Areator jaki polecacie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Areator ręczny

Post »

Trawka pisze:Nie wiem po co takie hallo, wpisałem w " google " Areator to mi wyskoczyło to co na fotce ;) To czyli po waszych ocenach sprawdza sie ? :)
Ale czego Ty szukasz bo można się pogubić w Twoim zapytaniu.
Pytasz o aerator (urządzenie do dziurkowania podłoża-napowietrzanie), a pokazujesz zdjęcie wertykulatora (narzędzie do wyczesywania filcu). Może sprecyzuj pytanie.
Trawka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2013, o 07:28

Post »

Tak jak juz pisałem, wklepałem w google areator to wyskoczyło mi zdjecie wertykulatora... Chodzi mi dokładnie o wertykulator.
x - o -0
---

Post »

Ten ze zdjęcia będzie dobry, problem tylko będzie z ilością siły jaką trzeba włożyć.
Awatar użytkownika
twojogrodnik
100p
100p
Od: 25 lut 2013, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trawka pisze:Tak jak już pisałem, wklepałem w google areator to wyskoczyło mi zdjecie wertykulatora... Chodzi mi dokładnie o wertykulator.
Pisałem wcześniej że te pojęcia są często mylone. Nawet na opakowaniu tlumaczonego z chinskiego na wertykulatorze przeczytasz aerator, a na aueratorze wertykulator, choc to drugie rzadziej wystepuje :)
Co do powierzchni 550m2. Mozna sie zaopatrzyc w elektryczny, za ok 300zl marketowy sie sprawdzi. Zaleznie od stanu trawnika, i tego jak mocno chcemy ten zabied przeprowadzic zajmie Ci to eletrycznym maks 2-3h. Recznym ktos napisal ze 3 dni robil i rak nie czul :)
W przygotowaniu...
x - o -0
---

Post »

twojogrodnik pisze:Można sie zaopatrzyc w elektryczny, za ok 300zl marketowy sie sprawdzi. Zaleznie od stanu trawnika, i tego jak mocno chcemy ten zabied przeprowadzic zajmie Ci to eletrycznym maks 2-3h....
Radził bym skorzystać z oferty terraneo marketowe wertykulatory z napędem elektrycznym mają zbyt niską masę by wybierać filc z ziemi i nieco poniżej. Niska masa plastikowej konstrukcji z lekkim elektrycznym silnikiem powoduje unoszenie się ostrzy noży w górę i rozszarpywanie zdrowej trawy zamiast nacinania ziemi i wybierania filcu. W konsekwencji takich działań trawnik narażony jest na patogeny i co ważniejsze wygląda bardzo źle przez długi czas.
Jedną z zalet wertykulacji jest też częściowe, powierzchniowe równanie terenu, lekka konstrukcja nie sprawdzi się w tej roli.
Kolejna sprawa to jakość sprzętu za 300zł, wystarczy przeglądnąć oferty części zamiennych i ilość kupujących je, co powinno dać do myślenia.
NOTO
200p
200p
Od: 2 sty 2013, o 10:28

Post »

KWestia za ile uda się wypożyczyć. Jeśli za ok 50 zł to ok. Można z sąsiadem na spółę.
Ja ma elektryczny na który nakładam w ramach obiciążenia klocek drewna (mokry) i wydaje mi się że jest OK.

Plusem mojego jest to że stosuję go również do wygarniania siana z trawy (raz na miesiąc) (inny wałek).

Bez dwóch zdań na pewno warto wypożyczyć spalinowy jeśli robi on dziurki ... a nie nacina ziemię.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
petunia13
50p
50p
Od: 15 lut 2013, o 10:48

Post »

dobrze ze istnieje te forum człowiek chociaz przez to że czyta wasze porady nie zrobi glupoty :) widocznie to jest dziadostwo
Petunia13:)
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

NOTO

Bez obrazy ale 50pln to śmieszne pieniądze jak za możliwość katowania wypożyczonego wertykulatora.
Sam sprzęt kosztuje ok 5000pln a komplet noży to 400pln. Noże mimo zastosowania twardej stali nie są wieczne, i trzeba je wymienić kilka razy w sezonie. Do tego koszty innych napraw, serwisowania, mycia sprzętu.

I ustalmy raz na zawsze - wertykulator nacina darń! Aerator wycina korki z trawy, tworząc przy tym dziury umożliwiające piaskowanie trawnika.

Urządzenie elektryczne lub spalinowe z "grzebieniem" z drutu możemy nazwać conajwyżej automatycznymi grabiami do wyczesywania filcu z trawnika.
Trawka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2013, o 07:28

Post »

Widzę temat sie rozwinął,to dobrze. Byłem u takiego kolesia który handluje uzywkami z Niemiec i akurat był tam wertykulator po 150 zł. Ale jak widze taki wertykulator to jest za lekki do prac ? I jak widze noze drogie :/
NOTO
200p
200p

Post »

terraneo pisze:Bez obrazy ale 50pln to śmieszne pieniądze jak za możliwość katowania wypożyczonego wertykulatora.
Sam sprzęt kosztuje ok 5000pln a komplet noży to 400pln. Noże mimo zastosowania twardej stali nie są wieczne, i trzeba je wymienić kilka razy w sezonie. Do tego koszty innych napraw, serwisowania, mycia sprzętu.
Proszę podaj cenę za jaką uważasz że jest OK. Za dzień lub za weekend ?

