Ogród Andzi cz.3
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Andzi cz.3
Muszę zaznaczyć wątek żeby mi nie zginął w tłumie...u mnie też zimno byłam dzisiaj na działce zobaczyć czy krokusy rozkwitły..... jak były w pączku tak stoją dalej...w nocy są przymrozki i dla tego roślinki czują zimno..piękna ta niebieska kokorycz ...nie mam żadnej..
Pozdrawiam... Alina .
Geniu
nie mam pojęcia czy jest wyższa, nie mam innej do porównania. Dopiero w tym roku będzie widać wysokość jak się dobrze zakorzeni. Na jesieni kwitła, może się wysiała i zejdą siewki...jak zdążą, kury wszystko przewracają do góry nogami. Ogrodzenie pasuje na siłę zrobić, albo zlikwidować hodowlę drobiu
W tym roku chyba wszystkie robale będą wyzbierane
Alinko
taka sam pogoda dzisiaj była w moich stronach, ale od południa twardo działałam w ogrodzie. Kilka roślin zostało przesadzonych, miejsce pod hortensje naszykowałam. Nareszcie mam zespawane podpórki pod klemki...dwie podpórki wyszły bardzo wysokie, pójdą pod róże pnące. W przyszłym tygodniu, skoczę po farbę i wszystkie zostaną pomalowane. Tylko nie wiem na jaki kolor pomalować, brązowy, biały czy czarny
Kokorycze może się wysieją i zejdą...będę o Tobie pamiętać 

Alinko

- magry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te kokorycze rosną na wysokość 20-30 cm.Większa jest nobilis i ta jest rozmnażana z nasion.Nie jestem pewny ale wydaje mi się,że flexuosa
rozmnażana jest latem czyli w okresie spoczynku tylko z podziału.
rozmnażana jest latem czyli w okresie spoczynku tylko z podziału.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Janku
nie wiem jak je rozmnażać, to pierwsza kępka tej rośliny...ciekawe ile będzie przyrastać, w przeciągu sezonu...dzielenie jest najwygodniejsze...z nasionami jest troszkę zabawy.
Oczko dzisiaj w nocy zamarzło...rano ogród tak wyglądał, siwy mróz, mgła...teraz świeci

Pniak z odzysku, nie mam pomysłu jak go obsadzić

Iglak przystrzygłam, kulek mi się zachciało
Ta rozkruszona słoma to z okrycia róż, na razie boje się likwidować kopczyki. Szkoda żeby krzaczki przemarzły

Oczko dzisiaj w nocy zamarzło...rano ogród tak wyglądał, siwy mróz, mgła...teraz świeci

Pniak z odzysku, nie mam pomysłu jak go obsadzić

Iglak przystrzygłam, kulek mi się zachciało

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Aniu u mnie też było biało, ale jest już dobrze ,słoneczko swoje zrobiło.
Geniu
dzisiaj za to była piękna słoneczna pogoda...wieczorem znowu się oziębiło, znowu chyba będzie chyba przymrozek.
Dzisiaj zamontowałam podpórki pod róże pnące i kelmki...zruszyłam ziemię przy iglakach i tulipanach.
Kwitnących roślin prawie nie ma, pojedyncze kwiaty są tylko na pierwiosnkach.

Dzisiaj zamontowałam podpórki pod róże pnące i kelmki...zruszyłam ziemię przy iglakach i tulipanach.
Kwitnących roślin prawie nie ma, pojedyncze kwiaty są tylko na pierwiosnkach.

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Aniu u mnie też rano trawa jest biała, ale na szczęście w dzień pięknie przygrzewa słoneczko.... już nie mogłam się doczekać aż się pojawi
Ale niestety podobno znów ma się ochłodzić od weekendu.... mam nadzieję, ze tylko na chwilę....

