Ogród - moja pasja :)
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród - moja pasja :)
Constancjo, wszystko ma swoje dobre strony 

- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pewnie! Małżonek się pod nogami nie plącze. 

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Witajcie
Murki pierwsza klasa jak już wspomniano. Układaliście na sucho czy były łączone zaprawą ?

Murki pierwsza klasa jak już wspomniano. Układaliście na sucho czy były łączone zaprawą ?
PiotrekP kamienie łączone na zaprawę inaczej wszystko by się rozleciało 

- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
nooo rewelacja:) grill pierwsza klasa, murki są cudne, po prostu marzenie
nasadziłaś już troszkę to na pewno na wiosnę będzie już kolorowo
czekam na zdjęcia i oczywiście będę u Was podglądać zmagania działkowe bo macie na prawdę śliczną działeczkę 

- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
zaglądam, zaglądam. Nie zawsze napiszę, ale zawsze podziwiam zapał i postępy

Witam Kochani!
Zacznę od tego że stała się straszna rzecz.....
Mam rozciętego palca i z rana na szyciu byłam. Mam 3 szwy
Przez poranne wydarzenie z nożem (mój wspaniały mąż naostrzył wszystkie noże i zapomniał mi o tym powiedzieć) nasz wypad na działeczkę trochę się opóźnił. Wróciliśmy do domku na obiadek i zaraz znów lecimy do pracy...Ale, ale... liczyłam, że zrobię porządek jak mąż będzie naciągał siatkę i wtedy zrobię fotki.... Przez paluszka nie mogłam plewić i sprzątać dlatego jest mi troszkę wstyd za to co zobaczycie zaraz....
O to dowód że nie oszukuję

Tak wygląda moja działeczka z góry

Bałagan na wylewce pod skarpą stanie tam kiedyś domek
Załapała się nawet ścieżka od furtki, którą mąż poszerzał

A tak właśnie mój pracuś męczył się z siatką

A to jest rabata która powstała niedawno i na nią właśnie przesadzimy malinki - nie mogłam wyplewić dalej- przepraszam

Rzut oka z bliska na skalniaczek - na najniższym poziomie planuję stworzyć rabatkę wiosenną tzn. Tulipanki, krokusy, iryski, etc.
Rabatka czeka na wyplewienie i przekopanie

Wyżej widać 2 kalinki a pośrodku hortensja
A teraz mogę się chwalić tym co już mam
Zaczynam od góry:
Poziomki

Moja piękna - taka malutka ale już zakwitła

Uratowana Hosta

Hortensja bukietowa

I reszta moich roślinek

Więc tak to teraz wygląda... mam nadzieję że się podoba.... Kurcze, tak mi wstyd za ten bałagan i chwastowisko!!!
Zacznę od tego że stała się straszna rzecz.....

Mam rozciętego palca i z rana na szyciu byłam. Mam 3 szwy

Przez poranne wydarzenie z nożem (mój wspaniały mąż naostrzył wszystkie noże i zapomniał mi o tym powiedzieć) nasz wypad na działeczkę trochę się opóźnił. Wróciliśmy do domku na obiadek i zaraz znów lecimy do pracy...Ale, ale... liczyłam, że zrobię porządek jak mąż będzie naciągał siatkę i wtedy zrobię fotki.... Przez paluszka nie mogłam plewić i sprzątać dlatego jest mi troszkę wstyd za to co zobaczycie zaraz....

O to dowód że nie oszukuję

Tak wygląda moja działeczka z góry

Bałagan na wylewce pod skarpą stanie tam kiedyś domek
Załapała się nawet ścieżka od furtki, którą mąż poszerzał

A tak właśnie mój pracuś męczył się z siatką

A to jest rabata która powstała niedawno i na nią właśnie przesadzimy malinki - nie mogłam wyplewić dalej- przepraszam

Rzut oka z bliska na skalniaczek - na najniższym poziomie planuję stworzyć rabatkę wiosenną tzn. Tulipanki, krokusy, iryski, etc.
Rabatka czeka na wyplewienie i przekopanie

Wyżej widać 2 kalinki a pośrodku hortensja

A teraz mogę się chwalić tym co już mam

Zaczynam od góry:
Poziomki

Moja piękna - taka malutka ale już zakwitła

Uratowana Hosta

Hortensja bukietowa

I reszta moich roślinek

Więc tak to teraz wygląda... mam nadzieję że się podoba.... Kurcze, tak mi wstyd za ten bałagan i chwastowisko!!!
- sweety
Wcale nie ma bałaganu
I już całkiem sporo roślin... Zobaczysz, jak się rozrosną do przyszłego roku 
Co do I piętra Twojej rabatki, to raczej nie ograniczyłabym się do wiosennych (tulipany, krokusy, czy nawet irysy), bo najpóźniej w okolicy czerwca rabata będzie hmmm mało atrakcyjna. Ja robię zawsze tak, że na każdej rabatce mam małe iglaczki, czy krzaki, a między nimi sadzę wiosenne i byliny. Na wiosnę widać praktycznie tylko te wiosenne, ale cały rok coś zielonego tam jest
Z palcem nie zazdroszczę, ale jeśli Cie to pocieszy - kiedyś na puszce pocięłam się tak, że zabandażowałam 4 palce, a na pogotowiu okazało się, że rany są "tylko" na trzech. Lekarz miał ubaw. Ja także. Ale krew tak się lała i wszystko mnie bolało, że nie byłam w stanie ocenić, co tak na prawdę sobie zrobiłam
Wypielić zdążysz - wieksze chwasty zresztą wyrywa się znacznie lepiej:D
No i widzę, ze dzidzia się pluskała

