Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 3 cz
sorki, wewnątrz rowu
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na dnie jest siatka plastikowa przeciw gryzoniom ,jeśli o to chodzi ,bo nie kumam specjalnie twoich wątpliwości.
Jak kupić dobrą odmianę świdośliwy napisałem w wątku wskazanych przez Mateo. Naprawdę warto poczytać..
Jak kupić dobrą odmianę świdośliwy napisałem w wątku wskazanych przez Mateo. Naprawdę warto poczytać..
-
- 500p
Czy jest sens robienia własnych sadzonek z pędów wierzchołkowych? Jak się ma jakość takich krzewów do tych zakupionych w szkółce?
- edicool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2013, o 07:00
Zapomnij,
nie dasz rady, borówka jest dość trudna do rozmnażania z sadzonek zdrewniałych i zielonych bo wymaga specjalnych cieplarnianych i wilgotnościowych warunków, są odmiany np. Earliblue , Bluecrop, Bluetta, z ktorymi dawno temu nawet szkółki miały problem z rozmnażaniem tych odmian, ale są też odmiany łatwe jak np. Jersey, Rekord, Rancocas, Blueray.
Na swoje potrzeby możesz spróbować przez odkłady poziome (przesypać podłożem jakiś płożący się pęd, oberwać liście w miejscu zasypania i umocować go wygiętym w kształcie litery " U " drutem), ale dopiero Ci się ukorzeni w następnym roku i jesienią możesz go odciąć o rośliny macierzystej i przesadzić do doniczki.
I niczym się nie będą różniły od tych kupionych.

Na swoje potrzeby możesz spróbować przez odkłady poziome (przesypać podłożem jakiś płożący się pęd, oberwać liście w miejscu zasypania i umocować go wygiętym w kształcie litery " U " drutem), ale dopiero Ci się ukorzeni w następnym roku i jesienią możesz go odciąć o rośliny macierzystej i przesadzić do doniczki.
I niczym się nie będą różniły od tych kupionych.
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
- edicool
Beton może (ale nie musi, bo zależy to od jego jakości) wejść w reakcję wymiany jonowej z podłożem, jak podłoże ma poniżej 2,5 pH.monika pisze:Cewe a to w środku to betonowe jest? ślepa jestem...bo jak betonowe do kwasolubów to hmmm..
I tyle w temacie.

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
edicool zrobiłem dziś przed pracą o 6:00 oprysk 2% roztworem wg zaleceń (siarczan amonu 1%, oraz siarczan potasu 1%), gdyż wtedy była najlepsza temperatura tylko 16 stopni a wieczorami jest ponad 20 stopni. Teraz jak podlewałem to zaobserwowałem że na liściach został biały osad, mam go zetrzeć jakoś, spłukać z opryskiwacza samą woda, czy nie przejmować sie i sam zniknie?
- edicool
kerad - mogą to być tylko cztery przyczyny:
1. kamień z wody + kurz.
2. nie do końca rozpuściłeś siarczan potasu, bo to sól kwasu siarkowego i potasu i rozpuszcza się w letniej wodzie a w zimnej znowu się krystalizuje.
3. mogło też być za zimno i się potas wykrystalizował na liściach
4. opryskiwacz po użyciu środka grzybobójczego, który często osiada na dnie i dobrze nie wypłukałeś, ale to też nie przeszkadza.
Nie przejmuj się, jeżeli to potas to jutro rano lub pojutrze po rosie nie powinno być śladu.
1. kamień z wody + kurz.
2. nie do końca rozpuściłeś siarczan potasu, bo to sól kwasu siarkowego i potasu i rozpuszcza się w letniej wodzie a w zimnej znowu się krystalizuje.
3. mogło też być za zimno i się potas wykrystalizował na liściach
4. opryskiwacz po użyciu środka grzybobójczego, który często osiada na dnie i dobrze nie wypłukałeś, ale to też nie przeszkadza.
Nie przejmuj się, jeżeli to potas to jutro rano lub pojutrze po rosie nie powinno być śladu.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
O, to mnie zaskoczyłeś, coś tam słyszałam o kwaśnym węglanie wapnia, ale to dawno było, no i ja się nie znam. Cewe sorki, już nie będę się wtrącać, ale to z życzliwości było, a podglądałam z ciekawości jak dziergasz, powodzenia.edicool pisze:Beton może (ale nie musi, bo zależy to od jego jakości) wejść w reakcję wymiany jonowej z podłożem, jak podłoże ma poniżej 2,5 pH...monika pisze:Cewe a to w środku to betonowe jest? ślepa jestem...bo jak betonowe do kwasolubów to hmmm..
Ewa śliczne sadzonki

-
- 500p
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Nie ma za co sorkować
Jutro będzie wszystko poprawione i zapełnione podłożem.
Dzisiaj zrobiłem delikatne podstrzyżyny moim borówkom,co by na wiosne elegancko wyglądały.

