Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5
forumowicz co może być powodem zasychania końcówek liści na mojej rozsadzie?
Już tu ten temat był wałkowany z naszym kolegą z Kaliningradu, który uparł się, że ma fytoftorozę.
To jest częsta w tym roku przypadłość ze względu na niedobór światła.
Dać pomidorom maksimum światła , nie przechładzać i nie przelewać a jeśli podłoże jest bogate w nawóz, jak to z Biedronki- nie przesuszać. Obeschnięte fragmenty liści usuwać/ nie cały liść jeśli zielony / .
To jest częsta w tym roku przypadłość ze względu na niedobór światła.
Dać pomidorom maksimum światła , nie przechładzać i nie przelewać a jeśli podłoże jest bogate w nawóz, jak to z Biedronki- nie przesuszać. Obeschnięte fragmenty liści usuwać/ nie cały liść jeśli zielony / .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 mar 2012, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie mi czy to normalne, że moje pomidory malinowe zamiast liści postrzępionych jak to pomidor ma takie sercowate? Bo trochę mnie to zdziwiło, ale myślałam, że może jeszcze zrobią się normalne a tu nic.
Pozdrawiam Lili
lili173 o ile dobrze pamiętam to 'Malinowy Retro' i 'Malinowy Warszawski' mają liście ziemniaczane (jak Ty nazywasz sercowate). Jaką odmianę Ty masz?
dalej wałkuje temat tych zasychajacych liści.... Najbardziej ucierpiała u mnie Vilma.... Może i przeolałam, może i brak światła, może.... Nigdy nie miałam takiego problemu a pomidory mam juz od kilku lat
Jka sie nauczę dodawać zdjecia to wkleję

Pozdrawiam, Ela
Bo dawno nie było takiej wiosny jak ta.elissa pisze:Nigdy nie miałam takiego problemu a pomidory mam już od kilku lat
U mnie tez to samo, końcówki liści zasychały, mi się zdawało ze to od nadmiernego słońca się dzieje więc ocieniałem. Teraz ostrożnie hartuję w tunelu a na noc przenoszę do domu, do chłodnego pokoju i poprawiają się z dnia na dzień. Ale przyznam ze trochę się bałem czy to nie jakiś zgorzel korzeni albo inna nieznana choroba.
Powiedzcie mi. Czy pomidory można już zostawiać na noc w tunelu? czy jeszcze jest za chłodno?
Powiedzcie mi. Czy pomidory można już zostawiać na noc w tunelu? czy jeszcze jest za chłodno?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 mar 2012, o 17:20
Siałam Malinowy Ożarowski, teraz tak patrze na zdjęcia w internecie i on chyba faktycznie ma takie liście.monika pisze:lili173 o ile dobrze pamiętam to 'Malinowy Retro' i 'Malinowy Warszawski' mają liście ziemniaczane (jak Ty nazywasz sercowate). Jaką odmianę Ty masz?
Pozdrawiam Lili
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zostawiamAlembik pisze: Powiedzcie mi. Czy pomidory można już zostawiać na noc w tunelu? czy jeszcze jest za chłodno?

Mam już rozsadę pomidorów w szklarni od piątku i wygląda na to, że im tam dobrze.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Panie i Panowie dzisiaj pierwszy raz wbiłem na forum (wcześniej tylko PW) w dzień miałem sporo roboty a pod wieczór co robiłem...? Pakowałem etykiety tyvek 
Jutro rano postaram się je wysłać, do tej pory nie zapłaciły mi 3 osoby 400 tyvek, jeśli nie zrobią tego do końca tyg. do piątku do 22:00 to po prostu etykiety pójdą do kogoś innego mam chętnych chyba 2 więc się nie martwię a jak coś to z czasem ktoś by się chętny nadarzył na etykietki
Wszystkie listy wysyłam ekonomicznym za 1,60 więc mogą iść standardowo 2 dni czasem trwa to około 3. Dzięki za w miarę sprawną akcję, za rok bądź na jesień znów coś zorganizuję

Jutro rano postaram się je wysłać, do tej pory nie zapłaciły mi 3 osoby 400 tyvek, jeśli nie zrobią tego do końca tyg. do piątku do 22:00 to po prostu etykiety pójdą do kogoś innego mam chętnych chyba 2 więc się nie martwię a jak coś to z czasem ktoś by się chętny nadarzył na etykietki

Wszystkie listy wysyłam ekonomicznym za 1,60 więc mogą iść standardowo 2 dni czasem trwa to około 3. Dzięki za w miarę sprawną akcję, za rok bądź na jesień znów coś zorganizuję

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2013, o 14:02
elissa pisze:dalej wałkuje temat tych zasychajacych liści.... Najbardziej ucierpiała u mnie Vilma.... Może i przeolałam, może i brak światła, może.... Nigdy nie miałam takiego problemu a pomidory mam już od kilku lat![]()
Witam jestem nowy na forum i mam ten sam problem z zeschłymi końcówkami liści. Dodatkowo na kilku 4-5 sadzonkach pojawiły się małe brodawki na łodydze które wewnątrz zawerają cos w postaci ziarnka cukru czy ktos wie co to jest? Pewnie juz 100 razy pytali ale nie mogę nic znaleźć + to moja 1 hodowla pomidorów a chce zrobić to wszystko jak najlepiej!
Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź!
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2013, o 14:02

obróciłem Twoje zdjęcia i dodałem od nowa. na pewno musisz przesadzić do większych doniczek chyba że będziesz sadził już teraz do ogrzewanej szklarni.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
To niezły wyczyn wyhodować pomidora w tak małym kubeczku..
Chyba powinieneś przesadzić do WIĘKSZYCH pojemników - minimum pół litrowe kubki do piwa bądź coś większego, chyba że wysadzisz juz do tunel ale to jest spore ryzyko..

Chyba powinieneś przesadzić do WIĘKSZYCH pojemników - minimum pół litrowe kubki do piwa bądź coś większego, chyba że wysadzisz juz do tunel ale to jest spore ryzyko..
- DoktorPio
- 100p
- Od: 6 lut 2013, o 21:51
Tak jak kolega wyżej napisał koniecznie przepikuj roślinę do większego kubka. Wsadź po same liścienie, widać na fotce ze zaczynają pomidorkom bladnąc listki od dołu a to możne być nieuchronny znak że powoli zaczyna im brakować składników pokarmowych. Tak wiec najlepiej je przesadź do nowej ziemi albo podlewaj nawozem NPK