Ukorzenianie krzewów i pnączy

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

W tym roku zrobiłem postęp i ukorzeniłem kilka perukowców. Są to zaiste jedne z trudniejszych roślin. Sadzonkowanie o tej porze, raczej na pewno nic nie da. W warunkach domowych polecam przygiąć najniższą gałąź i zasypać ją na prawie całej długości ziemią, a tylko końcówkę zostawić nad. Jeszcze w tym samym roku powinny wybić z niej nowe pędy wraz z korzeniami. Zrobić tak na wiosnę, a jesienią będzie można "dzielić" taką gałązkę.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Ukorzenianie krzewów i pnączy

Post »

Witam,
na dniach rozmnażałem trochę roślin, sadzonki zielne:

- świdośliwa
- bluszcz pospolity
- winobluszcz
- dławisz okrągłolistny
- winorośl
- róża dzika i pomarszczona
- bukszpan
- forsycja
- aronia

Moje pytanie - ile trwa ukorzenienie poszczególnych gatunków? Dławisza ukorzeniam na próbę.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Awatar użytkownika
dawid214
200p
200p
Od: 16 lip 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ukorzenianie krzewów i pnączy

Post »

Ja wiem że liściaste ukorzenia się od czerwca do lipca (w lipcu też), a iglaki w sierpniu.
Dobrze jest zastosować dobry ukorzeniacz. Ja mam z firmy art-garden i muszę powiedzieć że się sprawdził. :)
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56

Ukorzenianie Miłorzębu

Post »

Witam mam pytanie czy ktoś z was próbował coś takiego zrobić ?? a jeśli tak , jakie są jego rezultaty.
Znalazłem artykuł który jednoznacznie stwierdza że jest to wykonalne "
Dr hab. Korszun zaleca rozmnażać miłorzęby z sadzonek zielnych (całoroczne przyrosty zbierane z ''podpędzonych'' w szklarni roślin matecznych). Powinno się to robić w czerwcu. Najlepsze podłoże do ukorzeniania to mieszanina torfu i kory (1 : 1), o pH nie większym niż 6. Ukorzenione sadzonki należy uprawiać przez 2 lata w pojemnikach, w nie ogrzewanym tunelu foliowym. Dopiero po tym czasie można drzewa sadzić na zewnątrz bez obawy, że przemarzną. Młode rośliny wymagają lekko kwaśnego podłoża, z wiekiem stają się tolerancyjne wobec odczynu. Miłorząb ma duże zapotrzebowanie na azot i potas. Na przykład, tego drugiego składnika powinno być - podczas uprawy w szkółce - 200 mg w litrze podłoża.

http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=8

(polecam ten artykuł , bardzo interesujący ) Lecz ja zrobiłem po swojemu i gałązkę już teraz pobrałem... trzymam ją w piwnicy. Zastanawiam się co z tego będzie. Pierwszy dzień
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ukorzenianie Miłorzębu

Post »

Powiem tak, sam nigdy się za to poważnie nie brałem ale czytałem w 'Rozmnażaniu drzew i krzewów nagozalążkowych' bodajże, że w Chinach czy Japonii, nie pamiętam dokładnie, sadzi się miłorzęby z żywokołów, tak jak u nas można sadzić wierzby. Coś tam kiedyś próbowałem ale zabrakło systematyczności, odpowiednich warunków, ale raczej przy odpowiedniej wilgotności (wysokiej i stale kontrolowanej) nie powinno być przeszkód w takim rozmnażaniu miłorzębu.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ukorzenianie Miłorzębu

Post »

"Można rozmnażać go również z sadzonek zdrewniałych (w stanie bezlistnym), które najlepiej jest wysadzać w styczniu w mnożarce."
Tyle o tej metodzie pisze Z. Terpiński (Szkółkarstwo ozdobne PWRiL)
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
saper1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2013, o 21:23

Sadzonki z gałęzi tarniny - ukorzenianie

Post »