Dzisiaj zrobiłem delikatne podstrzyżyny moim borówkom,co by na wiosne elegancko wyglądały.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zakładam siatkę gdy pierwsze jagody zaczynają "łapać" kolor inaczej ptaki zjadłyby wszystko - moja konstrukcja http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p4093486pomidormen pisze:Czy macie problemy z ptakami. U mnie wszystko co zaczyna dojrzewać ginie z krzaków, dzisiaj zakładam siatkę.
- edicool
Szukałem i znalazłem:.. poziom wody gruntowej w okresie wegetacji borówki powinien być utrzymywany na wysokości 35-60cm cm zależnie od rodzaju gleby. Im gleba jest bardziej próchnicza i podsiąkliwa, tym woda powinna znajdować się niżej na poziomie 60-80cm, poniżej tego poziomu należy rośliny należy podlewać. borówka nie znosi gleb zalewowych szczególnie w okresie pełnej wegetacji. jeżeli korzenie borówki będą zalane dłużej niż dobę, na krzewach powstają uszkodzenia i krzewy zamierają...( SGGW dr. Kazimierz Pliszka).idepozapalki pisze:Borówka amerykańska - 3 cz.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 34&t=59713
Chciałem zapytać o radę.
Chce posadzić 5 krzaczków borówki. Będą rosły niedaleko rzeczki, konkretnie to 6-8 metrów. Woda z rzeczki do borówek nigdy nie dojdzie, ewentualnie co kilka lat krzaki na dwa trzy dni mogą zostać zalane, bo zdarzają się akcje spuszczania wody z zalewu w Solinie, ale nie o tym chciałem.
Planuję wykopać regulaminowe doły o średnicy 80cm, ale chciałbym wprowadzić jedną modyfikację. Woda gruntowa w tym miejscu jest na poziomie 1,3 metra w okresie letnim. Wiosną podchodzi nawet pod 60cm. Stanowiska chciałbym przygotować teraz. Czy dobrym pomysłem byłoby dokopanie się do poziomu wody w rzeczce (te 1,3m) i zasypanie tego piaskiem, żeby woda mogła się podsączać do góry?
Chodziłoby mi o jakąś sensowny przepływ wody w obrębie krzewu. Kombinuję takie rozwiązanie ponieważ ziemia w tym miejscu jest gliniasta. Jeżeli wykopię doły jak w przepisie to borówka będzie rosła jak w dużej doniczce, wiosną mokro, w lecie sucho. Wykopanie takich "piaskowych rynien" pod borówką mogłby usprawnić odpływ wody wiosną i w lecie ewentualne podciąganie. Można byłoby zastosować jakieś sączki podczas zasypywania pisakiem. Czy warto coś takiego zrobić?
?
I tyle w temacie.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj założyłem siatkę od ptaków. Miałem niezły ubaw obserwując jak jeden z latających braci z uporem maniaka ją atakował. Za rok buduję konstrukcję na wzór Chudziaka.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2013, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje krzaki borówki były przesadzane w czerwcu w nowe podłoże: kwaśny torf, ziemia z lasu spod sony, trociny i rzeczywiście odżyły - mnóstwo przyrostów, ciemnozielony kolor liści, jednak woda do podlewania (deszczówka, ostatnio baaardzo ulewny deszcz) ma tak wysokie pH, że w żaden sposób nie mogę utrzymać pH właściwego dla borówki. Oczywiście zakwaszam - kwaskiem cytrynowym, a nawet nabyłam, siarkę granulowaną... I tu mam dylemat, nie wiem skąd, ale mam wielki opór przed jej zastosowaniem w moim ekologicznym ogródku - bez oprysków, bez jakiejkolwiek chemii. Czy przypadkiem borówka nie wchłonie tej siarki, bo jeśli tak to...