Przygotowanie ugoru do zagospodarowania,pod trawnik
- madziarynka
- 200p
- Od: 21 maja 2009, o 00:34
- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam działkę krótko-od maja zeszłego roku i też przez to przechodziłam.
Randap to ostateczność
Kopałam 2 miesiące po kawałku widłami amerykańskimi,większość chwastów wybrałam.Uciążliwa robota ale wierzcie mi-opłaciło się.Na przekopane pole wysiałam poplon,na wiosnę przekopałam i wysiałam trawę.
U mnie dominował podagrycznik mający ciągnące się metrami korzenie.
Myślę że mogę napisać że odniosłam sukces
.
Forum to skarbnica wiedzy więc-czytajcie,pytajcie i jeszcze raz czytajcie
Randap to ostateczność

U mnie dominował podagrycznik mający ciągnące się metrami korzenie.
Myślę że mogę napisać że odniosłam sukces

Forum to skarbnica wiedzy więc-czytajcie,pytajcie i jeszcze raz czytajcie

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Madzia, glebogryzarką pokroisz sobie chwasty na kawałeczki i z każdego wyrośnie ci nowy chwast!!!
Agnieszka
Miód na serce mi lejesz
Roundup to ostateczność!!!
Widły szerokozębne - jedyne rozwiązanie skuteczne na dłużej!!!
Im porządniej pozbędziecie się korzeni chwastów PRZED urządzeniem ogrodu, tym mniejszy problem będzie z opanowaniem tego w założonych już uprawach (nawet jeśli to będzie "tylko" trawnik).
Korzenie (rozłogi) perzu nawet wysuszone, po pierwszym deszczu wracają do formy...
Nie chodzi o małe (czyli skoszone) roślinki, tylko o młode liście. Ale racja, koszenie jest potrzebne. Trudniej zresztą opanować dzikie chaszcze wysokości metra i wzwyż, a już dopuszczenie do kwitnięcia chwastów to samobójstwo
Nasiona kiełkują nawet po kilku, kilkunastu i ... kilkudziesięciu latach w ziemi!!!
A więc - czytajcie, czytajcie, czytajcie, pytajcie i znowu czytajcie, a dopiero potem róbcie
Agnieszka

Roundup to ostateczność!!!
Widły szerokozębne - jedyne rozwiązanie skuteczne na dłużej!!!
Im porządniej pozbędziecie się korzeni chwastów PRZED urządzeniem ogrodu, tym mniejszy problem będzie z opanowaniem tego w założonych już uprawach (nawet jeśli to będzie "tylko" trawnik).
Korzenie (rozłogi) perzu nawet wysuszone, po pierwszym deszczu wracają do formy...
Nie chodzi o małe (czyli skoszone) roślinki, tylko o młode liście. Ale racja, koszenie jest potrzebne. Trudniej zresztą opanować dzikie chaszcze wysokości metra i wzwyż, a już dopuszczenie do kwitnięcia chwastów to samobójstwo

Nasiona kiełkują nawet po kilku, kilkunastu i ... kilkudziesięciu latach w ziemi!!!
A więc - czytajcie, czytajcie, czytajcie, pytajcie i znowu czytajcie, a dopiero potem róbcie

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jaka ziemia pod trawnik?
Potrzebuje kupić parę worków ziemi pod trawnik jak i do posypania lekko nasion i nie wiem na co się zdecydować , jest w sklepie gotowe podłoże pod trawnik w cenie 8.99zł za 50l firmy Global Grass i jest też mieszanka torfowa pH 5,5-6,5 w cenie 13zł za 80l firma Athena.
Co będzie lepsze ? Nie wiem co wchodzi w skład tego gotowego podłoża pod trawnik.
Co będzie lepsze ? Nie wiem co wchodzi w skład tego gotowego podłoża pod trawnik.
- adasko1fly
- 50p
- Od: 5 kwie 2011, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaka ziemia pod trawnik?
To ile ty chcesz wydać na ten trawnik???
Kupować workowaną ziemię pod trawnik....
Kupować workowaną ziemię pod trawnik....
Wydam tyle ile będzie potrzebne , trawnik zakłada się raz na lata , potrzebuje około 10 worków.
Czym mam to przysypać , piachem i czekać na trawę ? Skoro kupiłem jedną z lepszych mieszanek to chce zeby to było zrobione dobrze a nie nawieźć ziemi byle jakiej a później plewić chwasty.
Pytanie bylo troszkę inne !
Czym mam to przysypać , piachem i czekać na trawę ? Skoro kupiłem jedną z lepszych mieszanek to chce zeby to było zrobione dobrze a nie nawieźć ziemi byle jakiej a później plewić chwasty.
Pytanie bylo troszkę inne !
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Jeżeli koniecznie chcesz posypywać to podłoże pod trawnik. Przy wysiewaniu nie jest to konieczne. Ważniejsze jest usunięcie chwastów, dokładne wyniwelowanie terenu i wałowanie - potem już tylko podlewanie
. "Ziemia" z worka wcale nie jest dobra pod trawik, szybko wysycha i lubi się ugniatać. Częstym błędem podczas zakładania trawnika, jest nawiezieni masy czarnej ziemi.

"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
- adasko1fly
- 50p
Wysianej trawy nie musisz niczym posypywać wystarczy bezpośrednio po wysianiu dobrze ją przywałować i podlewać by ziemia ciągle była wilgotna.
Pozdrawiam!!!!
Pozdrawiam!!!!
Obawiam się że jak jej nie przykryje to ptaszki się nią zainteresują , dużo jest gołębi w okolicy.adasko1fly pisze:Wysianej trawy nie musisz niczym posypywać
- adasko1fly
- 50p
Wiesz no nie wiem ja jak zakładałem swój to niczym nie przykrywałem. Mieszkam na wsi w bezpośrednim sąsiedztwie parku mnóstwo tam wszelakiego ptactwa,a w szczególności gołębi. Interesowały sie tym co tam wysiałem,ale to tylko kilka pierwszych dni. No i jakoś trawa przetrwała.
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Kontakt:
Jeżeli po posianiu zwałujesz i dobrze podlejesz to ptaki odpuszczą. Oczywiście coś pójdzie na straty ale przy takiej pogodnie za ca. 2 tygodnie będzie już zielono.Obawiam się że jak jej nie przykryje to ptaszki się nią zainteresują
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Ja też przykrywam nasiona ziemią z worka
Jak widac każdy ma swoją metodę
Możesz użyc ziemi ogrodowej, uniwersalnej ale nie mieszanki torfowej.
Zawsze też nawożę przygotowane podłoże przed wysianiem trawnika.

Jak widac każdy ma swoją metodę

Możesz użyc ziemi ogrodowej, uniwersalnej ale nie mieszanki torfowej.
Zawsze też nawożę przygotowane podłoże przed wysianiem trawnika.
Też będę nawoził przed posianiem , a co do ziemi mam parę worków ziemi kwiatowej i nie wiem czy można jej użyć ?
Kupiłem w Leroyu parę worków 60l po 2zł , lekko uszkodzone worki były
.
Kupiłem w Leroyu parę worków 60l po 2zł , lekko uszkodzone worki były

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Kontakt:
Ziemia torfowa szybko przesycha dlatego ja jej nie lubię używac