Różany ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różany ogród cz.6

Post »

Żurawki kupione wiosną ładnie się rozrosły dzięki ściółkowaniu drobną korą
Obrazek

Obrazek
Właśnie czekam na kolejne 16szt.Obsidian od Igi ;:65

Przedstawię jeszcze ubiegłoroczne hortensje Limelight - dwie już zakwitły, reszta jeszcze w pąkach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mam na razie pomysłu na obsadzenie miejsca przed świerkami serbskimi. Miejsce czeka już od ub.roku i wciaż nic nie rośnie.
Obrazek

Za to żuraweczki Electric Lime rosną ślicznie, mimo, że niewiele osób dawało im szansę w poprzednim roku
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie róże z pierwszego kwitnienia
Aphrodite
Obrazek

Larissa
Obrazek

Obrazek

Generous Gardener - mało znana, ładna, b.zdrowa angielka. Myślę, że w przyszłym roku pokaże na co ją stać :D
Obrazek

Obrazek

Granny
Obrazek

Obrazek

Barock - kompletnie nie pasująca do kolorystyki ogrodu. Będę ją musiała przenieść na wiosnę do innej części ogrodu, gdzie docelowo powstanie żółta rabata.
Obrazek

Maria Curie
Obrazek

Pompon Flowers Circus
Obrazek

Baronesse
Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord - kwitła bardzo obficie w tym roku
Obrazek

Obrazek

Mounstead Wood
Obrazek

i w słońcu
Obrazek

Etiuda
Obrazek

NN przywieziona 2 lata temu z Węgier. Może to Parade?
Obrazek

Obrazek

Clair Austin
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo ,bardzo podoba mi się Etiuda... :D
Moniko jak spisuje się Pompon Flowers Circus?
Jak długo ją masz i czy rośnie bezpośrednio na rabacie?
Bo chyba popełniłam błąd przesadzając ją do donicy,czego zresztą nie lubię- róż w donicach nie lubię :wink:
Wyczytałam jednak,że to róża tarasowa i przestraszyłam się wręcz co ja kupiłam sobie????
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moni ale cisy urosly :shock: jestem w szoku... czy to moze zludzenie optyczne?
Podoba mnie sie bardzo ta nowa rabata i pomimo zurawek :wink: bardzo w moim guscie.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit jestem ....w Twoim cudniastym ogrodzie ;:3

Dziękuję za info o Swany.....to mam teraz zagwostkę.....Nie wiedziałam o tych badylach....

30 arów - moje marzenie....wiem, wiem, duuuużo pracy, wysiłków, pieniędzy nigdy dość...........ale i radości... ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Moniu znowu dałaś po oczach :;230 Piękne różyczki ;:180 Będę uważnie śledzić C. Austin ;:224
Szaleństwo zakupowe widać, że udane :;230 Już widzę jak wiozłaś nowego lokatora autem ;:224
Widoczki cudne ;:215
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Moniczko urzekł mnie Twój ogród w tonacjach jakie lubię, u mnie jest w tonacji biało-różowo - niebieskiej
chociaż jest w nim troszkę żółci i czerwieni których w ogrodzie za bardzo nie lubię, ale dodaję aby nie
było monotonnie, róże kwitną pięknie aż tu czuję ich zapach ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:Bardzo ,bardzo podoba mi się Etiuda... :D
Moniko jak spisuje się Pompon Flowers Circus?
Jak długo ją masz i czy rośnie bezpośrednio na rabacie?
Bo chyba popełniłam błąd przesadzając ją do donicy,czego zresztą nie lubię- róż w donicach nie lubię :wink:
Wyczytałam jednak,że to róża tarasowa i przestraszyłam się wręcz co ja kupiłam sobie????
Krysiu, Pompon jest wspaniała, a w zasadzie są, bo mam je dwie. Pierwsze pąki zupełnie ścinałam, bo były mało napełnione, więc czekałam aż się różyczki wzmocnią i teraz się doczekałam na piękne kwitnienie :D
Moje rosną na rabacie i są całkiem okazałe :D
Całe szczęście, że nie jest to róża patio jak Biedermeier - tej to nie lubię.

-- Wt 07 sie 2012 10:39 --
Jule pisze:Moni ale cisy urosly :shock: jestem w szoku... czy to moze zludzenie optyczne?
Podoba mnie sie bardzo ta nowa rabata i pomimo zurawek :wink: bardzo w moim guscie.
Julciu, wydaje mi się, że cisy niewiele urosły, chyba takie złudzenie. One są w ogóle duże. W przyszłym roku na wiosnę przytnę je na równo, żeby nabrały wyglądu. W tym roku chciałam, żeby się ładnie przyjęły, odbudowały korzenie i nie zagęszczały jakoś specjalnie, więc nie cięłam.

-- Wt 07 sie 2012 10:42 --
justi177 pisze::wit jestem ....w Twoim cudniastym ogrodzie ;:3

Dziękuję za info o Swany.....to mam teraz zagwostkę.....Nie wiedziałam o tych badylach....

