Mój skrawek raju...
Re: Mój skrawek raju...
Jeśli chodzi Ci o fiołki mnie nie pytaj nie znam się na fiołkach mam jednego ale coś nie kwitnie 

:)Pozdrawiam Raspberry 

- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Miniulek żeby przenieść kwiaty z ziemi do hydroponiki trzeba bardzo dokładnie oczyścić korzonki z ziemi ja moczyłam je, płukałam, myłam.... czyściłam pędzelkiem i jak korzonki już idealnie czyste to hop.. i do keramzytu. Próbowałam z dorosłymi fiołkami ale niestety nie przetrzymały moich pieszczot
niestety fiołki mają bardzo delikatne korzonki. Teraz jak przenoszę dorosłe fiołki to obcinam je ponad ziemią później ukorzeniam w wodzie i jak mają system korzeniowy to do keramzytu. A małe to po ukorzenieniu listka od razu idą do hydro.

- Krzysia
Raspberry Witaj bardzo się cieszę ,że do mnie odwiedziłaś. Twoje storczyki cudownie kwitną czekam niecierpliwie na kolejne zdjęcia bo jestem u Ciebie częstym gościem choć śladu nie zostawiłam jak dotąd 

- Krzysia
miniulek a pytaj ile chcesz
Zanim zaczęłam bawić się hydroponiką też ciągle o coś pytałam, ja zachorowałam na hydrozę głównie dzięki Tereni (Teresa600)
zaglądam też często do Jacka ( JacekCich)
bo zawsze można tam coś ciekawego wypatrzeć i wyczytać. Jeżeli chodzi o podlewanie to przyznam szczerze robię to na oko. Czekam aż skończy się woda w pojemniczkach, korzonki nie zasychają bo keramzyt jest jeszcze lekko wilgotny i dopiero wtedy podlewam. Staram się stosować do tego co powiedział-napisał mi Jacek " pamiętaj jedynie o tym, że większość roślin to nie ryż, nie znoszą stać w wodzie po pas"
W wątku Tereni są też zdjęcia z sadzonkami fiołków w hydroponice 

miniulek pisze:Fiołki mi też zimą nie kwitną
No tak ale u mnie czy to wiosna czy lato jesien zima i tak nie kwitnie widocznie nie mam do niego ręki

-- 6 sty 2013, o 15:59 --
Własnie gdzie ten śladKrzysia pisze:Raspberry Witaj bardzo się cieszę ,że do mnie odwiedziłaś. Twoje storczyki cudownie kwitną czekam niecierpliwie na kolejne zdjęcia bo jestem u Ciebie częstym gościem choć śladu nie zostawiłam jak dotąd

- Krzysia
Za oknami zima się do nas uśmiechnęła i posypała nieco białym puchem no to i u mnie coś białego się znajdzie.
Zaczyna kwitnąć kolejny phalaenopsis

a dendrobium phal. ma już dwa ostatnie kwiatki

Zaczyna kwitnąć kolejny phalaenopsis

a dendrobium phal. ma już dwa ostatnie kwiatki

- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne są kwiatuszki dendrobium, takie czyste śnieżnobiałe. 

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Piękne
Zawsze uwielbiam widoki zwykłych hybryd one tak pięknie kwitną ja mam też kilka pędów także u mnie zima zapowiada się kolorowa
Tylko oby mi pąki nie uschly bo tak zawsze mam zimą tyle pędów pąków a za chwilę szok uschnięte 

Witam
Pięknie tu u Ciebie. Tak kolorowo:) a ostatnie dendrobium ... 

- Krzysia
miniulek, elcia1974, Nastia dziękuję bardzo za odwiedziny i miłe słowa przekazałam storczykom i zawstydziły się
dziwne jak ja je chwalę to sobie nic z tego nie robią 
Raspberry ja też mam często problem z pąkami na phalaenopsisach ale głównie dlatego, że stoją w sypialni, w której kaloryfer jest zakręcony a do tego często im wietrzenie robię
czyli mają u mnie raczej zimną hodowlę jednak jak widzę dają radę.

Raspberry ja też mam często problem z pąkami na phalaenopsisach ale głównie dlatego, że stoją w sypialni, w której kaloryfer jest zakręcony a do tego często im wietrzenie robię

- Krzysia
miniulku jeżeli chodzi o gadulstwo to przynajmniej roślinki konkurencji mi nie robią
a z chorobami to sam wiesz różnie bywa, dwa miesiące temu na oncidium miałam wełnowce ale się zawzięliśmy (ja i storczyk) i wojna wygrana
a teraz przed świętami tak zakwitło

została jeszcze jedna gałązka
ciekawe czy jeszcze zakwitnie 

została jeszcze jedna gałązka

- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
Ciemno ,zimno ,do domu ... a tu tak kolorowo
.Mam jednego fiołka w hydroponice ,ładnie kwitł i przestał , czy ty je dokarmiasz teraz . Storczyk odwdzięczył sie obfitym kwitnieniem za czułą opiekę .

No w końcu ....tak muszę to napisać...w końcu po wielu prośbach moich Krysieńka założyła wątek. Cieszę się,że się doczekałam, bo ma dużo ciekawych kwiatuszków...Nieskromnie spytam czy to "to" oncidium tak ci pięknie po tej walce zakwitło;)?. 

- Krzysia
Olku
, tak dokarmiam ale małą dawką
Jak fiołki rosły w ziemi przesadzałam je co ok. pół roku więc raczej nawozu dawać nie musiałam bo do mieszanki ziemi zawsze dodają niewielką ilość nawozu, jeżeli już dodałam to na kwitnięcie i to też dawka była mniejsza niż zalecał producent. Teraz w hydroponice to one żarełka nie mają skąd pobierać, a że stoją przy południowym oknie światełka trochę mają to i jakieś ochłapki muszą dostać
No Pati witam w moich jakże skromnych progach. Tak, tak to właśnie po Twoich wielu prośbach zmobilizowałam się do założenia wątku
To właśnie to oncidium (po walce z wełnowcami) tak mi zakwitło, nie ukrywam też, że mam je dzięki Tobie
a to jeden z gratisików od Ciebie zakwitł u mnie w listopadzie

No Pati witam w moich jakże skromnych progach. Tak, tak to właśnie po Twoich wielu prośbach zmobilizowałam się do założenia wątku

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
I storczyki i grudnik, zakwitły przepięknie. Każde kwitnienie cieszy o tej porze roku. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim