Polikola - parapetowce
Re: polikola - parapetowce
Moje doniczkowce
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wielbicielkę hibiskusów - jateż do nich należę
Czy masz może jeszcze inne kolory? Ja posiadam 4 jak zakwitną, wstawię zdjęcia, kota też mam, a nawet dwa
Pozdrawiam serdecznie.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- polikola
- 500p

- Od: 16 maja 2012, o 15:31
odnośnie kotów - obecnie mam ich sześć - mamę i 5 kociąt (w tym jedno adoptowane)
dla kotów jesteśmy "rodziną zastępczą", jesteśmy dla nich domem tymczasowym

kotka mieszkała na działce, została złapana w zaawansowanej ciąży, do nas trafiła z tygodniowymi kociętami - czterema swoimi i jednym podrzutkiem (przyjęła bez problemu jak swojego)

na początku była dzika i przerażona, obecnie przybiega żeby ją pogłaskać, ociera się o nogi i prosi o smakołyki, od samego początku bezproblemowa, nigdy się nie załatwiła poza kuwetę, nic nie zniszczyła, pazury ostrzy sobie na drewnie do kominka, nie jest to kot na kolana ale poza tym jest wspaniała
swoje kocięta też sama nauczyła korzystania z kociej ubikacji, nie znaleźliśmy ani jednej niespodzianki
szukam domu dla tej kotki, nie chcę, żeby wróciła na działkę (u mnie zostać nie może bo M. jak się okazało, ma kosmiczną alergię) a z hibiskusem to jest tak, że ona uwielbia patrzeć przez okno leżąc na parapecie tyle, że jemu się to nie spodobało
kociaki:

tu sobie śpimy prawie wszyscy

wracając do tematu kwiatów - hibiskusy mam tylko dwa (na razie
)
dla kotów jesteśmy "rodziną zastępczą", jesteśmy dla nich domem tymczasowym

kotka mieszkała na działce, została złapana w zaawansowanej ciąży, do nas trafiła z tygodniowymi kociętami - czterema swoimi i jednym podrzutkiem (przyjęła bez problemu jak swojego)

na początku była dzika i przerażona, obecnie przybiega żeby ją pogłaskać, ociera się o nogi i prosi o smakołyki, od samego początku bezproblemowa, nigdy się nie załatwiła poza kuwetę, nic nie zniszczyła, pazury ostrzy sobie na drewnie do kominka, nie jest to kot na kolana ale poza tym jest wspaniała
swoje kocięta też sama nauczyła korzystania z kociej ubikacji, nie znaleźliśmy ani jednej niespodzianki
szukam domu dla tej kotki, nie chcę, żeby wróciła na działkę (u mnie zostać nie może bo M. jak się okazało, ma kosmiczną alergię) a z hibiskusem to jest tak, że ona uwielbia patrzeć przez okno leżąc na parapecie tyle, że jemu się to nie spodobało
kociaki:

tu sobie śpimy prawie wszyscy

wracając do tematu kwiatów - hibiskusy mam tylko dwa (na razie
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
- polikola
- 500p

a to akurat panienka jest
chociaż mówimy na nią Szylkrecik, na zdjęciu tylko tak słodko i niewinnie wygląda, w rzeczywistości to małe diablę i mistrzyni zasypiania w dziwnych pozycjach
Pozdrawiam - Paulina
Dzięki za sesję zdjęciową z kociakami,są urocze
Ale skąd wiedziałam,że kotów jest więcej ???
Szkoda,że nie możesz ich zatrzymać
.Ale z alergią nie wygrasz,wiem coś o tym
(na szczęście nie na koty)
Ale skąd wiedziałam,że kotów jest więcej ???
Szkoda,że nie możesz ich zatrzymać
Martika
- polikola
- 500p

cała szóstka i tak by u mnie nie została, ale trochę jestem zła na tą alergię, znam osoby, które się odczuliły, ale im szkodziły pojedyncze alergeny, u M. to grubsza sprawa bo i koty i pyłki
Pozdrawiam - Paulina
http://images38.fotosik.pl/1633/e06359b029c05ae2med.jpg ta kociczka jest absolutnie cudowna! (ja mam srebrno-rudą
), kiedyś słyszałam, że umaszczenie szylkretowe zdarza się praktycznie tylko u kotek, a u kocurów nie, nie wiem, ile w tym prawdy.
Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć dla tych maluszków fajne domki i, że jeszcze pokażesz maluszki
Ja mam dwa koty i alergię na kocią ślinę, więc jak któreś się poprzytula do mojej twarzy mam potem piękne czerwone plamy
które na szczęście dość szybko schodzą..
Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć dla tych maluszków fajne domki i, że jeszcze pokażesz maluszki
Ja mam dwa koty i alergię na kocią ślinę, więc jak któreś się poprzytula do mojej twarzy mam potem piękne czerwone plamy
- polikola
- 500p

wszystko jest kwestią genetyki, jest to związane z chromosomami płciowymi X i Y, ale tak w skrócie - szylkretowe kocury zdarzają się niezwykle rzadko, a nawet jak się już zdarzą to zwykle są bezpłodne
z kociaków domu nie ma jeszcze czarna kotka, na pozostałe już czekają nowi opiekunowie, kociaki jeszcze pokażę tylko najłatwiej je upolować na zdjęciu jak śpią
z kociaków domu nie ma jeszcze czarna kotka, na pozostałe już czekają nowi opiekunowie, kociaki jeszcze pokażę tylko najłatwiej je upolować na zdjęciu jak śpią
Pozdrawiam - Paulina
- polikola
- 500p

