Nie chodzi tu o światło które widzisz, a to które roślina przyswaja. Najlepiej ustawić je na parapecie a jeśli się nie da to nie mam pojęcia, może ta ilość światła z okna wystarczy im do funkcjonowania
Off-topic
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Off-topic
Żeby dostarczyć im tyle światła ile potrzeba musisz mieć pewnie z 10-15 takich lampek 
Nie chodzi tu o światło które widzisz, a to które roślina przyswaja. Najlepiej ustawić je na parapecie a jeśli się nie da to nie mam pojęcia, może ta ilość światła z okna wystarczy im do funkcjonowania
Dzięki Dzięki ,uspokoiles mnie bo wiem ze im nie zaszkodze przynajmniej 
-
kjakub
- 100p

- Od: 5 lut 2012, o 11:15
Jeśli nie widzisz możliwości obniżenia tej lampki o 10-20 cm bez ograniczenia ilości światła części roślin, to zostaw jak jest i moim zdaniem spokojnie możesz doświetlać obecnie 4 h dziennie, najlepiej po 2 h rano i wieczorem, ale może to być też tylko wieczór. Jeśli to jest świetlówka, to lampka LED niewiele tu da; natomiast niewątpliwą zaletą jest mała ilość wydzielanego ciepła. Zawsze takie doświetlanie jest lepsze niż brak doświetlania, a na szczęście krytyczny okres masz już za sobą, gdyż dzień się wydłuża 
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
- MirellaM
- 100p

- Od: 13 cze 2011, o 17:52
No skoro jest taki temat to ja też o coś zapytam
Czy prysznicujecie swoje rośliny??
Tak normalnie, centralnie w wannie, cyk cyk prysznicem.
Nie wiem czy je zraszać, widziałam w sklepie też mgiełkę do storczyków. Dziś przegladałam dział "moje stroczyki" i część z nich ma fotki z kropelkami wody na kwiatach. Ja swoich nigdy nie spryskiwałam.
Czy prysznicujecie swoje rośliny??
Tak normalnie, centralnie w wannie, cyk cyk prysznicem.
Nie wiem czy je zraszać, widziałam w sklepie też mgiełkę do storczyków. Dziś przegladałam dział "moje stroczyki" i część z nich ma fotki z kropelkami wody na kwiatach. Ja swoich nigdy nie spryskiwałam.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- 3velyna
- 500p

- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak cyk cyk prysznicem, to nie..
Jakoś nie widzę takiej opcji, już pomijając fakt, o którym piszę niżej, ale.. potraktować ukochane rośliny kranówką/ twardą wodą? oj nie..
Można wtedy (a w sumie jest to pewne
) zalać stożek wzrostu. Woda zalega w stożku ? ..nie wyparowuje ? stożek zaczyna gnić ? storczyk zaczyna chorować i.. umierać
Dlatego tak ważne jest, by jak najszybciej usuwać stamtąd wodę (chusteczką, patyczkiem kosmetycznym itp.) i uważać nawet podczas zraszania, bo te maleńkie kropelki mogą zebrać się w większą i spłynąć do stożka.
Można wtedy (a w sumie jest to pewne
Dlatego tak ważne jest, by jak najszybciej usuwać stamtąd wodę (chusteczką, patyczkiem kosmetycznym itp.) i uważać nawet podczas zraszania, bo te maleńkie kropelki mogą zebrać się w większą i spłynąć do stożka.
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Nie ten czas na spryskiwanie.
Wiosną i latem ...owszem ale bardzo umiejętnie .
Okresowy/ np.1xm-c/ i ranny "tusz prysznicem " znoszą - traktuje się jako odświeżenie po zimie !
-ale kwiaty (o ile w ogóle wolą ) zniosą drobne zamgławiania /niekoniecznie mgiełką zakupioną/.Do tego wystarczy dobra woda .
Wszystko robić można tylko w wyższych temperaturach, rano i bez stresu temperaturowego, przy lekkim przewiewie. .
Po prysznicu ....należy zadbać ...aby w " kącikach " nie pozostała woda"
Dokładnie odsączyć nadmiar ręcznikiem papierowym,szpatułką do uszu.
"Licho nie próżnuje" i szkoda prowokować różniste patogeny.
.
Część zdjęć z kropelkami to
charakteryzacja pozujących.
JOVANKA
Wiosną i latem ...owszem ale bardzo umiejętnie .
Okresowy/ np.1xm-c/ i ranny "tusz prysznicem " znoszą - traktuje się jako odświeżenie po zimie !
-ale kwiaty (o ile w ogóle wolą ) zniosą drobne zamgławiania /niekoniecznie mgiełką zakupioną/.Do tego wystarczy dobra woda .
Wszystko robić można tylko w wyższych temperaturach, rano i bez stresu temperaturowego, przy lekkim przewiewie. .
Po prysznicu ....należy zadbać ...aby w " kącikach " nie pozostała woda"
Dokładnie odsączyć nadmiar ręcznikiem papierowym,szpatułką do uszu.
"Licho nie próżnuje" i szkoda prowokować różniste patogeny.
.
Część zdjęć z kropelkami to
JOVANKA
- MirellaM
- 100p

