Przygotowanie ziemi pod rośliny cebulowe

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przygotowanie ziemi pod rośliny cebulowe

Post »

Myślę, że to obojętne :) Teoretycznie grubszy może nawet lepiej spełniać funkcję drenażu.
Ja ostatnio sadziłam cebulowe i użyłam (ale to raczej mało kto ma taką możliwość) wysuszonego obornika ze starej obory. Taka lekka konsystencja (wyglądała ciut jak próchno) dawałam tego sporo, mam nadzieje, ze nie zaszkodzi. Mieszałam trochę z ziemią z ogródka, trochę czasem dosypywałam ziemi kwiatowej. Ponoć tulipany uwielbiają taka mięciutką glebę, puszystą, więc chciałam im dać co tylko, żeby się cieszyły. Mam nadzieję, ze nie przedobrzyłam? Te duże ilości obornika, to też przy okazji późnego sadzenia, co by im cieplej też było :uszy
Ma ktoś doświadczenie z ewentualnym naturalnym przenawożeniem? ;:204
A odnośnie nawozów mineralnych, zdaje mi się!, że gdzie przeczytałam, ze krokusy nie lubią bodajże. Ja preferuję takie total naturalne ;] Jeśli takowa możliwość istnieje ;:173
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01

Post »

Pacynko, taki "przeleżały", przekompostowany obornik jest bardzo dobry dla cebulowych. Jedyne czego nie lubią, to świeżego, palącego obornika. Taki lepiej rozłożyć w kompoście i pozwolić, aby dżdżownice się nim zajęły przez sezon :)
Próchnica, której użyłaś powinna być bezpieczna dla roślin. Raczej nie ma możliwości przenawożenia, a same roślinki powinny odwdzięczyć się na wiosnę :) Dobrze, że ziemia jest miękka i pulchna- taka też jest najlepsza dla większości roślin cebulowych. Cięższe gleby można też przemieszać z piaskiem, perlitem ogrodniczym, itp.
Byle do wiosny!
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

AdamoB, dzięki za utwierdzenie mnie! Bo jednak już zaczęłam się zastanawiać! Wątpić..? Czytałam opinię o trocinach, że nie wolno np takich nierozłożonych mieszać. I zaczęłam się zastanawiać czy ten mój 'obornik' aby przypadkiem nie zacznie żyć w tej glebie i dopiero zaczynać się rozkładać... I że wtedy nie najlepiej niby. Ale on już w oborze kilka lat spokojnie sobie leży. Kurki sobie tam grzebią. Więc myślę/mam nadzieję, że nie zaszkodzi. A wręcz służyć będzie.
Jak będę miała chwilkę dłuższą to może nawet wrzucę fotę 8-) ... z obornikiem :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”