Prośba o ocenę stanu storczyka

Awatar użytkownika
Visenna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: prośba o ocenę stanu storczyka

Post »

Mam dużą podstawkę, na niej keramzyt, na niej mniejszą podstawkę i dopiero doniczkę. Zdaję się, że w doniczce, w podłożu też mam jakiś keramzyt, ale to już nie jest moja inwencja twórcza, tylko pomysł sprzedawcy.
Ten storczyk o którym mowa i tak nie kwitnie. Ma jedynie oczko zasmarowane Floral Paste (tak mi napisał sprzedawca) i coś tam sobie rośnie. Można by było zaryzykować przesadzanie (wymianę podłoża)?
?????
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Zależy, ile jest korzeni w doniczce, bo może się okazać, że jest ich masa i dodatkowe wyłożenie dna kamykami spowoduje, że nie pomieścisz już korzeni :lol:

Dużo osób pisze, że nie powinno się stresować storczyków przesadzaniem, ale ja jednemu robiłam to już bardzo często, ze względu na jego stan, później z konieczności wymiany podłoża na mech, bo usychały korzonki (miniaturka) i jest mu dobrze, puszcza korzonki, a kwiatki też długo mimo to trzymał :wink: dlatego 'ryzyko' zależy od Ciebie, czy chcesz je podjąć, czy nie. Ja osobiście nie dotykam tylko tych, z którymi nic kompletnie się nie dzieje. Jeśli mi marnieje, to zaglądam w korzenie. Jeśli nie, to nie dotykam :wink: lub jeśli mam wątpliwości co do jego kondycji, widzę coś niepokojącego (jak ostatnio zgnilizna głównego pędu), podłoże jest za drobne, rozłożone lub zaobserwuję szkodniki - to także ingeruję. Także w Twoim przypadku.. jeśli nie masz innych powodów do przesadzania, poza tym, by ustabilizować storczyka wagą doniczki, to chyba byłabym bardziej skłonna do włożenia go w osłonkę. W końcu 'problem' jest przejściowy, bo to pędy i kwiaty wywracają doniczkę. Później można wyjąć z osłonki :wink: Jeśli jednak nie będzie mu ona szkodzić na zdrowie, to nie ma potrzeby jej usuwania. Ze swojej strony radzę jednak zrobić dziurki w ściankach doniczki :) To, jak falek będzie reagował na osłonkę zależy od warunków, w jakich go trzymasz. Od wilgotności powietrza, temperatury, cyrkulacji powietrza itp. :wink: Ja wspomnianą miniaturkę (MM) musiałam raz ustabilizować gumką od gorsetu - został 'przywiązany' do doniczki, ale to ze względu na to, że liście ma leżące, wszystkie ukierunkowane w jedną stronę :lol:
Podczas kwitnienia ponoć też nie powinno się przesadzać, nie wiem, czy także w przypadku, gdy falek odbija na pędzie. Jak już pisałam - przesadzałam kwitnące i nie zauważyłam żadnych negatywnych skutków. Ale ja mam w swojej kolekcji tylko trzy, do czynienia miałam z pięcioma. Można powiedzieć, że nadal się uczę, ale wiele już na swoich przetestowałam :lol:

Co do keramzytu.. dziwne, bo sama to stosuję i powiem szczerze, że jeszcze nigdy wyłożony na podstawce mi nie spleśniał (poza sytuacją, gdy próbowałam jednego reanimować w keramzycie, co okazało się totalną porażką, właśnie przez to, że pleśniał w moich warunkach). Jedynie pokrył się osadem z kranówki (odstałej! Uroki Śląska..), dlatego go często wypłukuję, zawsze gdy jest czas na podlanie falka :wink: także sytuacji ze szkodnikami, które zostały zwabione przez keramzyt nie miałam, ale to chyba dobrze, że wyszły z doniczki i sobie zamieszkały w podstawce? :D Czy czegoś nie zrozumiałam? :lol:
Do podłoża dodają chyba skałę wulkaniczną, podobną do keramzytu.