Mam pytanie dotyczące krzewów które mają zasłonić i osłonić pewne miejsca mojej posesji, bardzo dla mnie ważne. Zdecydowałem się na tarninę, a ponieważ potrzebuję tego naprawdę dużo, a w jednym miejscu mam u siebie już kilka bardzo starych egzemplarzy w formie niemal drzewiastej, to moje pytanie brzmi: czy da się tarninę rozmnożyć z takich obciętych przyrostów na krzaku ??? i tak muszę ją nieco poobcinać bo coraz ciężej wjechać obok samochodem, więc pomyślałem że jak już będe miał tyle dość grubych, świeżych gałęzi to może da się z tego jakoś zrobić sadzonki ??? ukorzeniacz jakiś, moczenie w wodze ??? bardzo proszę ludzi z doświadczeniem w takiej metodzie pozyskiwania sadzonek o jakieś porady. z góry bardzo dziękuję.
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Re: Sadzonki z gałęzi tarniny - ukorzeniacz ?

Post »

Dobrą metodą jest rozmnażanie przez odrosty korzeniowe . W innym przypadku nie widzę powodzenia ponieważ roślina mateczna może być już za stara
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Re: Sadzonki z gałęzi tarniny - ukorzeniacz ?

Post »

Jak zwykle odpowiem na tak postawione pytanie, że dać się da, ale o wiele szybciej, prościej i taniej byłoby wysiać to z nasion, jeśli już chcesz rozmnażać osobiście. Jeśli nie, to podzwoń po szkółkach i kup z gołym korzeniem, taniocha, a i czas idealny.
saper1977
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2013, o 21:23

Re: Sadzonki z gałęzi tarniny - ukorzenianie

Post »

kupię ... ale czas nie jest idealny ; ) mamy tu luty w kwietniu i nie wbije łopaty w ziemię nawet na 3 cm :DDD
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Sadzonki z gałęzi tarniny - ukorzenianie

Post »

Ale już czas :lol: zadołować to i przetrzymać. Bo potem wszyscy na uraaaaaa , jakby sraczki za przeproszeniem podostawali , wszyscy będą chcieli na raz. A szkółki pomału już , tam co nieco sprzedają.Oni też czekają , czekają na CIEBIE , na mnie i na nas ! :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
roisyb
50p
50p
Od: 19 lut 2012, o 13:45

Akebia, jaśmin stefana rozmnażanie

Post »

Akebia, jaśmin stefana rozmnażanie

Mam takie pytanie odnośnie wymienionych roślin, czy rozmnażał je ktoś z sadzonek półzdrewniałych?
Pytam bo po wycięciu niektórych gałązek zostaną mi ścięte pędy i szkoda by było je zmarnować, ciął będę początkiem drugiej dekady lipca.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Re: Ukorzenianie sadzonek

Post »

Akebia ukorzenia się długo,ale pewnie,jaśmin bez żadnych kłopotów,każda sadzonka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
inseeder
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lut 2016, o 20:53

Ukorzenianie gałązek jarzębiny - możliwe?

Post »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Wróciłam przedwczoraj do domu i zobaczyłam, że ścięto przepiękną jarzębinę przed naszą kamienicą. Jest mi bardzo smutno, bo drzewko było piękne i zdrowe, jesienią dawało dużo owoców i wabiło wiele gatunków ptaków, nie rozumiem, kto podiął decyzję o jego ścięciu. Chciałabym symbolicznie nadać drzewku drugie życie, sadząc je na działce.

Przechodząc do meritum - nazbierałam kilka gałązek po drzewku - czy istnieje szansa na ich ukorzenienie? Trzymać gałązki w wodzie, ukorzeniać ukorzeniaczem, a może szczepić na innej jarzębinie? Nie mam w ogóle doświadczenia w tej kwestii i byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie! Dziękuję z góry za odpowiedzi!

Ania
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: Ukorzenianie gałązek jarzębiny - możliwe?

Post »

Próbuj jak winorośle, najlepiej nogi w cieple, głowa w zimnie http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... gu_30.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”