Odnosnie elektrycznych (mój) ma 2 rodzaje noży (jeden z drutów do wyczesywania) i drugie w postaci takich 4ramiennych gwiadek które nacinają ziemię.
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
x - o -0
---

Post »

Nie wiem jak, cenę zkalkulował terraneo, ja przyjmuję 2% wartości sprzętu czyli,
Przy cenie wertykulatora (ELIET E600 COMPACTOR) 19.900zł, doba wypożyczenia kosztować będzie
400zł. Tak niska cena nie pokrywa nawet kosztów utraty wartości sprzętu, a tym bardziej
eksploatacji noży czy innych podzespołów. Pamiętać należy jeszcze o kaucji zabezpieczającej.
Przyjmuje się 1/4 wartość nowego urządzenia.

Więc jeśli ktoś uważa, że za 50zł wypożyczy profesjonalny sprzęt, to jest dalece niepoważny.
NOTO
200p
200p

Post »

Dzięki za wypowiedź :)
50 zł było kwotą prowokacyjną. Chciałem aby ktoś zaprotestował i przedstawił swoje racje.

Sprzęt który wskazujesz to wysoka półka (moim zdaniem). Szacunek jeśli posiadasz taki sprzęt.
Niezaprzeczalne zalety, według mnie najważniejsze to (kolejność ważna dla mnie amatora):
- rewelacyjne ostrza (tną nie wyszarpują - tylko co jak spotkają kamień)
- ściskanie zebranego filcu
- własny napęd
- duża szerokość robocza
- duży cieżar własny :)

Ale cena poraża ! Dla Ciebie jest to narzędzie pracy którym zarabiasz, . Dla nas typowych kowalskich sprzęt jest za dobry a raczej za drogi do jednorazowej czynności w roku.

Odnośni ceny za wypożyczenie to nie znam rynku ale 2% nie jest to źle, tylko że ty masz zbyt drogą maszynę :) Dlatego te 400 zł zbija z nóg.

Dla porównania w innym watku szukałem ceny aeratora rurkowego. Jak dobrze pamiętam Husquarna ma taki modekl za 7 tys zł. Dużo taniej a robi coś czego nie zrobią marketowe zabawki i to jest konkurencja.

Mam nadzieję że kolega terraneo poda orientacyjną cenę wypożyczenia swojego sprzętu.
Pozdrawiam Tomek
x - o -0
---

Post »

Owszem Husqvarna AR-19 to najtańszy aerator na rynku, jest to klon amerykańskiej firmy BlueBird TA-10.
Ma on zastosowanie w amatorskiej pielęgnacji darni, jak w komercyjnych zadaniach przy pielęgnacji małych ogrodów do 500m2. Aeratory są to wyłącznie maszyny profesjonalne, nigdy nie były oferowane do zastosowań prywatnych.
Husqvarna ma to urządzenie w swojej ofercie co nie oznacza że jest to sprzęt amatorski. zabieg aeracji wykonuje sie średnio co 3 lata, wiec jaki sens jest go kupować lepiej wypożyczyć, wedle zasady 2% cena wyniesie około 140zł/doba i kaucja 1700zł.

Co do maszyn ze średniej półki, to są klienci bardzo wymagający, dla których trawnik to coś więcej niż tylko zielona roślina absorbująca czas. Aby sprostać i takim klientom trzeba w ofercie mieć coś co faktycznie zadba o jakość usługi, a nie tylko ją imituje. Przykre jest to, że większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z faktu niszczenia własnych trawników stosując imitację sprzętów faktycznie przeznaczonych do pielęgnacji darni. wielokrotnie powtarzałem, że lepiej jest wertykulować ręcznie trawnik (bardzo ciężka praca) niż zniszczyć go sprzętem elektrycznym za 300zł. Aerację też można wykonać ręcznie, ale zamie to dużo czasu, ręczne aeratory kosztują nie więcej niż 400zł. Da się nimi w tydzień (2 godziny dziennie) przygotować trawnik do piaskowania w jakości nie gorszej niż profesjonalny sprzęt z napędem. Aerator można wynonac nawet samemu :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
NOTO
200p
200p

Post »

ogrod2000 pisze:Owszem Husqvarna AR-19 to najtańszy aerator na rynku, jest to klon amerykańskiej firmy BlueBird TA-10.
Ma on zastosowanie w amatorskiej pielęgnacji darni, jak w komercyjnych zadaniach przy pielęgnacji małych ogrodów do 500m2.
To porozmawiajmy o tym micie .... do 500 m2. Kojarzy mi się z tabelkami odnośnie trawników gdzie powyżej 500m2 to już strasznie duży sprzęt trzeba mieć.

Z czego wynika te 500m2 ?
Weźmy ten areator. te 500 m2 to będzie on pracował zakąłdam że 2 godziny. Czy to tak dużo ? Na sprzęt warty 6000 zł ?
Przy czym żeby nie było wątpliwości TEN arerator uważam ża dużo bardziej skomplikowany system niż średniej kasy wertykulator (Twój jest wysokiej klasy).
Pozdrawiam Tomek
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Kontakt:

Post »

ja posiadam wertykulator EFCO AG 50 H60. Wypożyczamy go za 150pln/doba.

Doświadczony operator jest w stanie objechać nim 1500-1800m2/godzina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”