U nas dzisiaj ulewa, więc robię roślinom domowym spa
przy okazji dwa kolejne parapetowce zostały uwiecznione:

mały fiołek kwitnie tak jak wilczomlecz, od przeprowadzki, z czasem kwiaty bledną, nowe mają kolor który można wypatrzeć na zdjęciu, póki kwiatki nie więdną nie chcę ich obcinać

kalanchoe jest chyba wdzięczne bezgranicznie za przygarnięcie bo kwitnie niezależnie od warunków już dobre pół roku
a na koniec mój dzisiejszy nabytek

mały fiołek kwitnie tak jak wilczomlecz, od przeprowadzki, z czasem kwiaty bledną, nowe mają kolor który można wypatrzeć na zdjęciu, póki kwiatki nie więdną nie chcę ich obcinać

kalanchoe jest chyba wdzięczne bezgranicznie za przygarnięcie bo kwitnie niezależnie od warunków już dobre pół roku
a na koniec mój dzisiejszy nabytek

Pozdrawiam - Paulina
- mniodkowa

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Kontakt:
no właśnie
przybiegłam tu zobaczyć ten nowy nabytek
cudny
sama wskazałam miejsce zakupu a sobie nie kupiłam
ale u mnie taaakich cudnych nie było
albo taka wystraszona byłam tym, że mięknę
pooglądałam sobie pozostałe parapetowce, bardzo ładne kwiatuszki
natomiast:
powiem tak - próbować sobie możesz
może i 2 tygodnie Ci się uda w tym trwać... ale jest sezon na kwitnące i w każdym wątku jest TYYYLE cudów, że nie wróżę u Ciebie ujednolicenia na parapetach
cudny
sama wskazałam miejsce zakupu a sobie nie kupiłam
pooglądałam sobie pozostałe parapetowce, bardzo ładne kwiatuszki
natomiast:
polikola pisze:już się zastanawiam czy się skupić na storczykach i hibiskusach czy zrobić mix roślin, które mi się podobają
powiem tak - próbować sobie możesz
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- polikola
- 500p

mniodkowa -
bez Ciebie polowanie by się nie udało, jak mi napisałaś to się postarałam jak najszybciej znaleźć w sklepie i akurat trafiłam na moment, że z całej palety był wyciągnięty tylko jeden hibek, byłam tam jeszcze raz parę godzin później i co ładniejsze były już wybrane
Pozdrawiam - Paulina
- Nolinka

- Od: 28 maja 2012, o 09:54
Jaki piękny fiołek
a hibiskus - cudo, kwiaty ma podobne do mojego, tylko kolorek o wiele żywszy. Niech zdrowo rośnie.
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
Fiołek to śliczny bukiecik.Kiedyś uprawiałam fiołki na parapecie,ale ja jestem przykładem na to,że można ewolucyjnie przejść z uprawy wielogatunkowej do monotematycznej.Parę lat temu,gdy zakochałam się w storczykach moje parapety stały się zbyt małe dla innych roślin
.Storczyki wyparły wszystko.Doszło nawet do tego,że byłam zła gdy ktoś pełen dobrych intencji podarowywał mi w prezencie jakiś inny kwiat.Irytowałam się,co ja mam teraz zrobić z takim podarkiem,wyrzucić nie wypada,a miejsce na parapecie zajmuje
.Wystawiałam roślinkę na balkon w sezonie letnim i cieszyłam się ,gdy pierwsze jesienne przymrozki załatwiały sprawę
.Miałam wtedy ostrą fazę storczykową.Teraz wszyscy w rodzinie oraz znajomi wiedzą,że rośliny to ja sobie kupuję sama i już mnie nie uszczęśliwiają,a szkoda bo już mi trochę przeszło
.
Martika
- polikola
- 500p

Nolinka - szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia kiedy był w szczycie kwitnienia i barwa kwiatów była intensywna
Martika 68 - póki co storczyki nie zdominowały moich parapetów, ale na razie jest jeszcze dużo miejsca na nie przeznaczone, ale nie wykluczam, że kiedyś oddam wszystkie niekwitnące przyszłej teściowej (ona na pewno znajdzie dla nich lepsze miejsce), no może oprócz jednego, bo należy do mojego M. i jest nietykalny (jeszcze za czasów przed naszym poznaniem kwiatek był częstowany pewnym napojem i bardzo ładnie na tym wyszedł)
przypomniało mi się dzisiaj o moim słoiku z drobnymi, okazało się, że starczyło mi na jeszcze jednego hibiskusa i jutro do kolekcji dołączy kolejny storczyk
Martika 68 - póki co storczyki nie zdominowały moich parapetów, ale na razie jest jeszcze dużo miejsca na nie przeznaczone, ale nie wykluczam, że kiedyś oddam wszystkie niekwitnące przyszłej teściowej (ona na pewno znajdzie dla nich lepsze miejsce), no może oprócz jednego, bo należy do mojego M. i jest nietykalny (jeszcze za czasów przed naszym poznaniem kwiatek był częstowany pewnym napojem i bardzo ładnie na tym wyszedł)
przypomniało mi się dzisiaj o moim słoiku z drobnymi, okazało się, że starczyło mi na jeszcze jednego hibiskusa i jutro do kolekcji dołączy kolejny storczyk
Pozdrawiam - Paulina