Krzyżówka Persimmona ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzyżówka Persimmona ?

Post »

Comcia i Ja wczoraj wysłałam pomidora którego dostałam jako Persimmon żółty. Ale wyrosło czerwone, to tak w tym roku opisałam.Nasiona miałam od Dagmar
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Na all.. również jest Persimmon / przez dwa m/ żółty i zdjęcie sakiewki. :?: Miałam u siebie z akcji tego pomidorka i też był sakiewkowy i baaardzo pyszny.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Ciężko będzie dojść do tego co się po drodze działo z tym pomidorkiem, tak mi się wydaje.
Zuzia jak masz nasiona to będę próbowała u Ciebie kilka wyżebrać :D
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie trafił tam z akcji.
Śmieszne jest to, że ktoś bierze się za sprzedaż nasion, a nawet nie zada sobie trudu, zweryfikowania odmiany.
A wystarczyło tylko wklepać :
Persimmon
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Sprawdziłam jeszcze raz pochodzenie nasion i w 2012 r.otrzymałam z akcji Persimon żółty Pelasia2011,Karool2012.
Pomidor piękny ,smaczny ,duża sakiewka -ma pewne miejsce w przyszłym roku jakkolwiek go nazwiemy.
Teresa
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Persimon (?)

Post »

Esmeralda pisze:
Kasencja pisze:Jeśli tak by było, to bardzo udana krzyżówka ;:108 . Chyba, że podrążymy dalej :) .
Miałam dwa krzaki, owoce jednakowe na obu, no fantastyczne żebrowane sakiewki!
Mam nasiona przypadkowej krzyżówki Persimon x nieznane serce, czyli Persimon o sercowatym kształcie, prawdopodobnie F3. Nie wiem, czy tutaj podchodzi, ale jeśli będzie coś ciekawego, zdam relację i może podrzucę nasiona F4 do akcji i zdjęcie do forum.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Takiego samego pomidorka pod nazwą Persimmon żólty miałem z A...gro w 2011. Z wyglądu i kształtu owoców (również nie pełne komory nasienne), bardziej mi się skojarzył z Yellow Stufer. Z poprzedniej akcji dostałem tego pomidorka od Dagmary. Jakie było moje zdziwienie ;:oj jak pojawiły się owoce podobne do tych nabytych w poprzednim sezonie ze znanego serwisu aukcyjnego. Fakt że pomidorek jest plenny i dobry w smaku :wink: .
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Persimon (?)

Post »

Jeśli mimo wszystko będę uprawiać "swoją" krzyżówkę Persimona z nasion, postaram się tutaj umieścić swoje uwagi, i będziemy lepiej wiedzieć, co z tym "fantem" robić.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W roku 2012 pod folią miałam jeden krzak Persimmona, wiem że nasion z większości owoców nie zbierałam, bo krzak mimo że zdrowy, owoce miał z blizną na piętce, takie zakręcone. Ale pamiętam że były mocno pomarańczowe, okrągło wydziwiane. Chociaż nasiona chyba z jednego udało mi się zebrać. Wiem że były duże, pomarańczowe, ociekające sokiem i przepyszne, rozpływające się. Nasiona chyba miałam z tomatohobby. Ale w tym roku musiałam albo pomylić nasiona albo sadzonki, bo wyszły równiutkie, różowe okrągłe owoce około 150g każdy. Nasion oczywiście nie zbierałam bo uznałam że to pomyłka jakaś. Ale było "to to" plenne :)
Myślę, czy by nie spróbować wysiać jeszcze raz, może się uda.. tylko nie wiem czy znajde miejsce na kolejnego krzaczora ;))
W każdym bądź razie to co jest sprzedawane pod hasłem persimmon na pewno nim nie jest. Jednak każdemu może się trafić pomyłka ;:224
A krzyżówka którą przedstawiacie jest bardzo miła dla oka, i należy jej nadać jakąś rozpoznawalną nazwę! 8-)
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Persimon ma to do siebie, że owocki są pomarańczowe w wyniku recesywnego allelu "t" genu "tangerine", który ma wpływ na kolor miąższu, ale może współistnieć z "R" lub "r", ale tylko przy podstawowym kolorze żółtym ("r") jest dobrze widoczny, czyli raczej nie powinien istnieć "Persimon Czerwony" lub "Red Persimon". Jeśli jednak ktoś ma coś takiego, to musi być jakąś krzyżówka.
pozdrawiam, Gunnar
Kasencja

Re: Akcja wymiany nasion 2013/2014

Post »

Comcia pisze:Proszę, ustalcie coś. :)
Wrócę do tego... może nazwiemy go po prostu " żółta sakiewka" ? Chciałabym coś ustalić, bo mam krzyżówkę z tym pomidorkiem i nie wiem, jak ją podpisać :roll: . Może ktoś ma bardziej oryginalny pomysł :wit .
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Jeśli faktycznie smaczny, jak mówicie, to wcześniej czy później, ktoś go wytransferuje za gramanice. Może więć : Persimmon Pear
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pear czy Pearl ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może Orange (albo Yellow - nie wiem jaki dokładnie jest kolor) Pear. Jest już odmiana ustalona Red Pear o kształcie takim gruszkowato-sakiewkowatym, więc tak przez analogię ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Dalej więc pytam czy to ma być gruszka- Pear, czy perła- Pearl. Literówka to czy nie?

Tym bardziej, że pomidor Persimmon gruszki raczej nie przypomina

http://www.pomidorlandia.pl/index.php/p ... immon.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”