Florovit
- besia
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Skład florovitu
Temat Florovitu śledzę , ale umknęły mi posty na temat zamiennika Twojego pomysłu . Tak się składa , że dostałam w prezencie od zaprzyjaźnionego rolnika kilka kilo Polidapu . Podobnie jak Błażej  piszę się na nowy zamiennik . 
Pozdrawiam . Beata .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.

Joneska 
Jeśli chcesz wykorzystać te nawozy/ z wyjątkiem Fostaru / przeliczę Ci indywidualnie nawóz do fertygacji .
Nie widzę w sieci nawet karty charakterystyki Fostaru. Podejrzewam, że też jest konserwowany.

Jeśli chcesz wykorzystać te nawozy/ z wyjątkiem Fostaru / przeliczę Ci indywidualnie nawóz do fertygacji .
Nie widzę w sieci nawet karty charakterystyki Fostaru. Podejrzewam, że też jest konserwowany.
- 
				Joneska
- 100p 
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Super.Dziękuję .Poproszę o takie przeliczenia.Z tym ,że jeśli nie Fostar to z fosforowych mam jeszcze tylko superfosfat wzbogacony.Zrezygnowałam z  nabycia Polidapu właśnie na rzecz Fostaru,który używam  do oprysków pelargonii na zwiększenie ilości pąków.Zamierzałam jeszcze kupić Kalprim i wydawało mi się ,że mając Fostar ,Kalprim i Mikrokompleks,-i które według Intermagu można mieszać w odpowiedniej proporcji-nic więcej mi nie trzeba a tu klops przez możliwą zawartość konserwantów.Wszystkich 
Edytuje.Przed chwilą dzwoniłam do Intermagu i powiedziano mi,żeFostar i kalprim nie są niczym konserwowane.No nie wiem czy mam wierzyć na słowo dlatego wysłałam e-maila z prośbą o kartę charakterystyki.Zobaczymy czy dostanę odpowiedź.

Edytuje.Przed chwilą dzwoniłam do Intermagu i powiedziano mi,żeFostar i kalprim nie są niczym konserwowane.No nie wiem czy mam wierzyć na słowo dlatego wysłałam e-maila z prośbą o kartę charakterystyki.Zobaczymy czy dostanę odpowiedź.
I bardzo dobrze. Podaje więc Ci przepis.
Do butelki PET o poj. 2 l wlewasz 1 l wody. następnie odważasz i wsypujesz:
-10 dkg saletry potasowej
- 7 dkg superfosfatu wzbogaconego
- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex
Saletrę potasową i mocznik wsyp na końcu lub użyj ciepłej wody, bo rozpuszczając się ochładzają one wodę, zmniejszając rozpuszczalność pozostałych składników. Koncentrat po przygotowaniu będzie zawierał osad gipsu z superfosfatu. Przed każdym użyciem należy dobrze wstrząsnąć zawartością butelki.
Otrzymujesz ca 1,3 l nawozu NPK z mikroelementami o składzie procentowym 1,7: 2,2 : 3,5. Używasz go w ilości 7 ml/l wody . Nawóz zawiera też magnez, wapń i siarkę
Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody

- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex
Saletrę potasową i mocznik wsyp na końcu lub użyj ciepłej wody, bo rozpuszczając się ochładzają one wodę, zmniejszając rozpuszczalność pozostałych składników. Koncentrat po przygotowaniu będzie zawierał osad gipsu z superfosfatu. Przed każdym użyciem należy dobrze wstrząsnąć zawartością butelki.
Otrzymujesz ca 1,3 l nawozu NPK z mikroelementami o składzie procentowym 1,7: 2,2 : 3,5. Używasz go w ilości 7 ml/l wody . Nawóz zawiera też magnez, wapń i siarkę
Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody
- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Dziękuję za przepis     - czym  prędzej go zanotowałam co by mi nie umknął
  - czym  prędzej go zanotowałam co by mi nie umknął   ale czy będzie też jeszcze jakiś inny przepis na preparat do fertygacji np bez Mikrokomplex'u ??
 ale czy będzie też jeszcze jakiś inny przepis na preparat do fertygacji np bez Mikrokomplex'u ??

- czym  prędzej go zanotowałam co by mi nie umknął
  - czym  prędzej go zanotowałam co by mi nie umknął   ale czy będzie też jeszcze jakiś inny przepis na preparat do fertygacji np bez Mikrokomplex'u ??
 ale czy będzie też jeszcze jakiś inny przepis na preparat do fertygacji np bez Mikrokomplex'u ??Re: Skład florovitu
To jest przepis właściwie dla Joneska  wykorzystujący posiadane przez  Nią nawozy.
Przepis, który obiecałem, jest oparty o saletrę potasową, Azofoskę i superfosfat wzbogacony. Najprawdopodobniej ukaże się dziś wieczorem obok nowego HT i KSM.