:wit
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Visenna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Może zaryzykuję, bo jeśli mi znów spadnie, to może nie mieć tyle szczęścia co ostatnio. Dziś znów całe stado dorodnych skoczogonków spaceruje po keramzycie, ale pleśni już nie mam, tylko trochę osadu z wody (w Poznaniu też najlepsza nie jest). Na podstawkę leję kranówkę- myślę, że nie zaszkodzi jeśli korzenie jej nie dotykają (może przez to mam te pleśniowe "niespodzianki"). Z drugiej strony tą pleśń miałam tylko w jednej podstawce- pod storczykiem, który miał już na kwiatach szarą pleśń.
Do podlewania już mi się przegotowana woda szykuje, tylko jeszcze filtrowanie ją czeka.
Ale te skoczogonki w keramzycie upierdliwe są- myślę, że gdy podleję roślinę to wrócą do doniczki. Chyba czas się z nimi rozprawić.
?????
Awatar użytkownika
Visenna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Visenna pisze:
Ale te skoczogonki w keramzycie upierdliwe są- myślę, że gdy podleję roślinę to wrócą do doniczki. Chyba czas się z nimi rozprawić.
Podlewanie zakończone. W doniczce robali nie było, więc keramzyt i podstawki poszły do wrzącej kąpieli i myślę, że już nie będzie ani pleśni, ani skoczogonków. Mało humanitarne, ale może skuteczne.
?????
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Skoczogonków można się pozbyć poprzez dłuższy okres nie podlewania storczyka :wink: nie są one szkodliwe na tyle, by częstować falka chemią, która nie zawsze na nie pomaga. Są upierdliwe, to fakt. Ale ja wypędziłam je właśnie przez posuche :D wiesz, to że usunęłaś dorosłe osobniki, nie oznacza, że jajka i larwy też zginęły - te w doniczce. Dlatego proponuję zafundować dłuższą suszę :wink: dziurki w ściankach doniczki też dużo pomogą, brak osłonki tym bardziej, podłoże będzie wysychać w miarę równomiernie i nie będą miały jak się zagnieżdżać :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi przesuszanie niewiele pomogło na skoczogonki, chyba, ze za krótko to trwało, ale bałam się, ze przy dłuższej "suszy" roślina straci turgor :) Zrobiłam dziurki w doniczce, podlewam rzadziej ale na skoczogonki pomógł mi Nomolt :) Wiem, ze polecany jest głównie na ziemiórki, ale tylko to miałam pod ręką :) Zastosowałam dwa razy i jest ok, roślina tez ma się świetnie, nic na tym nie ucierpiała :) Może ktoś powie, że zastosowanie chemii jest zbędna przy skoczogonkach i niepotrzebne naraża rośline, ale ja nie toleruje żadnego zoo w moich doniczkach.. Przez chwile może się nic nie dziać a później się ocknę jak podgryzane korzonki złapią jakąś infekcję, więc wolę dmuchać na zimne :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
natalia900
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2012, o 18:58

Prośba o ocenę stanu storczyka

Post »

Witam i proszę o ocenę stanu mojego storczyka.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Re: Prośba o ocene stanu STORCZYKA

Post »

Witam.
Storczyk wygląda dobrze, drobne plamy na liściach to tylko uszkodzenia z transportu.
Korzenie troszkę przesuszone, ale roślinka wypuszcza nowe, a to świadczy że ma się dobrze.
Dobre podlewanie to 100% sukcesu.

Ja swoje moczę w filtrowanej wodzie przez 20 minut co 10 dni latem i co tydzień zimą.
Wynika to z tego iż mieszkam w bloku i centralne mocno grzeje zimą.
Od 4 lat mam storczyki i żadnego nie straciłem, latem jest około 15 kwitnących.
Foto z zeszłego roku. Obrazek
Kasiunia08
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 17:33

Post »

A gdy storczyki puszczają nowe korzenie to co ze starymi? Można je poucinać? Jakoś wyrzucić? Żeby nowe miały miejsce się rozwijać.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do momentu gdy korzeń wykazuje chociaż minimum życia nie wolno go ucinać.
Kasiunia08
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 17:33

Post »

Rejden pisze:Do momentu gdy korzeń wykazuje chociaż minimum życia nie wolno go ucinać.

A gdy są nowe korzenie i kilka starych, które nie puszczają nic nowego to te stare można poobcinać?
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy ale to nigdy nie obcina się korzeni storczykom, chyba że są całkowicie suche zgniłe lub zmurszałe.
Często mimo iż wyglądają na suche w środku żyją.
natalia900
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2012, o 18:58

Post »

przepraszam ale ja tu prosilam o ocene MOJEGO STORCZYKA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

natalio900
A....to ciekawe :roll: ..czego się jeszcze spodziewałaś .... skoro postem wyzej
Rejden napisał swoją ocenę
Witam.
Storczyk wygląda dobrze, drobne plamy na liściach to tylko uszkodzenia z transportu.
Korzenie troszkę przesuszone, ale roślinka wypuszcza nowe, a to świadczy że ma się dobrze.
Dobre podlewanie to 100% sukcesu.

I tyle w temacie wystarczy.... o podlewaniu wtrącenie jest ważne ,bo z zachwytu mozna zapomnieć ,ze to żywa roślina.
I szybko to piękno zakupione zmienia sie w koszmar....

Polecam tematy o uprawie....wszak z zakupem rozpoczyna sie okres własnej pielęgnacji.I tego co ma w sobie storczyk nie powinno się stracić.
Jak dbać o storczyka i jak uprawiać z powodzeniem to wymóg zdobywania wiedzy jest już po Twojej stronie .
Dla ułatwienia...jest multum stron w tej sekcji ; o wątpliwościach w uprawie wraz z odpowiedziami,wskazaniami.
Polecam lekturę zamiast pytań.
.
JOVANKA
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

Co wyrośnie ze zgrubienia to sie okaże :) ale o ile mnie wzrok nie myli to z oczka na łodyżce coś sie chce kluć - więc może zobaczysz kwiaty wcześniej niż myślisz :) czego z całego serca życzę ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”