Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)
- kajko278
- 500p

- Od: 20 sty 2013, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje pierwsze kroki w ogrodzie :)
Biedroneczko ta szklarnia to skarb
. Co ja bym dała żeby taką mieć u siebie
Przede wszystkim nie musiałabym zasiewów trzymać w domu 
Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
KARINA:-)
-
Biedroneczka29
- 50p

- Od: 21 mar 2014, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Do mnie w końcu zawitała wiosna
, od razu lepiej z samopoczuciem
W moim ogrodzie odkryłam wczoraj , parę prymulek - fioletowych , następne tulipanki i jeszcze wybijają jakieś , ale na razie za wcześnie aby rozpoznac
Robi się coraz bardziej zielono , fajnie wyjśc i napic się kawki we własnym ogrodzie i przy pięknym słoneczku
AsiaG ta Twoja kula jest w moim stylu , bardzo mi się podoba , myślę za kiedyś u mnie coś takiego także zagości.
Miłego wieczoru
Do mnie w końcu zawitała wiosna
AsiaG ta Twoja kula jest w moim stylu , bardzo mi się podoba , myślę za kiedyś u mnie coś takiego także zagości.
Miłego wieczoru
-
Biedroneczka29
- 50p

Jeden z moich rododendronów 
1)
2)
3)
4)

5)
6)
Kobitki potrzebuję pomocy , porady
2) jak się nazywa ten kwiatek ?
3) to , to się nadaje chyba do wycięcia , jak myślicie ?
4) może rozpoznacie odmianę i co powinnam z nią zrobic teraz ?
5) co to za drzewko ?
6) jak uratowac tego rodosia ?
Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam
1)

2)
3)

4)

5)

6)

Kobitki potrzebuję pomocy , porady
2) jak się nazywa ten kwiatek ?
3) to , to się nadaje chyba do wycięcia , jak myślicie ?
4) może rozpoznacie odmianę i co powinnam z nią zrobic teraz ?
5) co to za drzewko ?
6) jak uratowac tego rodosia ?
Z góry dziękuję za pomoc , pozdrawiam
- Beaby
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Sporych rozmiarów masz te rododendrony - i ta szklarenka do tego, no no - gratulacje, że masz we władaniu taką działeczkę.
Teraz poprzerabiać troszkę po swojemu i będzie pięknie!
Teraz poprzerabiać troszkę po swojemu i będzie pięknie!
Rododendron jest mega na prawdę imponujący, fajnie kupić działke gdzie już coś jest bo rośliny wolno rosną niestety.
-
Biedroneczka29
- 50p

Witajcie , u mnie niemożliwe stało się możliwe , cały tydzień była piękna pogoda i taką zapowiadają na następny także. Wczoraj już widziałam jak sąsiedzi podlewali ogródek
Odnalazłam pod buszem trawy kolejne małe rododendrony , wszystkie jakie posiadam potrzebują pomocy , one tylko z zewnątrz wyglądają na piękne i zdrowe. Muszę poczytac troszkę i zabrac się za nie , bo byłoby szkoda aby wszystkie zmizerniały. W domu pracy sporo , ale w ogrodzie po prostu masa , nie wiadomo w co ręce wsaszic ;)
Beaby dziękuję bardzo
za każdą radę , obecnie nie mam czasu rozszyfrowac pisania na priv , ale postaram się to ogarnąc jak najszybciej
Ja nadal liczę na radę w sprawie moich zdjęc i na podpowiedzi jak je ogarnąc
Życzę miłej i cieplutkiej niedzieli
Beaby dziękuję bardzo
Ja nadal liczę na radę w sprawie moich zdjęc i na podpowiedzi jak je ogarnąc
Życzę miłej i cieplutkiej niedzieli
- Beaby

