Witaj Masz bardzo ciekawą kolekcje jak na początki co do "pokiereszowanego" ja bym nic z nim nie robiła, uamany listek w niczym nie przeszkadza, przy prawidłowej pielęgnacji storczyk się zregeneruje i wypuści kolejne, które zasłonią ten stary
pięknie zapowiadająca się kolekcja, podoba mi się zwłaszcza ten od M
Ja czasem kupuje takie bidulki i czekam spokojnie aż dojdą do siebie, puszczą listka, korzonka albo pędzik
Krysiu kwitnące storczyki chodzą za mną, a ja chodzę po sklepach oglądam, wybieram który ładniejszy i pewnie kiedyś się złamie i kupie .
Co do twojego pokiereszowanego storczyka, ja bym zostawiła go takim jaki jest i dała mu spokojnie dojść do siebie. Ostatni mój storczyk jest z przeceny i właśnie go regeneruję mam nadzieję, że odwdzięczy się ponownym kwitnięciem.
Mam takie pytanko do Ciebie, gdzie trzymasz swoje storczyki i jakie są tam temperatury? jak z nasłonecznieniem?
Dufin-Ania Dziękuję za odwiedzinki i zapraszam ponownie. Masz rację jeśli go nie zaniedbam to będzie okej. Jest to zwyczajny biały,ale ma duże kwiaty i za to go lubię.
iksja-Kasia Cieszę się, że wpadłaś. Chyba też zacznę kupować przekwitnięte bo póżniej to napięcie i ekscytacja wyczekując na niespodziankę to na pewno fajne uczucie a ja baaaaardzo lubię niespodzianki
Dzisiaj miałam ochotę kupić jakąś niespodziankę, ale niestety nie było w okolicy, muszę się wybrać do Krakowa tam może prędzej
Miatka-Magda Odpowiedziałam już u Ciebie.Zaglądaj do mnie
A teraz to c o u mnie; kwitną te co kwitły niektóre mają jeszcze trochę pączków, i ten który ma tylko pączki, jest bordowy widywałam takiego na forum.
kahim-Kasiu- dzięki jest jest i sprawia mi tyle radości
Miatka-Magda-właśnie taka radość. Mam jeszcze drugiego na tej samej mamie, ale poczekam do wiosny i go usamodzielnie. Pamiętam jak dostałam tą mame kwitła długo i obficie, a gdy przekwitła jeszcze nie wiedziałam,zeby nie obcinać tylko poczekać co zrobi łodyżka. Obcięłam nad trzecim oczkiem i niedługo zaczęło coś rosnąć cieszyłam się ze to kwiaty a to maleńkie listeczki. Rosło bardzo powoli trochę czytać zaczęłam na ten temat właśnie trafiłam tu. Czekałam az wytworzy korzonki i chyba za długo bo jeden wytworzył pęd w tamtym roku i kwitł na mamusi razem z nią. Po przekwitnięciu odcięłam i wsadziłam a na skróconym pędzie wypuścił odbicie.Teraz cieszy oczy, mama też cały czas kwitnie
-- 23 sty 2014, o 08:40 --
Karnova- cieszę się ze zajrzałaś dziękuje i zapraszam.
annamaria13 Keik jest boski, bardzo się nim ciesze Bardzo lubię te moje storczyki,chcę więcej .Pokiereszowanego doglądam, spadł mi i się troszkę połamał przesadziłam i spokojnie poczekam za Waszą radą na dalszy rozwój myślę ,ze będzie dobrze
Moja kolekcja jest malutka liczy zaledwie 10 falków. Moim ulubieńcem jest zółty z pierwszego postu a podobają mi się wszystkie. Na wiosne na pewno moja kolekcja się powiększy o dendrodium. Pozdrawiam .