Witajcie
Bardzo dziękuję za odwiedziny
Kliwia jeśli będzie przebywać tylko w ciepłym miejscu, w temperaturze pokojowej, nie zakwitnie.
Potrzebuje zdecydowanie przechłodzenia.Można by było trochę poczarować i wystawić kliwię na balkon w okresie od maja do późnej jesieni, a wnieść do domu w październiku-może to by wystarczyło, żeby zainicjować kwitnienie?
Jeśli masz tylko możliwości "pokojowe"- to trudno Ci będzie doprowadzić ją do kwitnienia..
Joluś, to na pewno pobzyga cebularz, albo mucha narcyzowa zjadła Ci cebule.
To jest ryzyko wczesnego wystawiania cebul na zewnątrz, wtedy kiedy latają osobniki dorosłe i szukają miejsca na złożenie jaj.
Ja w tym roku straciłam Ismeny. Olbrzymie cebule:wszystkie z nieproszonym gościem w środku
Jak łuski Gerwazego włożysz do piaszczystego podłoża i założysz na doniczkę woreczek:powinny wydać cebulki przybyszowe..
Robiłam tak w latach poprzednich i doczekałam się przybyszek z ratowanych cebul.
Na stronie 11 i 12 jest dziwidło riviera. Wygląda na to, że po 2-letniej przerwie, w tym roku będzie kwitło
Dzisiejszy post chciałam poświęcić
H. linearis..
To niby taka zwyczajna hoja, ale nie mogłam się z nią całkowicie dogadać. Już tyle razy miała pączki kwiatowe i nic..wszystko opadało..nawet przyrastać nie chciała wcale..Poradziła mi pewna dobra dusza hojowa, żeby dosłownie "obłożyć ją mchem" , czyli wsadzić w osłonkę, pomiędzy doniczkę i osłonkę upchać mech, co też zrobiłam, a od siebie na wierzchu położyłam mech, i po dwóch tygodniach gdzieś patrzę:hoja ruszyła

w kilku miejscach. Widać, że jej nowe warunki sprzyjają. Liczę po cichutku na kwiaty
hoja linearis została znaleziona w Himalajach. W naturze rośnie jako epifit na pniach drzew. Lubi zacienione stanowisko. Więc może rosnąć nawet na północnym oknie. Preferuje chłodne pomieszczenia. Płytko się korzeni i ma delikatny system korzeniowy-dlatego zapewne mech na wierzchu doniczki tak jej sprzyja:zapewnia jej stałą wilgoć, którą tak lubi. Szybko ukorzenia się w wodzie, kwiaty podobno mają zapach cytryny..
I na koniec fotka hibiscusa, kwitnie niezmordowanie-twarda sztuka

Zwyklak, ale uroczy