Przepis, który obiecałem, jest oparty o saletrę potasową, Azofoskę i superfosfat wzbogacony. Najprawdopodobniej ukaże się dziś wieczorem obok nowego HT i KSM.
- emilka79
- 200p 
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja też czekam z niecierpliwością i z góry dziękuję  

Wprawdzie dokupiłam Florovit, ale będzie tylko do kwiatów.

Wprawdzie dokupiłam Florovit, ale będzie tylko do kwiatów.
Pozdrawiam -Marta

Słusznie. Jakim cudem produkt jest dopuszczony do obrotu i stosowania nie posiadając karty charakterystyki ?. Chyba, że automaty BOT google jej nie znalazłyJoneska pisze: wysłałam e-maila z prośbą o kartę charakterystyki.Zobaczymy czy dostanę odpowiedź.
Popieram Twoje zdecydowane postępowanie.
I bardzo dobrze. Podaje więc Ci przepis.
- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex
Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody[/quote]
forumowicz - Szczerze mówiąc ,cichutko liczyłam na taki właśnie odzew .Bez Twojego zaangażowania ,sugestia że można inaczej nawozić ( czyli tak po chłopsku ) nie miałaby sensu. Chyba niewiele osób radzi sobie z symbolami na nawozach i z przeliczaniem czystego składnika na masę .Ja akurat sobie daję  radę ,ale daleko mi do mistrzostwa .Na dodatek kosztorys opracowałeś .Podziwiam Twoje kompetencje i operatywność . Po prostu GENIALNIE .
) nie miałaby sensu. Chyba niewiele osób radzi sobie z symbolami na nawozach i z przeliczaniem czystego składnika na masę .Ja akurat sobie daję  radę ,ale daleko mi do mistrzostwa .Na dodatek kosztorys opracowałeś .Podziwiam Twoje kompetencje i operatywność . Po prostu GENIALNIE .  .
.

- 2 dkg mocznika
- 4 dkg Mikrokomplex
Koszt 1 l tego nawozu po cenach detalicznych wynosi 1 zł 57 gr. i starcza na ca 170 l wody[/quote]
forumowicz - Szczerze mówiąc ,cichutko liczyłam na taki właśnie odzew .Bez Twojego zaangażowania ,sugestia że można inaczej nawozić ( czyli tak po chłopsku
 ) nie miałaby sensu. Chyba niewiele osób radzi sobie z symbolami na nawozach i z przeliczaniem czystego składnika na masę .Ja akurat sobie daję  radę ,ale daleko mi do mistrzostwa .Na dodatek kosztorys opracowałeś .Podziwiam Twoje kompetencje i operatywność . Po prostu GENIALNIE .
) nie miałaby sensu. Chyba niewiele osób radzi sobie z symbolami na nawozach i z przeliczaniem czystego składnika na masę .Ja akurat sobie daję  radę ,ale daleko mi do mistrzostwa .Na dodatek kosztorys opracowałeś .Podziwiam Twoje kompetencje i operatywność . Po prostu GENIALNIE .  .
.- 
				Joneska
- 100p 
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
No i dostałam odpowiedź z Intermagu z zapewnieniem .że Fostar ,Kalprim i Mikrokomplex nie zawierają konserwantów.Otrzymałam karty charakterystyki w/w produktów.pomodoroCzy mogę Ci przesłać te K.CH. na pw i czy mógłbyś wyrazić swoje zdanie?Rozumiem,że teraz jesteś zajęty .Cierpliwie poczekam.Pozdr

ps. Pewnie ten specyfik nad którym teraz pracujesz okaże się hitem.

Będzie zapewnie prostszy. 
Mój pięcioletni syn w takiej sytuacji zawsze powtarza: Szukajcie a znajdziecie. Proście a będzie wam dane.

Mój pięcioletni syn w takiej sytuacji zawsze powtarza: Szukajcie a znajdziecie. Proście a będzie wam dane.
Cenowo na pewno. Co do skuteczności ,też powinno być nieźle, ponieważ już rok temu kilku osobom polecałem stosować koncentrat na bazie Azofoski i są zadowolone.Telimenka pisze:Pewnie ten specyfik nad którym teraz pracujesz okaże się hitem.
-
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Jeśli chodzi o koktajl z Azofoski, to potwierdzam, że za radą forumowicz stosowałam go już ze świetnym skutkiem 2 sezony. Czekam na zmodyfikowany przepis  

Beata
    BeataUmysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Przepis zapisany , mam pytanie czy można ten nawóz stosować dolistnie i w jakim rozcieńczeniu ? 
Pozdrawiam . Beata .

Pozdrawiam . Beata .
Pozdrawiam, Beata.