Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Witaj Dorotko :wit
postaram się wkrótce pobuszować w Twoim ogródku, na pewno coś pięknego uda mi się zgapić, by wykorzystać u siebie :lol:

KaRo, tak, to tylko domek działkowy. Na stałe mieszkamy w Warszawie, też zresztą w domku, ale z niewielką 500 m. działką. Od czasu gdy ja spędzam lato w Wilkowyi, warszawską zajmuje się moja córka. Ponieważ nosi się z zamiarem otworzenia swojego wątku, możliwe, że i ten miejski ogródek będzie już wkrótce można obejrzeć na forum ;:108
Mam nadzieję, że jej się to uda
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to rzeczywiście już jak starzy znajomi .Mój ogród znasz ,więc się chwal swoim :D
Dobrze ,że macie pomocnego sasiada ,bo sami z tymi głazami byście mieli problem :;230
A co ludzi emyślą to już ich sprawa .twórz swój ogród tak jak się tobie podoba :wink:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak wyglądały nasze zmagania z innymi okolicznymi kamyczkami. W pobliżu wgłębnika, który powstał po wybraniu piasku do budowy domu gromadziło się ich coraz więcej i więcej

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wszystkie są śliczne, ale prawdziwie najpiękniejszy dostałam zeszłego lata od zaprzyjaźnionego p.Jacka, jako prezent imieninowy.
I musicie przyznać, że był to iście królewski prezent ;:108

Obrazek

Kamień jest ulubionym miejscem wypoczynku i obserwacji wszystkich moich kotów, a mam ich trzy. Wkrótce postaram się je wszystkie przedstawić
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku masz rację, nie ma co przejmować się ludzkim gadaniem, szczególnie w tak błahej sprawie. Zresztą często działkowicze miastowi są odbierani przez wiejską ludność jako nieco zwariowani. Zamiast siać zboże i sadzić ziemniaki, zbierają kamienie i sadzą trawy, krzaki i kwiatki w ilości zupełnie niezrozumiałej dla przeciętnego człowieka ;:306
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Mufko :wit Bardzo mi się podobają twoje poczynania na nowej działce ;:215 Aleja lipowa,róże pnące przy altanie,widzę ,że masz ogólną wizję ;:215 Życzę Ci,by róże dobrze przezimowały i chętnie będę podglądać pomysły na wykorzystanie kamieni :D Sąsiad z tym prezentem trafił idealnie :lol:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu to wbrew pozorom nie skromność przeze mnie przemawia, tylko muszę odpowiednio dozować napięcie, by jak najdłużej zatrzymać u siebie miłych gości :;230
Ale dobrze, już pokazuję, choć tak naprawdę to przecież dopiero cztery sezony naszych działań, więc efekty nasadzeń ciągle niezadowalające a przed nami masa pracy by zrealizować to, co zaplanowaliśmy. Brakuje jak zwykle sił, czasu i wystarczających funduszy. Ale to przecież nic nowego, prawie wszyscy mają podobne problemy...
Proszę Cię więc o odrobinę cierpliwości, a niebawem zobaczysz wszystko, co mam do pokazania ;:108

Mireczko i ja Ciebie witam serdecznie, dziękując za krzepiące słowa. Bardzo mi miło, że podobają Ci się nasze plany :D
Wizja rzeczywiście jakaś jest, zobaczymy na ile uda się ją zrealizować. Z aleją lipową było trochę problemów, bo drzewa kupiliśmy już duże i trzeba je było solidnie przyciąć, żeby zechciały się ładnie zagęścić. W poprzednim sezonie nie wyglądało to dobrze, ale teraz jest już ok.
Co do kamieni, to tylko część jest już wykorzystana, reszta czeka na realizację zaplanowanego w dole po piachu, wgłębnika. Do tego potrzebny jest ciężki sprzęt i sprawna ekipa, a z tym mamy kłopot.
Róże New Daun przy altanie wymarzają co roku do kopca, a ostatniej zimy całkiem straciłam dwie z sześciu :( Nie były to moje jedyne straty. Zmarzł Chopin, Graham Thomas, trzy z sześciu Abraham Darby, a nawet kilkanaście the Fairy ! Nie zniechęciło mnie to jednak do kupna nowych. Tym razem zgodnie z radami forumowiczów /wielkie dzięki za wątki różane ;:180 / postawiłam na terminatorki i mam ich obecnie około 150. Zobaczymy co zostanie po obecnej zimie...
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Napisz jak sadzisz róże w tym piachu. Ja się nie nastawiam na nie, bo chyba bym z żalu umarła gdyby mi padły. Chcę natomiast jedną, pachnącą i pnącą przy wejściu do domu. Najlepiej gdyby to była jakaś dzika, bezobsługowa, lubiąca piach. ;:oj Znasz taką?
150! Na mnie robi niesamowite wrażenie.... a jak dodać do tego ten piach......
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Znam ból po stracie róż,szczególnie w miejscach,gdzie miały spełniać szczególną rolę.Marzył mi się różany łuk nad furtką wejściową i nie mam go do dziś :(
Zapomniałam cię poprosić;powiedz temu boćkowi,że czekam na niego ok.11lat więc niech już nie zwleka,gniazdo czeka :wink:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo Sama marzę o takiej róży : pnąca, nie wymarza, lubi piasek, nie choruje i na dodatek pachnie !
No sama powiedz,przecież to po prostu zakrawa na żart. ;:306 No jeszcze dodała bym - duże, pełne kwiaty :;230 Ale ja nie tracę nadziei, hodowcy dzisiaj to prawdziwi cudotwórcy - może uda im się w końcu wyhodować taki ideał, a wtedy nasze ogrody zapełnią się nimi na pewno. Ja już zaklepuję kolejkę !