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Witam sąsiadkę w nowej części.
Ja ,podobnie jak Agness, słyszałam o tym ochłodzeniu i nic nie ruszam jeszcze w ogrodzie.
Ja ,podobnie jak Agness, słyszałam o tym ochłodzeniu i nic nie ruszam jeszcze w ogrodzie.
- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Aniu ,w nowym wątku
Piękne fotki , iglaczek ładny ,jeszcze go pewnie troszkę poprawisz 

Aga
słyszałam że pogoda ma się popsuć...zakwitły tyko przylaszczki i jeden krokus. Z tego co widzę myszy zrobiły czystkę...pokazało się tylko kilka sztuk krokusów. Tulipany przetrwały w koszyczkach mają już niewielkie listki...może zakwitną jak pogoda pozwoli.
Jolka
rabaty prawie oplewiłam, została tylko część z liliami i hostami...na razie nic nie wychodzi z ziemi, boje się poucinać cebulki
W tamtym tygodniu przyszła paczka z hortensjami, posadziłam od razu na rabatach...nie wiem czy dobrze zrobiłam, w razie dużego mrozu nie umarzną
Z floksami się wstrzymuję, na razie siedzą w ziemi w garażu
Romko iglak będzie jeszcze strzyżony...jak pokażą się nowe przyrosty, kształt będzie poprawiany
Skromna wiosna przyszła

Jolka

Romko iglak będzie jeszcze strzyżony...jak pokażą się nowe przyrosty, kształt będzie poprawiany

Skromna wiosna przyszła

- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Aniu ja w dniu dzisiejszym skończyłem grabienie trawników i odkryłem niektóre krzewy ,rabaty z bylinami czekają na małżonkę.
Bardzo ładne przylaszczki, nasze jeszcze nie kwitną.
Bardzo ładne przylaszczki, nasze jeszcze nie kwitną.
Pozdrawiam Zenek
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10

Melduję się i ja w nowym wąteczku. Pięknie wygląda Twoja kokorycz, moje dopiero pomaleńku ruszają, mam już kilka odmian, liczę też że się wysiały, więc z kupowaniem troszkę się wstrzymaj, na pewno coś u mnie się dla Ciebie znajdzie.
Zenku
pogoda w dzień dopisywała, można było spokojnie wszystko wygrabić...rośliny już dawno odkryłam. Dzisiaj porządnie wieje, deszcz też pada, po deszczu wszystko powinno ruszyć...bez bylin ogród jest bardzo pusty. Przylaszczki są tylko takie, może przy okazji gdzieś trafię na inne odmiany...wczesną wiosną to jedyna ozdoba w ogrodzie
Iwonko
oglądałam kokorycze w internecie, nawet nie myślałam że jest tyle różnych kolorów
nastawiam się ostatnio na rośliny które dają sobie radę w naszej strefie klimatycznej...kokorycze chyba są bez problemowe, nawet żadnych robali na nich nie zauważyłam.
Pelargonie rabatowe ładnie rosną...dwie tylko nie zeszły
obok posadzone są dziwaczki, zaczynają puszczać kiełki

Iwonko

Pelargonie rabatowe ładnie rosną...dwie tylko nie zeszły

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu i już wiosenka wszędzie zawitała ! Iglaczek w pomponach podoba mi się. Trochę w kwietniu go poretuszujesz, potem lipiec i będzie śliczny. Teraz to tylko lekkich poprawek potrzebuje, a nie mocnego cięcia. Dzisiejsza pogoda taka późno jesienna, a nawet zimowa. Wiatr silny , deszcz i trochę drobnego gradu popadało. A ja w ten największy opad ze sklepu z zakupami do domu wracałam. Ledwo doszłam , przestało padać i słonko wyszło na sekundy. Pech
Na ten korzeń to może Karmnik ościsty - Sagina subulata http://www.rosliny-magda.pl/product-pol ... 9x9cm.html

Iglak obskubię ręcznie...wtedy igły nie brązowieją, przycięty sekatorem ma przez jakiś czas brązowe końcówki
jeszcze mam jedną niespodziankę...biedronkowy stroik... świerka conica, pochlapany sztucznym śniegiem przetrwał zabiegi usuwania śniegu, rośnie w najlepsze na parapecie...kiedy można posadzić go do ogrodu
Mirko karmnik znam, w ogrodniczym widziałam dwie odmiany...połączony z drewnem ciekawie by wyglądał. Oglądam też oferty w sklepach internetowych, może coś jeszcze wpadnie mi w oko