Miejsce pod krzak- wybierasz miejsce w którym będziesz sadzić sadzonke i je nawozisz. Czy To obornikiem, kompostem. Ja szukam co rok czegoś nowego(Oby lepszego)

Robię dołek i w nim mieszam z ziemią To co akurat mam w planach pod krzak dać. Rozsada jak najlepiej?- jak najwcześniej

z reguły tak aby mieć na po 15maja gotową rozsade. Podlewanie to kwestia pogody, z reguły tak aby nie miały sucho ani długo błoto

Nawożenie to Ja stosowałem naturalne czyli głównie pokrzywówke i dodawałem do podlewania co 2-3 dzień. Zapylanie rozpoczyna się u mnie dzień przed otwarciem kwiatu żeńskiego(Czyli tego z widoczną dynią pod kwiatem) osłaniam go albo gumka ściągam płatki albo nakładam pończochę również na wybrany męski który ma się dzień później otworzyć z reguły ma taką pomarańczową obwódke

i idę na następny dzień wcześnie rano, zrywam wybrany męski, obrywam płatki, otwieram żeński i dotykam pręcikiem koronę żeńskiego, później znów osłaniam żeński(bez kontrolowanego wystarczy wziąć obojętnie jaki męski i zapylić tak samo żeński) ważne-zapylamy wcześnie rano gdy pyłek jest świeży(daje To największe i najlepsze szansę zapylenia) Usytuowanie istnieje teoria że Najlepiej tzn największa dynia rośnie na pędzie głównym po 3m od korzenia. Należy również ustawiać dynie tak aby ogonek miał kąt 90° wg pędu głównego i nie przygniatał go. Kontrola liści polega na zwykłym oglądaniu ich

po nich najszybciej ustalimy czy coś(niedobory czy choroba) atakuje masz krzak.