Przesadzanie (dużych) drzew
Re: Przesadzanie drzew
Ja tam też jestem z okolic Oki to znaczy jakieś kilkadziesiąt km na zachód. No ale co z tego... rtęć szaleje od ujemnych temperatur
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przesadzanie drzew
Tak króciutko napiszę z doświadczenia.
Otóż przy przesadzaniu starszych drzew pamiętajmy o redukcji korony, co pomoże ustabilizować równowagę pomiędzy nią a systemem korzeniowym. Bardzo pomocne jest, jeśli mamy więcej czasu i wcześniej planujemy przesadzanie, oszpadlować roślinę na jeden sezon wegetacyjny przed przesadzaniem, aby wytworzyła korzenie obrastające. One pomogą w pobieraniu większej ilości jakże cennej wody na nowym miejscu, a to właśnie niedobór wody jest główną przyczyną nie przyjmowania się drzewek. 

Przesadzanie magnolii
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda przesadzanie magnolii wysokości 1,7m i powyzej 2m.
Czy w miarę dobrze znoszą przesadzanie i kiedy należy robić?
Proszę o jak najwięcej informacji.
Pozdrawiam Adam
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda przesadzanie magnolii wysokości 1,7m i powyzej 2m.
Czy w miarę dobrze znoszą przesadzanie i kiedy należy robić?
Proszę o jak najwięcej informacji.
Pozdrawiam Adam
-
- 200p
- Od: 20 cze 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przesadzanie magnolii
Niestety nie powiem Ci tak jak " pisze książka " ale ja przesadziłem jak miała ok 1.50 m . Po kwitnięciu, obkopałem dość szeroko i na nowe stanowisko. Oczywiście ziemię trzeba odpowiednio przygotować bo Magnolia należy do rodziny wrzosowatych, obficie podlewałem i to wszystko. Magnolia żyje
Brzoza przesadzanie
Witam
Czytałem na forum dużo informacji o brzozach lecz są sprzeczne. Mam pytanie. Czy można już przesadzić brzozy? wysokość to do 2m. Pogoda sprzyja bo jest mokro i zimno a cieplej już nie będzie. Czy można to zrobić?
Czytałem na forum dużo informacji o brzozach lecz są sprzeczne. Mam pytanie. Czy można już przesadzić brzozy? wysokość to do 2m. Pogoda sprzyja bo jest mokro i zimno a cieplej już nie będzie. Czy można to zrobić?
Re: Brzoza przesadzanie
No i masz babo placek
ja bym poczekał. Chociaż z drugiej strony pogoda sprzyja przesadzeniom liściaków. Z trzeciej strony ma być jeszcze złota polska także nie wiem rzucaj monetą .
Jak ma być dobrze to będzie. Ja sadziłem prawie 3 metrową lipę w największe upały. Co prawda z doniczki, małej
i wrosła się cała i korzenie poharatane. Rośnie żyje, żyje !

Jak ma być dobrze to będzie. Ja sadziłem prawie 3 metrową lipę w największe upały. Co prawda z doniczki, małej

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Mam do przesadzenia 20 sztuk
zrobiłem sobie lasek ale teraz koncepcja się zmieniła, patrzyłem pogodę ma być max 20*C więc powinno być dobrze, przesadzam 

Można z połowę liści oberwać dla poprawienia transpiracji wody. Czasem się zostawia zaledwie kilka, dosłownie kilka 

Zamiast mercedesa kupa zielska
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobre podlewanie powinno ułatwić sprawę
-
- 200p
- Od: 10 gru 2014, o 17:59
Przesadzanie choiny kanadyjskiej
Chciałam poprosić Was o podzielenie się doświadczeniami z przesadzania choiny kanadyjskiej. Moja ma już ok 3 m posadziłam ją za blisko brzozy. Jaki termin jest najlepszy?
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Re: Przesadzanie choiny kanadyjskiej
Ja przesadzam cały sezon... jak już to przesadzaj w marcu/kwietniu jak ziemia odmarznie. 3m sztuka to nie jest wielki problem.
-
- 200p
Zapomniałam się jeszcze zapytać o bryłę korzeniową- czy jest duża? Człowiek + szpadel da radę?
- PiotrekP
Choina kanadyjska nie ma dużych korzeni. Bryła 60-70cm powinna wystarczyć. Pamiętaj o zrobieniu odciągów w 4 strony bo będzie nią bujać w wietrzne dni. Sprawdzaj raz w miesiącu odciągi czy materiał sie wpina się w pień. Szpadlem spokojnie sobie poradzisz tylko załatw sobie jeszcze jedną osobę do transportu. Oczywiście zabezpiecz bryłę korzeniową aby się nie rozleciała. Solidnie podlej dzień przed wykopaniem żeby ziemia solidnie się trzymała.
Zresztą masz przykład buka.

Biała agro zabezpiecza ziemię a czarna pozwoliła na "wyjazd" z dołka. Przyjęcie rośliny w 100%tach.
Zresztą masz przykład buka.

Biała agro zabezpiecza ziemię a czarna pozwoliła na "wyjazd" z dołka. Przyjęcie rośliny w 100%tach.
-
- 200p
Mogę to zrobić z dnia na dzień? Nie muszę wcześniej przygotowywać rośliny?
- PiotrekP
Najlepiej będzie jak wyrobisz się w ciągu 3 godzin
pamiętaj o zraszaniu w gorące dni