woda przepłynęła przez ziemię, keramzyt odbierze jej nadmiar, pleśń jak się pojawia to masz słabej jakości ziemię i należało by ją zebrać(pleśń) i podlać ziemię roztworem Topsinu. :D
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A jeszcze takie pytanie odnośnie ziemi.
Ziemia powinna być ubita w doniczce?
x-C-j
---

Post »

Tylko delikatnie nie za mocno i raczej naokoło bryły korzeniowej. :D
Zbyt mocno ubita ziemia słabo będzie przepuszczała wodę a jak nasiąknie długo ją będzie z siebie oddawała - może grozić to zalaniem rośliny. :D
kubasek07
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Więc ta pleśń też pewnie sie wzieła z zabardzo ubitej ziemi?

Jak to człowiek uczy sie na błędach :) Więc musze ją troche rozluźnić. Ale to chyba jutro zrobie. Mam nadzieję że wytrzymają do jutra.
Awatar użytkownika
Orsini
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 kwie 2008, o 22:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Podlewanie zimą

Post »

A jak podlewać kwiatki balkonowe zimą? Jestem początkująca, więc wybaczcie jeśli pytanie nie jest zbyt mądre ;)

(Mam na balkonie małego nowego Cierpiętnika i zastanawiam się czy jeśli go podleję to woda nie zamarznie? Myślałam o podlaniu w domu i wystawieniu z powrotem na balkon ale podobno te kwiatki nie lubią wnoszenia i wynoszenia).
Crystal16
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 gru 2008, o 18:28

Chora roślinka- proszę o pomoc :(

Post »

Mam ją mniej więcej od pół roku- dostałam w prezencie i nie wiem co to za gatunek. Do niedawna rosła bardzo ładnie... Jakieś dwa tygodnie temu zauważyłam, że młode pędy zaczynają opadać w dół i robić się dziwnie wiotkie, więc kupiłam drabinkę (myślałam, że wystarczy je podeprzeć) i zaczęłam intensywniejsze podlewanie. Chyba przesadziłam :cry: Liście zżółkły, część powypadała. Wystarczyło, że lekko chwyciłam za tą twardą część i moja roślinka całkowicie "wyszła" z ziemi :? Jej system korzeniowy ograniczał się do takich kilku krótkich, grubych rozgałęzień, do tego całkowicie zgniłych na końcach. Maksymalnie poobcinałam chore części i oto co zostało:

Obrazek

Czy roślinkę da się jeszcze uratować? :cry: Boję się, że zamordowałam ją przez swoją głupotę i strasznie mi przykro ;:145
x-C-j
---

Post »

To na pewno nie fikus nie wiem co to dokładnie (myślałem o sundaville ale nie mam pewności), co zaś do uratowania możesz spróbować trzeba by było podsuszyć miejsca zgnilizny, opryskać je Topsinem M po czym wsadzić w lekko wilgotna ziemię wcześniej mocząc w ukorzeniaczu, Możliwe że się przyjmie aczkolwiek nie daję jej wielkich szans w tak zaawansowanym stanie uszkodzenia co nie oznacza że nie warto próbować. :D
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie, na powiększeniu widać, że nie ma zdrewniałych pędów.
Mimo to próbowałbym to ukorzenić w wodzie (zielone pędy).
Awatar użytkownika
Margarita.vip
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sty 2009, o 23:06

Post »

Ja nie mogłam dostać tego keramzytu:( W paru kwiaciarniach pytałam i nic:( Więc poszłam do zoologicznego i kupiłam małe kamyczki, które się do akwarium kładzie i nimi wyłożyłam podstawkę. Czy tak może zostać czy lepiej zmienić je na keramzyt? Czy on ma jakieś specjalne właściwości odnośnie zwiększania wilgotności czy, nie różni się od innych kamyków?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Nie wiem, jakie właściwości mają kamyczki do akwarium. Jedynie co mogę powiedzieć, to że keramzyt na dnie doniczki jest doskonałym drenażem dla systemu korzeniowego. Poza tym zapewnia wilgoć roślinie,gdyż wsiąka w niego woda. Jeśli któraś roślinka ma za mało wilgotnego powietrza, można ten keramzyt wysypać na jakiś duży podstawek, uzupełnić wodą a na to na drugim podstawku postawić roślinę. Parująca woda, będzie dostarczać roślinie niezbędnej wilgoci :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
x-C-j
---

Post »

Margarita.vip bardzo dobrze zrobiłaś po to w pewnym stopniu zadziała z tym że żwir nie chłonie w siebie wody i będzie ona szybciej parowała z podstawki ale tak może być jako zastępstwo dla keramzytu. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”