Rododendrony chorują

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Wszystkie moje RH mają sie doskonale ,ten jeden biedak wycierpiał chyba już wszystko .To Lachsgold .Od samego początku jak tylko kupiłam wypuścił olbrzymią ilość liści ,a potem wszystkie liście mimo, że zielone bez śladu oznak chorobowych na nich, zaczęły wisieć tak jakby brakowało im wody.Okazało sie że miały chore, brązowe, nowe pędy :cry:
Wszystko usunęłam i zostawiłam to co było zdrowe i popryskałam Topsinem . Zaczął od nowa wypuszczać :lol:
Wczoraj będąc na działce zobaczyłam to .Wykopałam go i przyniosłam do domu .Jak go tylko podlałam, liście błyskawicznie poszły do góry i pięknie sie wyprostowały .Dziś rano liście znów wiszą i mimo że znów podlałam nic sie nie zmieniło.Czy to nawrót choroby?

Obrazek Obrazek Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Ewelina pisze: Michale , tytułem uzupełnienia: to dzisiejsze zdjęcia dolnych gałązek mioich rododendronów, jak widać częściowo ogołoconych i ...zdrewniałych. Popatrz sam- wypuszczają listki z PĄKÓW UŚPIONYCH !
Witam, wielkie dzięki za zdjęcia. A pamiętasz może co to za odmiana rh?

Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Twój rododendron ma problem z systemem korzeniowym. Mam nadzieje, że przesadziłeś go w nową ziemię- czysty torf. Jedynie możesz jeszcze prysnąć np. previcurem. Za około 2 tyg. daj nawóz dolistny.
Broniusz
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oldmike pisze:
Ewelina pisze: Michale , tytułem uzupełnienia: to dzisiejsze zdjęcia dolnych gałązek mioich rododendronów, jak widać częściowo ogołoconych i ...zdrewniałych. Popatrz sam- wypuszczają listki z PĄKÓW UŚPIONYCH !

Pozdrawiam
Michał
Michale, pąki wypuszczają wszystkie krzewy , a mam ich kilka. Nie zależy to więc od odmiany :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Oldmike
100p
100p
Od: 13 cze 2007, o 20:46

Post »

Ewelina pisze:
Oldmike pisze:

Pozdrawiam
Michał
Michale, pąki wypuszczają wszystkie krzewy , a mam ich kilka. Nie zależy to więc od odmiany :D
Ewelino, ja mam 10 odmian rh i żaden mi takich pąków nie puszcza. Stąd pytanie. :D

Michał
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie takie pąki wypuszcza jedynie Rh.repens cv."Scarlet Wonder".
Żaden inny gatunek ani odmiana tego nie robi.
Po oberwaniu liści, niestety, pozostają łyse gałązki. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”