30 arów - moje marzenie....wiem, wiem, duuuużo pracy, wysiłków, pieniędzy nigdy dość...........ale i radości... ;:173
Justyś, tak niestety jest z białą Swany - lubi sobie wypuścić badyl. Osobiście mnie to wkurza, ale wybaczam jej w zamian za obfite kwitnienie.
:lol: Fajnie podsumowałaś 30arów :lol: Masz rację - radość to nieskończona, bo i ogód pewnie nigdy nie będzie w pełni taki, jak bym chciała i zawsze będzie coś do sadzenia ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maddy77 pisze:Moniu znowu dałaś po oczach :;230 Piękne różyczki ;:180 Będę uważnie śledzić C. Austin ;:224
Szaleństwo zakupowe widać, że udane :;230 Już widzę jak wiozłaś nowego lokatora autem ;:224
Widoczki cudne ;:215
Clair Austin jest prześliczna. Podoba mi się to, że jest lekko kremowa na początku kwitnienia. Później kwiat robi się biały. Myślę, że jak będzie większym krzaczkiem, to będzie piękny efekt. Niestety nie bardzo pasuje mi do Aspiryn Rose, która z kolei rózowieje przy przekwitaniu. Kupię w tym roku jedną Alba Rose dla eksperymentu. Jeśli się sprawdzi lepiej, to wymienię zamiast Aspiryn.
Miłorzęba wiozłam sporo km i wszyscy się za mną oglądali widząc jadacą w niedzielę blondynkę z drzewem wystającym przez tylne okno :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KDanuta pisze:Moniczko urzekł mnie Twój ogród w tonacjach jakie lubię, u mnie jest w tonacji biało-różowo - niebieskiej
chociaż jest w nim troszkę żółci i czerwieni których w ogrodzie za bardzo nie lubię, ale dodaję aby nie
było monotonnie, róże kwitną pięknie aż tu czuję ich zapach ;:138 ;:138 ;:138
Danusiu, u mnie na razie nie ma za bardzo czerwieni i żółci - poza Pilgrimem, którego tonuję białymi i kremowymi dodatkami i poza Red Eden, którą obsadziłam fioletami dla złagodzenia koloru, ale to i tak ani typowe czerwone, ani typowe żółte, więc może być i jakoś pasuje do reszty.
Dla kontrastu sadzę purpurowe i mocniejsze różowe róże i jest ok. Zresztą byliny dopełniają wszystkiego i jest dobrze.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

William&Catherine ;:167 ;:167 ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze:... Moniś jak tam moje nasionka ostróżek? może już dojrzały?
Torebki nasienne zasuszone, więc zebrałam trochę (nasionka chyba będą w środku? ) i wrzuciłam do woreczka. Mam nadzieję, że te nasionka tam są - takie kuleczki wysypują się z tych suszków. Bardzo uschły w tym czasie, co mnie nie było. Jeśli nie wzejdą, to zbiorę jeszcze raz, bo część ostróżek będzie mi powtarzała kwitnienie po ścięciu. Chodziło Ci o tę ostróżkę lilaróż taką jaśniejszą o grubych kolbach kwiatów i pędach?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

To moze faktycznie zludzenie :lol: Moni a zamiast Aspirin nie myslalas moze o Petticoat? ladna kremowo-biala rozyczka ... do Clair byla by perfeto.
Albo ktoras z maloplatkowych, bo te pokazujace zolte pylniki maja ta przewage, ze odcien bialych platkow lagodza - Kent albo Innocencia - Diamant jest chyba za bardzo bialy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kent, czyli inaczej White Cover mam kilka szt. w ogrodzie, więc tutaj daruję sobie, choć faktycznie byłaby idealna ;:108 . Chyba, że zrezygnuję z niej z tamtych miejsc i przeniosę na tę okrągłą różankę, dokupię brakujące, a Aspiryny powędrują na miejsce Kentów ;:173 Petticoat - myślałam o zakupie tej róży, bo ślicznie prezentuje się na fotkach, ale ponoć ma długie przerwy w kwitnieniu, więc sobie dałam spokój, bo tam potrzebuję często kwitnącą, ponieważ to miejsce jest widoczne jak na dłoni. Będę musiała jesienią kupić po 1szt. jakichś odmian i popróbować w nowym sezonie. Ciekawe, czy ma ktoś Alba Rose z Rosarium? Interesuje mnie, czy nie rózowieje przy przekwitaniu.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Cześć Monia :wit piękne otwarcie i super zdjęcia Twojej kolekcji różyczek ;:180 Will & Kate mnie zachwyca, chyba nie będę się dłużej opierać... ;:131 Bukszpany wyglądają bardzo dostojnie na Twoich rabatach, chciałam wprowadzić kilka kulek u siebie, moze jakąś obwódkę rabatki..ponoć łatwo się ukirzeniają? Może wetknę kilka gałązek do ziemii i zobaczę czy dadzą radę...? ;:173
Pozdrowionka :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”