Jak sadzę róże na piachu ? Oj, wcale nie sadzę na piachu - to niemożliwe. W pierwszym sezonie, pełna zapału, kupiłam w Rosarium po 5 szt. rosa rugosa: Ritausma, Rotes Meer, Pink Grootendorst, Hansa i Kórnik. I jeszcze Karpatię. Z wielkim poświeceniem wykopałam ogromne doły, wywiozłam wiele taczek piachu i kamieni, nawiozłam lepszej ziemi, zaprawiłam obornikiem i wsadziłam moje królowe. Byłam z siebie bardzo zadowolona. Co prawda róże nie wymarzły jak inne moje krzaczki /np.wszystkie krzewuszki/, ale z roku na rok robiły się słabsze, mniej kwitły, marniały w oczach. Gdy zostały marne, pojedyncze badylki, poprzedniej jesieni, w ostatniej chwili uratowałam im życie, przesadzając na rabatę, którą w międzyczasie udało się zrobić. Powstała przy altanie, gdzie cały piach został usunięty i nawieziony czarnoziem. Ot i cała tajemnica ;:108 Róże na wiosnę odżyły, wypuściły mnóstwo nowych pędów i kwitły, aż miło.
Jeżeli mogę coś doradzić to szukaj w kanadyjkach - jest ich coraz więcej na rynku i coraz ładniejsze. Wiele osób na forum chwali Alexandra McKenzie. Jest dostępny np. w Rosarium.
Ja z wyższych posadziłam na wiosnę Nevadę, Marguerite Hilling, Fruehlingsduft, ale żadna z nich, choć osiągają ca 2,5 m, na obrośnięcie wejściowej bramki się nie nadaje. To róże parkowe, które rosną szeroko na ca 2m. Ja posadziłam je wzdłuż ogrodzenia.

Mireczko załatwione, bociek od wiosny jest Twój ! Zostaje oddelegowany na stałe, bo gdy zobaczyłam przygotowane dla niego mieszkanko, to z podziwu zaniemówiłam ;:oj I powiem Ci szczerze, że byłby ciężki frajer gdyby nie skorzystał z takiego zaproszenia i nie założył szybko rodziny :lol:
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ oczywiście, że żartuję. I pamiętaj, że w tej kolejce stoję przed Tobą.

Jeszcze małe pytanie. Na jaką głębokość ten piach usuwałaś? U mnie im głębiej tym bardziej żółty i pewnie do samych Chin sięga.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałam kolejne zdjęcia i kamyczków nie powiem zazdroszczę. U mnie nieco mniejsze niestety a tych wielkich nie ma kto zwieźć na działkę.
Widzę, ze miłośc do zwierząt jest w Tobie tak samo wielka jak do ogrodu :D
Bordery, jeśli dobrze widzę i "prawie" owczarek :wink: Koty, prócz tego jednego opalającego się, mam nadzieje jeszcze przedstawisz? 8-)

Różami mnie zmartwiłaś, bo już się łudziłam, ze to tylko plotki o tym braku koegzystencji róż i piachu :lol:
I tak będę twarda i posadzę, o! Chociaż nie wiem czy po niepowodzeniu wyhodowania (tfu, tfu) tych moich kilkunastu nie zrezygnuję :roll:
Ale Ty widzę nieugięta jesteś i 150 szt nazbierałaś ;:oj
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, ten prawie owczarek to mi wygląda na owczarka ale malinois albo na wilczaka czechosłowackiego.... ale tylko z tyłu się zaprezentował.
Mufka pewnie nas uświadomi. :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu jak głęboko ? Całość na ca dwa sztychy, ale pod każdą różę bardziej wymagającą kopałam jeszcze nieco głębszy dołek i jak radzą różomaniacy zaprawiałam obornikiem. Dawałam też każdej pod korzeń aquagel, żeby trzymał wilgoć w czasie upałów, bo woda u mnie wsiąka w ziemię jak w gąbkę . Zasilam też na wiosnę wiórami rogowymi i w razie jakichś problemów ratuję Magiczną siłą. Staram się nie używać chemii i jak do tej pory nie jest najgorzej. Późną jesienią co wrażliwsze łapały nieco plamistość, ale niegroźnie. Jedynie alba Maxima w drugim sezonie została porażona przez rdzę i musiałam ją ratować chemią.
Kochana u mnie to samo - im głębiej, tym żółciej, a nawet biało. :;230 Ten piasek świetnie się nadaje do murowania, więc przy budowie nie kupiliśmy ani ziarenka. Za to pojawił się na środku działki wielki lej jak po bombie wokół którego gromadzimy kamienie i który w najbliższym sezonie chcemy zagospodarować, budując wgłębnik z ogniskiem i trawami, które są moją kolejną pasją :roll:
Do kolejki różanej oczywiście Cię wpuszczę, bo co ja bym sama biedna w niej robiła ;:oj a tak zawsze można wspólnie poplotkować o uprawach ;:4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jakaś do dużej drewnianej skrzyni na taras. Większa część dnia cień. Ewentualne słoneczko od wschodu do 10.00.... średnio jakieś 3 godzinki dziennie..... albo wcale. Mam tych skrzyń kilka w różnych miejscach tarasu i czekają na wiosenne nasadzenia.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu i Ewo koty zaraz będą, a co do psów to domena mojej córki. Rzeczywiście border, mały muenster lander i ha, ha, ha owczarek. Trudno poznać, choć nadzwyczaj rasowy, bo użytek, kupiony do sportu. Muszę się pochwalić, bo dziewczyny zajęły 11 listopada 12r. drugie miejsce w Mistrzostwach Polski Obidience. ;:108

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”