Co do I piętra Twojej rabatki, to raczej nie ograniczyłabym się do wiosennych (tulipany, krokusy, czy nawet irysy), bo najpóźniej w okolicy czerwca rabata będzie hmmm mało atrakcyjna. Ja robię zawsze tak, że na każdej rabatce mam małe iglaczki, czy krzaki, a między nimi sadzę wiosenne i byliny. Na wiosnę widać praktycznie tylko te wiosenne, ale cały rok coś zielonego tam jest

Z palcem nie zazdroszczę, ale jeśli Cie to pocieszy - kiedyś na puszce pocięłam się tak, że zabandażowałam 4 palce, a na pogotowiu okazało się, że rany są "tylko" na trzech. Lekarz miał ubaw. Ja także. Ale krew tak się lała i wszystko mnie bolało, że nie byłam w stanie ocenić, co tak na prawdę sobie zrobiłam

Wypielić zdążysz - wieksze chwasty zresztą wyrywa się znacznie lepiej:D
No i widzę, ze dzidzia się pluskała

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Miła Agrafeczko, przepraszasz nas za bałagan, jak więcej pokrążysz po ogródkach, to zobaczysz, że nie wszędzie i nie zawsze jest idealnie, szczególnie jak się prowadzi prace,
Nad wierzbą mandżurską to ja bym się zastanowiła, masz mały ogród a to jest dosyć duże drzewo.
Nad wierzbą mandżurską to ja bym się zastanowiła, masz mały ogród a to jest dosyć duże drzewo.
- sweety
Zapomniałam napisać - miałaś farta z funkiami
Są bardzo ładne, a jakbyś chciała kupić - nie są tanie 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Kochana
Dziękuję Ci na wstępie za Twój wpis w moim wątku, za miłe słówka.
Przed Tobą mnóstwo pracy, ale ani się obejrzysz jak nie będzie gdzie roslinek sadzić ;) Szkoda paluszka, no ale takie życie
A murki są reqwelacyjne
To Wasze dzieło, czy poprzednich właścicieli???

Przed Tobą mnóstwo pracy, ale ani się obejrzysz jak nie będzie gdzie roslinek sadzić ;) Szkoda paluszka, no ale takie życie

A murki są reqwelacyjne

kropelka jak już pisałam wyżej że górny poziom już był a reszta to zasługa ciężkiej pracy mojego męża....
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa.... aż lżej na duszy człowiekowi
zwkwiat masz rację z tą wierzbą wiesz przy kupnie tak o tym nie myślałam ale jak się nie przyjęły to wsadzać więcej nie będę...tylko szkoda roślinek bo mogły rosnąć gdzieś indziej... Też miałaś przygodę z palcami ale teraz się z tego śmiejesz ja pewnie za 2 tyg też będę
A Maluch miał ubaw że hoho tak się wymęczył że poszedł spać i leży w wózeczku przykryty ( na zdjęciach widać ) 
sweety Kochana masz rację w zupełności
muszę to jeszcze przemyśleć co tam dokładnie będzie, co nie zmienia faktu że i tak obrobić będzie trzeba
Kurcze nie może być nic wyższego niż murek bo efekt będzie kiepski...hmmmmm.... pomyślę....
A może Wy macie jakieś propozycje???
Czekam na sugestie
Pozdrawiam!
Dziękuję Wszystkim za miłe słowa.... aż lżej na duszy człowiekowi

zwkwiat masz rację z tą wierzbą wiesz przy kupnie tak o tym nie myślałam ale jak się nie przyjęły to wsadzać więcej nie będę...tylko szkoda roślinek bo mogły rosnąć gdzieś indziej... Też miałaś przygodę z palcami ale teraz się z tego śmiejesz ja pewnie za 2 tyg też będę

sweety Kochana masz rację w zupełności

A może Wy macie jakieś propozycje???

Czekam na sugestie

Pozdrawiam!

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
To posadź niskie byliny,pierwiosnki,goryczkę,floksy skrzydlaste ,inne gatunki funkii,żurawki ...wybór jest ogromny,a między takie całoroczne roślinki cebulki wiosennych kwiatków,jak przekwitną nie będzie tam smutno i "goło",zresztą wszystko zależy od tego czy masz tam słońce czy cień ,wg tego musisz podobierać rośliny
- sweety
Może także jakieś paprocie (będą pasować z uwagi na otoczenie), trawy... A i żurawki to znakomity pomysł - jest wiele, różnokolorowych odmian różnej wielkości
No i skorzystać z jednorocznych
Wychodzi taniej...

Muszę przywitać się z kolejną lubuszanką
Bardzo ładnie już jest u Was,a co będzie dalej się działo
Podziwiam i bardzo Was szanuję ,za to co robicie.

Pozdrawiam Mirka !