Polikola - parapetowce

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: polikola - parapetowce

Post »

:wit Wilczomlecz i hibiscusy są ślicznie :) Czekam na resztę zdjęć :)i dołączam się do pytania o kotka :)
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Witam wielbicielkę hibiskusów - jateż do nich należę ;:108 Czy masz może jeszcze inne kolory? Ja posiadam 4 jak zakwitną, wstawię zdjęcia, kota też mam, a nawet dwa :;230 Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p
Od: 16 maja 2012, o 15:31

Post »

odnośnie kotów - obecnie mam ich sześć - mamę i 5 kociąt (w tym jedno adoptowane)
dla kotów jesteśmy "rodziną zastępczą", jesteśmy dla nich domem tymczasowym
Obrazek
kotka mieszkała na działce, została złapana w zaawansowanej ciąży, do nas trafiła z tygodniowymi kociętami - czterema swoimi i jednym podrzutkiem (przyjęła bez problemu jak swojego)
Obrazek
na początku była dzika i przerażona, obecnie przybiega żeby ją pogłaskać, ociera się o nogi i prosi o smakołyki, od samego początku bezproblemowa, nigdy się nie załatwiła poza kuwetę, nic nie zniszczyła, pazury ostrzy sobie na drewnie do kominka, nie jest to kot na kolana ale poza tym jest wspaniała
swoje kocięta też sama nauczyła korzystania z kociej ubikacji, nie znaleźliśmy ani jednej niespodzianki
szukam domu dla tej kotki, nie chcę, żeby wróciła na działkę (u mnie zostać nie może bo M. jak się okazało, ma kosmiczną alergię) a z hibiskusem to jest tak, że ona uwielbia patrzeć przez okno leżąc na parapecie tyle, że jemu się to nie spodobało
kociaki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek tu sobie śpimy prawie wszyscy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wracając do tematu kwiatów - hibiskusy mam tylko dwa (na razie :twisted: )
Awatar użytkownika
84joanna
200p
200p
Od: 26 mar 2012, o 22:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

polikola pisze:
Obrazek
Śliczny ;:oj ;:167

A kwiatuszki też masz śliczne ;:138
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

a to akurat panienka jest :) chociaż mówimy na nią Szylkrecik, na zdjęciu tylko tak słodko i niewinnie wygląda, w rzeczywistości to małe diablę i mistrzyni zasypiania w dziwnych pozycjach
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Dzięki za sesję zdjęciową z kociakami,są urocze :)
Ale skąd wiedziałam,że kotów jest więcej ???
Szkoda,że nie możesz ich zatrzymać :( .Ale z alergią nie wygrasz,wiem coś o tym ;:185 (na szczęście nie na koty)
Martika
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

cała szóstka i tak by u mnie nie została, ale trochę jestem zła na tą alergię, znam osoby, które się odczuliły, ale im szkodziły pojedyncze alergeny, u M. to grubsza sprawa bo i koty i pyłki
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

http://images38.fotosik.pl/1633/e06359b029c05ae2med.jpg ta kociczka jest absolutnie cudowna! (ja mam srebrno-rudą :wink: ), kiedyś słyszałam, że umaszczenie szylkretowe zdarza się praktycznie tylko u kotek, a u kocurów nie, nie wiem, ile w tym prawdy.
Mam nadzieję, że uda Wam się znaleźć dla tych maluszków fajne domki i, że jeszcze pokażesz maluszki ;:167

Ja mam dwa koty i alergię na kocią ślinę, więc jak któreś się poprzytula do mojej twarzy mam potem piękne czerwone plamy :;230 które na szczęście dość szybko schodzą..
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

wszystko jest kwestią genetyki, jest to związane z chromosomami płciowymi X i Y, ale tak w skrócie - szylkretowe kocury zdarzają się niezwykle rzadko, a nawet jak się już zdarzą to zwykle są bezpłodne
z kociaków domu nie ma jeszcze czarna kotka, na pozostałe już czekają nowi opiekunowie, kociaki jeszcze pokażę tylko najłatwiej je upolować na zdjęciu jak śpią
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