To nie będę im robić kąpieli
A teraz poczytałam forum i okryłam dlaczego opadają im pączki. Kaloryfery...
u mnie w domu jest 26 stopni więc dla nich to pewnie susza. Powiesiłam mokry ręcznik na kaloryferze. Może to coś pomoże.
A teraz poczytałam forum i okryłam dlaczego opadają im pączki. Kaloryfery...
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- 3velyna
- 500p

Kąpiele im rób, bo to określenie normalnego, wskazanego moczenia storczyków - podlewania, po prostu niech nie wchodzą pod prysznic
Co do kaloryferów - możliwe. Ale i przeciągi, wietrzenie pokoju, gdy na parapetach storczyki i takie tam 'szoki'
a mokry ręcznik przy takim grzaniu, to w mig wyschnie Ci na wiór
lepszym rozwiązaniem są nawilżacze powietrza (i te podłączane do gniazdka i wieszane na kaloryfery), albo coś na ich podobieństwo, czyli podstawki z wodą w pobliżu rośliny 
Co do kaloryferów - możliwe. Ale i przeciągi, wietrzenie pokoju, gdy na parapetach storczyki i takie tam 'szoki'
Pozdrawiam! Ewelina
- MirellaM
- 100p

Ręcznik godz temu powieszony a już prawie szuchy
faktycznie...
Kasy teraz nie mam na nawilżacz
da radę w jakieś ozdobne naczynka nalać wodę i postawić na parapecie? Będzie dobrze?
Kasy teraz nie mam na nawilżacz
- dzika
- 500p

- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Będzie dobrze. Nawet kilka miseczek między storczykami. Najlepiej storczyki przysunąć bardziej do szyby, a te naczynka bardziej do grzejnika.MirellaM pisze:Ręcznik godz temu powieszony a już prawie szuchyfaktycznie...
Kasy teraz nie mam na nawilżaczda radę w jakieś ozdobne naczynka nalać wodę i postawić na parapecie? Będzie dobrze?
- 3velyna
- 500p

Dokładnie! Ja proponuję te naczynka postawić nawet w kilku miejscach na grzejnik (jeśli masz taką możliwość), bo wtedy genialnie woda odparowuje 
Pozdrawiam! Ewelina
- Russski

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Prosty nawilżacz możesz także zrobić z plastikowej butelki z uciętym wierzchołkiem powieszonej drucikiem na kaloryferze. Łatwo uzupełnić a woda paruje kilka dni. 
3velyna uprzedziła mnie z postem
3velyna uprzedziła mnie z postem
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Hahaha.. jaki motyw 
A może osłonki im nie służą? Albo nie ma wystarczającej różnicy temperatur? Wystaw je w chłodniejsze miejsce na 6 tygodni, albo rozszczelniaj okno na wieczór
A może potrzeba im nawozu z przewagą fosforu? 
A może osłonki im nie służą? Albo nie ma wystarczającej różnicy temperatur? Wystaw je w chłodniejsze miejsce na 6 tygodni, albo rozszczelniaj okno na wieczór
- MirellaM
- 100p

Nwóz biohumus stosuję. Nie wiem czy nie kupię zwykłych paleczek do roślin kwitnących na próbę.
Osłonki mają plastiwkowe takie aby do korzeni światło docierało.
Zobaczymy gdzieś za miesiąc. Może moje zabiegi z nawożeniem, zapewnianiem wilgotności, robieniem dziurek w doniczce przyniosą jakieś efekty.
Dziś znowu 3 pączki opadły
Osłonki mają plastiwkowe takie aby do korzeni światło docierało.
Zobaczymy gdzieś za miesiąc. Może moje zabiegi z nawożeniem, zapewnianiem wilgotności, robieniem dziurek w doniczce przyniosą jakieś efekty.
Dziś znowu 3 pączki opadły