Szkodniki Grudnika pomocy

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szkodniki Grudnika pomocy

Post »

Jolu twój grudnik jest albo przelany, albo za mocno przesuszony. Niestety objawy są podobne. Musiałabyś wyciągnąć delikatnie z doniczki i sprawdzić stan korzeni. Czasem jest tak, że ziemia z wierzchu jest sucha i wydaje się, że roślinę należy podlać, a na dnie doniczki może być bagienko. Grudnika najlepiej posadzić do przepuszczalnej ziemi, żeby nie powstawały zastoiny wody.
Jeżeli jest przesuszony, to częściej podlewaj, ale na raz wody niezbyt dużo. Na początek możesz go troche spryskać spryskiwaczem.
Aha, nie sądzę, żeby to szkodniki były przyczyną tego jak wygląda - chyba, że to jacyś podgryzacze korzeni, w co wątpię :D
x-mm-x
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 paź 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IroniaLosu87 pisze:Mmax przędziorki należą do roztoczy , czyli pajęczaków obejmujących zwierzęta od mikroskopijnych do 3-centymetrowych :? Dość liczna rodzinka: 30 tysięcy gatunków opisanych :wink:
]

Ano, ale chodziło mi szerzej o roztocza, a nie typowo o przędziorki, skrót myślowy :wink:
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

witam was :D i dziękuje za liczne posty ;:136

grudnika przesadziłam i fotki porobiłam :wink:
Obrazek Obrazek

bryła korzeniowa nie była ani za sucha ani za mokra.... Obrazek

po wypłukaniu korzonkow ..... Obrazek Obrazek

już po zabiegu,doniczkę zdezynfekowałam i na koniec pałeczkę doglebową wsadziłam .....(na zdjęciu ziemia jakiej użyłam i drenaż z keramzytu) Obrazek

tą mniejszą roślinkę wyrzuciłam bo była na moje oko za bardzo pomarszczona.... Obrazek
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Też kiedyś na grudniku miałam przędziorki, ale szybko się tych paskudztw pozbyła, przecierając liście ;:138

U mnie problem był jeszcze inny - liście zaczęły się sypać - same opadały lub kiedy ich dotykałam ;:223

Myślałam, że już po moich grudnikach (mam białego, różowego, czerwonego i różowego), ale ograniczyłam podlewanie i dzisiaj mają się świetnie :tan
Awatar użytkownika
deszczowka79
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 10:21

Post »

witam :wit
smolko witam ciebie u mnie ;:304 ,też miałam przypadek opadania listków u Grudnika ......ale jakoś minęło i zapomniałam o tym.

chciałabym wam przedstawić mojego drugiego Grudnika ,zdrowego tym razem :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam na pogaduchy
Storczykowe parapety u Jolanty
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Cudeńko ;:138

A jaka była u Ciebie przyczyna opadania liści?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”