Zieleń to życie: zielona oranżeria...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieleń to życie: zielone okna...

Post »

Ale piękna Hippeastra ;:oj i sabotki... same cuda ;:167
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ewuś,napisz mi proszę,co za paskuda zżarła mojego Gerwazego ;:224 ;:180 .Zrobiłam sekcję zwłok ;:224

Ze środka zgniłej cebuli(łuski jeszcze żyły,ale środek ;:222 )-wydłubałam tłustego robala ;:300
Pewnie wczasy na dworze nie posłużyły :evil: ;:223
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09

Post »

Ależ dałaś po oczach Ewuniu.Cudne wszystko ale sabotki to moje nr.1
Nic więcej nie napiszę bo jeszcze mi się spodoba coś nowego do zbierania i co wtedy zrobię?
Sukcesów życzę na tych nowych oknach.
Teresa
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

I ja się witam u Ciebie, Ewuniu :D
Cudowne wspomnienia...i piękne okazy te "kiedyś" i te z "dziś".

Ten, Twój gąszcz hojowy to jest to, o czymś marzę i pewnie nie tylko ja.
A hippeastra, choćby kilka sztuk, chętnie u Ciebie, mam nadzieję, niejeden raz...będę tutaj podziwiać.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Ewuś
Nie może mnie braknąc w nowej odsłonie Twojej zieleni :tan
Na widok Twoich wspomnieniowych fotek i ja się wzruszyłam. Wszak to u Ciebie zakochałam się w Sabotkach ;:167
Mam nadzieję, że choc kilka egzemplarzy wciąż zachowałaś i będziesz się chwalic kwitnieniami. :D
No ale i to w jaką stronę ewoluują Twoje zielone miłości bardzo mi się podoba. ;:138
Szczególnie, że do Twojej teraźniejszości i przyszłości zaliczyłaś przecudnego Filodendrona ;:oj - moje chciejstwo ;:152
Już się nie mogę doczekac kolejnych zdjęc Twoich parapetów. :heja
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Zgodnie z obietnicą jestem :D i po obejrzeniu tych dwóch stron pozostaje w stanie trwałego szoku ;:oj piękne rośliny... wszystkie ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

witaj
wreszcie ktos kto opiekuje sie kliwia
podpowiedz mi jak się nia opiekowac i czy mam szanse na kwiaty jeśli mieszkam w cieplych blokach :?: :(
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Bardzo dziękuję za odwiedziny ;:196
Kliwia jeśli będzie przebywać tylko w ciepłym miejscu, w temperaturze pokojowej, nie zakwitnie.
Potrzebuje zdecydowanie przechłodzenia.Można by było trochę poczarować i wystawić kliwię na balkon w okresie od maja do późnej jesieni, a wnieść do domu w październiku-może to by wystarczyło, żeby zainicjować kwitnienie?
Jeśli masz tylko możliwości "pokojowe"- to trudno Ci będzie doprowadzić ją do kwitnienia..

Joluś, to na pewno pobzyga cebularz, albo mucha narcyzowa zjadła Ci cebule.
To jest ryzyko wczesnego wystawiania cebul na zewnątrz, wtedy kiedy latają osobniki dorosłe i szukają miejsca na złożenie jaj.
Ja w tym roku straciłam Ismeny. Olbrzymie cebule:wszystkie z nieproszonym gościem w środku :roll:
Jak łuski Gerwazego włożysz do piaszczystego podłoża i założysz na doniczkę woreczek:powinny wydać cebulki przybyszowe..
Robiłam tak w latach poprzednich i doczekałam się przybyszek z ratowanych cebul.

Na stronie 11 i 12 jest dziwidło riviera. Wygląda na to, że po 2-letniej przerwie, w tym roku będzie kwitło ;:7

Dzisiejszy post chciałam poświęcić H. linearis..
To niby taka zwyczajna hoja, ale nie mogłam się z nią całkowicie dogadać. Już tyle razy miała pączki kwiatowe i nic..wszystko opadało..nawet przyrastać nie chciała wcale..Poradziła mi pewna dobra dusza hojowa, żeby dosłownie "obłożyć ją mchem" , czyli wsadzić w osłonkę, pomiędzy doniczkę i osłonkę upchać mech, co też zrobiłam, a od siebie na wierzchu położyłam mech, i po dwóch tygodniach gdzieś patrzę:hoja ruszyła ;:oj w kilku miejscach. Widać, że jej nowe warunki sprzyjają. Liczę po cichutku na kwiaty ;:224

hoja linearis została znaleziona w Himalajach. W naturze rośnie jako epifit na pniach drzew. Lubi zacienione stanowisko. Więc może rosnąć nawet na północnym oknie. Preferuje chłodne pomieszczenia. Płytko się korzeni i ma delikatny system korzeniowy-dlatego zapewne mech na wierzchu doniczki tak jej sprzyja:zapewnia jej stałą wilgoć, którą tak lubi. Szybko ukorzenia się w wodzie, kwiaty podobno mają zapach cytryny..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec fotka hibiscusa, kwitnie niezmordowanie-twarda sztuka :wink:

Obrazek
Zwyklak, ale uroczy :wit
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ewa-lineris jest w podłożu (jakim?) i obłożona mchem w jakim celu?..dla zwiększenia ciepła? :roll: ;:7
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mchem obłożona dla zwiększenia wilgotności dla korzonków, które płytko są zakorzenione;) :wit
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Zasugerowałam się widocznym obok keramzytem, więc wydawało mi się, że wilgoci ma dostatek ;:7 ;:218 ..a skoro lubi chłód...to już całkiem zgłupiałam i się pogubiłam czemu ma to służyć :lol:
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszelkie informacje zakodowane- ale po przeczytaniu o cebulkach przybyszowych z łusek-... ;:oj i tak pozostałam :D mech dla tej hoi się znajdzie... ale dołączam się do pytania poprzedniczki- jakie podłoże? A raczej jaka mieszanka? Będę wdzięczna za odpowiedź ;:180

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Podłoże dla mojej linearis to ziemia bukowa, perlit i drobny keramzyt..
Pati słusznie napisała, że mech chroni korzenie i zapewnia im wilgotność, której przecież w naszych mieszkaniach jest mało-szczególnie w zimie. U mnie w domu jest stała temp. 20-21*C, czyli ciepło. Nie jestem w stanie linearis w zimie zapewnić chłodniejszych warunków niestety. Ale ten mech również się sprawdza w uprawie skrętników, obłożone nim młode sadzonki super rosną, nie obsychają. Sphagnum w uprawie skrętników doradziła mi Pani Grażynka Ochotnicka. Obkładam też nim paprocie.
Jud-ten kermazyt nie daje takiej wilgotności jak trzeba, w okresie zimowym podlewam rosnące w nich hoje raz na 2 tygodnie, niewielką ilością wody-więc parowanie minimalne..
Miłego dnia ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Evluk-kolekcja ewoluuje!Cudna jest.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać, że hoi po mchu się poprawiło- tylko kwiatów wyglądać ;:108 a hibiskus- zjawiskowy ;:167 dziękuję za informacje co do podłoża ;:180

Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”