U nas dzisiaj ulewa, więc robię roślinom domowym spa :) przy okazji dwa kolejne parapetowce zostały uwiecznione:
Obrazek
mały fiołek kwitnie tak jak wilczomlecz, od przeprowadzki, z czasem kwiaty bledną, nowe mają kolor który można wypatrzeć na zdjęciu, póki kwiatki nie więdną nie chcę ich obcinać
Obrazek
kalanchoe jest chyba wdzięczne bezgranicznie za przygarnięcie bo kwitnie niezależnie od warunków już dobre pół roku

a na koniec mój dzisiejszy nabytek :twisted:
Obrazek
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no właśnie ;:224 przybiegłam tu zobaczyć ten nowy nabytek ;:224

cudny ;:167

sama wskazałam miejsce zakupu a sobie nie kupiłam ;:223 ale u mnie taaakich cudnych nie było ;:202 albo taka wystraszona byłam tym, że mięknę ;:224 :;230

pooglądałam sobie pozostałe parapetowce, bardzo ładne kwiatuszki ;:108
natomiast:
polikola pisze:już się zastanawiam czy się skupić na storczykach i hibiskusach czy zrobić mix roślin, które mi się podobają

powiem tak - próbować sobie możesz ;:224 może i 2 tygodnie Ci się uda w tym trwać... ale jest sezon na kwitnące i w każdym wątku jest TYYYLE cudów, że nie wróżę u Ciebie ujednolicenia na parapetach :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

mniodkowa - ;:180 bez Ciebie polowanie by się nie udało, jak mi napisałaś to się postarałam jak najszybciej znaleźć w sklepie i akurat trafiłam na moment, że z całej palety był wyciągnięty tylko jeden hibek, byłam tam jeszcze raz parę godzin później i co ładniejsze były już wybrane
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Jaki piękny fiołek :D a hibiskus - cudo, kwiaty ma podobne do mojego, tylko kolorek o wiele żywszy. Niech zdrowo rośnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Fiołek to śliczny bukiecik.Kiedyś uprawiałam fiołki na parapecie,ale ja jestem przykładem na to,że można ewolucyjnie przejść z uprawy wielogatunkowej do monotematycznej.Parę lat temu,gdy zakochałam się w storczykach moje parapety stały się zbyt małe dla innych roślin ;:131 .Storczyki wyparły wszystko.Doszło nawet do tego,że byłam zła gdy ktoś pełen dobrych intencji podarowywał mi w prezencie jakiś inny kwiat.Irytowałam się,co ja mam teraz zrobić z takim podarkiem,wyrzucić nie wypada,a miejsce na parapecie zajmuje :evil: .Wystawiałam roślinkę na balkon w sezonie letnim i cieszyłam się ,gdy pierwsze jesienne przymrozki załatwiały sprawę :oops: .Miałam wtedy ostrą fazę storczykową.Teraz wszyscy w rodzinie oraz znajomi wiedzą,że rośliny to ja sobie kupuję sama i już mnie nie uszczęśliwiają,a szkoda bo już mi trochę przeszło :;230 .
Martika
Awatar użytkownika
polikola
500p
500p

Post »

Nolinka - szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia kiedy był w szczycie kwitnienia i barwa kwiatów była intensywna

Martika 68 - póki co storczyki nie zdominowały moich parapetów, ale na razie jest jeszcze dużo miejsca na nie przeznaczone, ale nie wykluczam, że kiedyś oddam wszystkie niekwitnące przyszłej teściowej (ona na pewno znajdzie dla nich lepsze miejsce), no może oprócz jednego, bo należy do mojego M. i jest nietykalny (jeszcze za czasów przed naszym poznaniem kwiatek był częstowany pewnym napojem i bardzo ładnie na tym wyszedł)

przypomniało mi się dzisiaj o moim słoiku z drobnymi, okazało się, że starczyło mi na jeszcze jednego hibiskusa i jutro do kolekcji dołączy kolejny storczyk ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”