Niedobór fosforu ? , fioletowe łodygi

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Chrysalis
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 mar 2013, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niedobór fosforu ? , fioletowe łodygi

Post »

co do podłoża się zgodzę, na przyszłość zrobię podobnie: torf wysoki + ewentualnie wermikulit lub perlit i sam zaaplikuje nawóz
(nie będę kupował więcej kota w worku)
PS. biorąc się za ogrodnictwo wychodziłem z założenia, że będę uprawiał warzywa stosując tylko nawozy organiczne, żadnej chemii, jak to się ma do stosowania nawozów w gotowych podłożach do wysiewu? lub też przygotowania własnej ziemi do wysiewu? jak dobrze rozumie podłoża te są zasilane nawozami sztucznymi?
dotarło to do mnie dopiero teraz, wcześniej się nad tym nie zastanawiałem

co do oświetlenia logicznie i zgodnie z wiedzą naukową wydaje się wszystko w porządku (ale to tylko moje zdanie, dziękuje mimo wszystko za konstruktywna krytykę)

brokuł
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Chrysalis pisze:jak to się ma do stosowania nawozów w gotowych podłożach do wysiewu?
i
Chrysalis pisze: biorąc się za ogrodnictwo wychodziłem z założenia, że będę uprawiał warzywa stosując tylko nawozy organiczne,
Nie widzę problemów. Torf względnie liście kompostowane z obornikiem jako podloże do rozsad. Kiedyś tak było.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chrysalis wyluzuj ,nie przejmuj się tak bardzo, rośliny naprawdę nie są takie delikatne ,ja jesienią przygotowuje sobie do worków ziemie z ogrodu ( wiosną jest zamarznięta, musiałabym kupować) i do niej sieję i przesadzam,Trzymam je przy oknach na różnych konstrukcjach :D , nie poobserwuję, nie cuduję, w odpowiednim momencie pikuje, a kiedy przychodzi czas sadze do warzywnika i szklarni ,nie używam sztucznych nawozów, wystarczy mój własny kurzeniec i kompost.Zawsze mam nadmiar sadzonek, jak jakaś padnie to nie płaczę, im mniej certolenia z roślinami tym one lepiej rosną. W końcu chodzi o to by mieć własne warzywa i owoce wolne od chemii i tanie.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie fioletowe nóżki zanikają po ok 2 tygodniach od wschodów :D
DamianC
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 19:37
Kontakt:

Post »

Reniak dobrze gadasz ,My się za bardzo cackamy z tym.Jednak to chyba uzależnienie od forum. ;:215
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

U mnie także po wschodach pomidorki miały łodyżki podbarwione na fioletowo siane 15 marca. Teraz nadają się do pikowanie i są zielone mimo że w nocy czasami mają temp 15 stopni i stoją na północnym oknie
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”