No i obiecany przepis na łososia w szpinakowej kołderce
Składniki:
? 1 kg filetu z łososia
? 1 opakowanie ciasta francuskiego (może być light)
? 300 g szpinaku mrożonego w liściach lub 2 pęczki świeżego szpinaku
? 1/2 opakowania sera feta, około 100 g
? 1 łyżka serka mascarpone
? 1 łyżka sera z niebieską pleśnią
? 4 ząbki czosnku
? 1 łyżka masła
? sól
? pieprz
? przyprawa do ryb
? 50 g płatków migdałowych
? 1 jajko
Dressing do ryby:
? 2 łyżki majonezu kieleckiego
? 2 łyżki śmietany lub jogurtu
? 2 ząbki czosnku
? pocięta zielenina (koperek, pietruszka, szczypiorek lub tylko np. koperek )
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku, odstawiamy. Rozgrzewamy na patelni jedną łyżkę masła z przeciśniętym czosnkiem, następnie dodajemy szpinak świeży lub mrożony i smażymy aż zmięknie. Później dodajemy sery: fetę, mascarpone, pleśniowy i wszystko jeszcze chwilę smażymy, aż sery się dobrze rozpuszczą. Po usmażeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie, smarujemy środek połową szpinaku, na którym kładziemy filet z łososia, a następnie kładziemy na wierzchu resztę szpinaku. Zawijamy rybę w cieście i sklejamy brzegi, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 25 minut. Przygotowujemy dressing do ryby, mieszamy majonez ze śmietaną lub jogurtem, zieleniną i czosnkiem. Upieczoną rybę podajemy z dressingiem lub nie.
Smacznego