"Biedroneczko - ponieważ nie jestem pewna piszę na priw, bo nie mam możliwości usuwania swoich postów. A po co masz mieć błędne odpowiedzi
Ze ścięciem iglaków zawsze się można wstrzymać - bo są takie odmiany, które się przebarwiają na zimę na taki właśnie brąz. Potem sama stwierdzisz czy drzewo jest chore, czy tylko "planowo" przebarwione. Już można zasilać iglaki. Ten krzew z czerwonymi pędami to chyba dereń. Są cuudne. Też mam w planie go mieć.
Pozdrawiam!"
Jak widać - to co Ci wtedy napisałam (tekst powyżej) to ani szyfr, ani nic do ogarniania, napisałam co wiedziałam, ale ok, tematu nie było.
Powodzenia zatem!
Ze ścięciem iglaków zawsze się można wstrzymać - bo są takie odmiany, które się przebarwiają na zimę na taki właśnie brąz. Potem sama stwierdzisz czy drzewo jest chore, czy tylko "planowo" przebarwione. Już można zasilać iglaki. Ten krzew z czerwonymi pędami to chyba dereń. Są cuudne. Też mam w planie go mieć.
Pozdrawiam!"
Jak widać - to co Ci wtedy napisałam (tekst powyżej) to ani szyfr, ani nic do ogarniania, napisałam co wiedziałam, ale ok, tematu nie było.
Powodzenia zatem!
-
Biedroneczka29
- 50p

Beaby chyba mnie zle zrozumiałaś , chodziło mi że nie wiem jak odpisac na Twoją wiadomośc na priw , próbowałam przesłac ale mi nie wyszło
Każda rada dla takiego laika jak ja jest cenna , i za nie dziękuję. A , co do tego iglaka to mój M się przysłowiowo oparł i się przewrócił
Pozdrawiam
-
Biedroneczka29
- 50p

Pusto tutaj , nikt nie zagląda
Ostatnio dużo pada , nie ma chęci na grzebanie w ogrodzie. Przed opadami zdążyłam przyciąc częśc krzewów , usunęłam stare kwiaty z rododendronów , wygrabiłam wszystkie śmieci i troszkę innych prac , a teraz pogoda zmusza do odpoczynku
W czasie przycinania krzewów zauważyłam , że korzenie są zgnite , jak myślicie uda się jeszcze uratowac te krzewy ? Puściły lekko pąki , a od jakiegoś czasu wszystko stoi w miejscu , nie ma nowych , a stare jakby zwiędły
Dokładniej mówię o krzewie na zdjęciu powyżej , tym czerwonym.
Ostatnio dużo pada , nie ma chęci na grzebanie w ogrodzie. Przed opadami zdążyłam przyciąc częśc krzewów , usunęłam stare kwiaty z rododendronów , wygrabiłam wszystkie śmieci i troszkę innych prac , a teraz pogoda zmusza do odpoczynku
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Witaj...
Nie wiem co to za krzew, być może dereń, ale jeśli widać korzenie to może przysyp je trochę ziemią, albo odsadź kawałek nowego odrostu w inne miejsce.
Piszesz że nikt nie zagląda... zaglądają... popatrz tylko na ilość odsłon Twojego wątku.
Ale jeśli zdjęć będzie więcej, to i zaglądających też będzie więcej... my lubimy oglądać zdjęcia.
A jeśli masz jakiś problem to pisz śmiało... pomożemy... pozdrawiam.
Nie wiem co to za krzew, być może dereń, ale jeśli widać korzenie to może przysyp je trochę ziemią, albo odsadź kawałek nowego odrostu w inne miejsce.
Piszesz że nikt nie zagląda... zaglądają... popatrz tylko na ilość odsłon Twojego wątku.
Ale jeśli zdjęć będzie więcej, to i zaglądających też będzie więcej... my lubimy oglądać zdjęcia.
A jeśli masz jakiś problem to pisz śmiało... pomożemy... pozdrawiam.
-
Biedroneczka29
- 50p

Tak , już Beaby wspominała , że to może byc dereń. Korzenie nie są na wierzchu , tylko jak przycinałam te stare łodygi to korzenie same wyszły na wierzch i można było w nie wbic palca
Może przeczekam ten sezon i przytnę całkiem po kwitnieniu ? Znalazłam w google odmianę jadalną wygląda wspaniale.
- Gabriela

Te stare suche powycinaj całkiem do ziemi a zostaw tylko te świeże czerwone... zresztą piszesz że same wychodzą... to dobrze... niech młode się rozwijają.
-
Biedroneczka29
- 50p

- Beaby

I jak tam idą prace ogrodowe? Widzę, że nie tylko ja się cieszę jak coś ciekawego się pojawia. Z piwonii, jak je zobaczyłam - ucieszyłam się tak samo.
- Gabriela

Wydaje mi się że to porzeczka krwista...