Phalenopsis okres grzewczy

Kornelya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 paź 2012, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalenopsis okres grzewczy

Post »

I po storczyku... Najpierw zżółkł najniższy liść i odpadł. Część korzeni z wierzchu zmiękła i w sumie zmartwiała. Stwierdziłam, że za wysoko posadziłam bo storczyk stale przechylony i wsadziłam go głębiej. Delikatnie przesadzałam, a ta kępka trzech liści odpadła... Jakby w środku puściło to co trzymało... Chyba już nic z tego nie będzie :( Przegrałam.

Obrazek Obrazek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Kornelyo , to smuteczek.... :(
Ale pociesz się ,ze takie przykre doświadczenia ;:223 większość z nas ma.Nie jesteś z porażką....jedyna.
Przyjmij ,że nawet takie rzeczy uczą.
Oby...nie było ich więcej.

Bywa i tak...mimo naszej chęci...że storczyk nie daje sobie rady.
Zbyt wiele błędów potrafi się skumulować podczas uprawy, aż ...zostaje przekroczona granica i pozostaje .. ;:oj .taka kępka liści w garści .

Można sądzić ,ze dla Ciebie ten przypadek, stanie się wielce znaczącym i pouczającym.
Nie ma co się zrażać...a, na pocieszenie kupić sobie zdrowego pięknego storczyka.
I z nim zacząć przygodę ; w zgodzie z zasadami i kulturą uprawy będziesz na dobrej drodze do sukcesu.

Pozdrawiam JOVANKA
CurllyHair
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2013, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie ;'-)
Jestem nową osoba na forum. Odnośnie sezonu grzewczego to mogę coś podpowiedzieć. Ja swoje storczyki ustawiam na szerokiej podstawce wysypanej keramzytem lub kamieniami. Do tej podstawki wlewam trochę wody, uzupełniam na bieżąco. Wilgotność chyba im odpowiada bowiem mam już je kilka dobrych lat i nie mam z nimi żadnych kłopotów. Doniczki maja dziurki naokoło na całej powierzchni w celu jak najlepszej wentylacji. Podlewam gdy cały substrat przeschnie. Systematycznie wycieram z kurzu. Kwitną na okrągło a stoją na parapecie nad grzejnikiem.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;-)

Izabela
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witaj Izabelo,
- opisałaś jak sobie radzisz ze storczykami .To zgodne z zasadami uprawy i...
Izabela pisze:Kwitną na okrągło a stoją na parapecie nad grzejnikiem.

Powiem tak...w uprawach domowych tak już jest ,że warunki u każdego są odmienne .I pomimo
usilnych starań nie jeden na tym forum z doświadczeniem poniósł już porażkę.

Więc... raczej " umiarkowanie z :wink: ostrożnym optymizmem" podchodzimy do wiadomości .o :roll: ..bezproblemowych storczykach.

Jeżeli tak jest u Ciebie. to tylko się cieszyć pozostaje; chętnie też obejrzymy Twoją kolekcję.

Zapraszamy-
pozdrawiam JOVANKA
CurllyHair
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sty 2013, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Jovanko piszesz:

Więc... raczej " umiarkowanie z :wink: ostrożnym optymizmem" podchodzimy do wiadomości .o :roll: ..bezproblemowych storczykach.

Ze storczykami to może i mi się poszczęściło ale dopiero po jakimś czasie, (wszystkiego nauczyłam się na własnych błędach), ale to nie znaczy że nie mam problemów z innymi roślinami. Także mój optymizm jest naprawdę zawężony niestety.
Dlatego tu jestem aby dowiedzieć się więcej
Pozdrawiam.

Curlly Hair
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”